Jak jsem vám říkala minule, můj tip na snadné vánoční cukroví je upéct z jednoho těsta dva druhy. Můžete si těsto rozdělit na půl, pokud jako já raději pečete od každého cukroví trochu, nebo rovnou zdvojnásobit dávku. Já jsem takto ze tří těst nachystala šest druhů cukroví a není to žádné šizení, protože se neliší jen náplní, jako když třeba linecké slepíte rybízovou marmeládou a nutellou. Vždycky se snažím, aby výsledná chuť i vzhled byly opravdu jiné a na talíři bylo z čeho vybírat. Z tohoto těsta už jsem připravila jednoduché čokoládové věnečky, dnes nabízím kolečka plněná slaným karamelem a máčená v čokoládě. Slaný karamel musí být i na Vánoce. Je to prostě nová černá! (aspoň v pečení)



Ingredience

(asi 26 koleček)

220 g polohrubé mouky
80 g cukru moučka
30 g kakaa
špetka soli
125 g másla, změklého
1 žloutek

slaný karamel (ingredience i postup dole)

100 g kvalitní hořké čokolády
mořská sůl

Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).


Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (u poloviny z nich nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8-10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 


Vychladlá kolečka plníme slaným karamelem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem s ustřihnutou špičkou, karamel nedáváme až ke kraji, aby nevytekl ven, a vrchní kolečko jen lehce přitiskneme, poté můžeme kapku karamelu přidat i doprostřed), máčíme v rozpuštěné čokoládě a sypeme mořskou solí. Skladujeme v chladu.
Tip: Karamel má v teple tendenci tát, nechte naplněná kolečka vychladit v lednici a teprve poté je máčejte v čokoládě. Nebo je můžete plnit krémem z karamelu a másla, ten drží opravdu dobře a můžete ho bez obav dát i vyšší vrstvu.

Slaný karamel

140 g cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1/2 lžičky soli

(140 g másla, změklého)

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile sirup začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Trvá to poměrně dlouho, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 

Jakmile sirup začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Vmícháme sůl, ale dále už nevaříme. Karamel necháme vychladit v ledničce, nejlépe přes noc, pěkně zhoustne.  
A ještě jeden krok navíc, pokud raději vyzkoušíte nadýchaný karamelový krém – slaný karamel vyšleháme s máslem, zabere to jen pár minut.