… a taky trochu nevšední.

První jsou čokoládové sušenky s pekanovými ořechy. Recept jsem si ofotila u kadeřnice v časopisu Apetit.

Ingredience:

400 g tmavé čokolády /50 – 70%/
3/4 hrnkutřtinového cukru
1/4 hrnku změklého másla
1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 vejce
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů

Postup:

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, ale zhruba polovinu nasekané čokolády nechte stranou. K rozpuštěné čokoládě přidejte máslo, míchejte a nechte rozpustit. Poté přidejte cukr, mouku, prášek do pečiva a vejce, promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu a ořechy.

Pomocí lžíce tvořte na plechu sušenky. Sušenky se trochu roztečou, proto mezi nimi nechávejte mezeru cca 5 cm. Pečte zhruba 13 minut v troubě vyhřáté na 180 st. Po upečení nechte jednu minutou chladnou na plechu, potom přemístěte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Je to mňamka.

Druhý recpt jsem si vypůjčila od autorky Karolíny Fourové. Jde o brusinkové florentýnky a jsou prostě dokonalé a navíc děsně rychlé.

Recept kopíruji odsud: KUK.

Ingredience

  • 200 g mandlových plátků Klikni pro tip
    Tip od Karolíny:
    Mandle patří mezi méně kalorické druhy ořechů a jsou zdrojem vlákniny,
    vitaminu E a důležitých minerálních látek, jako je hořčík nebo draslík.
    Díky obsahu těchto minerálů pomáhají předcházet svalovým křečím nebo
    migrénám. Stejně jako další ořechy, mandle jsou skvělým zdrojem
    kvalitních rostlinných tuků.
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 50 g medu Klikni pro tip
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 70 g sušených brusinek Klikni pro tip
  • 75 g hořké čokolády se 70 % kakaa

Postup

  1. Do hrnce dáme smetanu, med a hladkou mouku. Za stálého
    míchání na mírném plameni zahříváme, dokud se nevytvoří kaše konzistence
    řidší jíšky.
  2. Poté odstavíme z plotny, přidáme mandlové plátky a
    brusinky, které jsme si předem namočili do horké vody a důkladně
    zpracujeme, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Z hotové směsi tvoříme na plech vyložený pečícím
    papírem hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C
    přibližně 15 minut, dokud mandle na povrchu nezezlátnou.
  4. Vychladlé florentýnky ještě namočíme do rozpuštěné čokolády.

Oba recepty jsou skutečně snadné a rychlé, takže pokud byste rádi vyzkoušeli nové druhy nebo vás honí čas, tohle jistě stihnete.

Pěkný den.