Já sice ráda zapínám troubu za každého počasí, ale docela chápu, že každý to tak nemá... takže tu pro vás mám recept na cheesecake/dort, který zvládnete i bez pečení a který nejlépe chutná pořádně vychlazený. Náplň jsem připravila z ricotty, doma se nám totiž omylem sešla dvě balení, ale skvělá bude i s mascarpone nebo s tvarohem. Navíc ta jahodová vrstva nahoře chutná jako nanuk Mrož.
Ingredience
(forma o průměru 25 cm) 

Korpus
200 g kakaových sušenek (použila jsem kakaové Věnečky)
100 g másla, rozpuštěného

Náplň

100 ml mléka
6 plátků želatiny 500 g ricotty (případně mascarpone nebo měkkého tvarohu)
200 g zakysané smetany
150 g cukru krystal
2 lžíce citronové šťávy
Jahodový přeliv 300 g jahod, čerstvých nebo mražených 30 g cukru krystal 2 plátky želatiny
Postup 
Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem (můžeme použít trochu rozpuštěného másla z korpusu). Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs prsty natlačíme do formy, pořádně upěchujeme. Dáme ztuhnout do lednice zhruba na půl hodiny.
 
Mezitím si připravíme náplň. Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky s mlékem, poté mléko opatrně ohřejeme v mikrovlnce a želatinu v něm rozpustíme. 
 
V míse metličkou smícháme ricottu se zakysanou smetanou, cukrem a citronovou šťávou. Dvě lžíce krému přidáme do mléka se želatinou, rozmícháme, aby se vše spojilo. Nalijeme zpátky do mísy a vymícháme hladký krém. Náplň nalijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici, minimálně hodinu.
 
Jahody pokrájíme na kousky, podlijeme trochou vody, přidáme cukr a na mírném plameni povaříme, až změknou a pustí šťávu. Ještě horkou směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a necháme zchladnout. Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky s trochou vody, poté vodu opatrně ohřejeme v mikrovlnce a želatinu v ní rozpustíme. Opět vezmeme dvě lžíce jahodového pyré, smícháme je s rozpuštěnou želatinou a celou směs přilijeme zpět k jahodám. Jahodové pyré vlijeme na krémový základ a celý cheesecake necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.
 
Tip: Já jsem cheesecake ještě dozdobila trochou rozpuštěné bílé čokolády (přes noc ji jahody obarvily dorůžova), jahodami a mátou.