Zdravím vás u dnešního návodu na jednoduchou smetanovou omáčku z řezaného špenátu. Hotová je do 20 minut a není náročná ani na počet surovin. Doufám, že si ji oblíbíte stejně jako my!

Recept jsem vytvořila pro Blogerky.cz a značku mraženého ovoce a zeleniny Dione.  Jde v řadě již o třetí recept, kterému předcházely waffle s jahodami a kapustové rizoto s vepřovou kotletou.

Na porci pro 4 budeme potřebovat:

  • 1 balení špaget + 2 lžičky soli + 2 l vody
  • 1 balení mraženého řezaného špenátu (použila jsem ten od Dione) – vyndat z mrazáku 15 minut předem!
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bílou cibuli
  • 1 smetanu na vaření
  • 1/2 lžičky soli
  • špetku pepře
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje
  • nastrouhaný oblíbený sýr parmazán, mozzarellu či 45% eidam

Postup:

  1. Veliký hrnec s vodou umístíme na plotnu, přikryjeme pokličkou a vodu přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, vhodíme do ní 2 lžičky soli a pár minut počkáme. 
  2. Zatím si na velkou pánev dáme olej a mírně prohřejeme. Následně do pánve vhodíme nasekanou cibulku a plátky česneku. Přidáme špetku soli a pepře a opékáme za občasného míchání ze všech stran dozlatova.
  3. Do vody vhodíme špagety a vaříme podle návodu na obalu (zhruba 9 minut). 
  4. K osmahlému česneku a cibulce přidáme balení mraženého špenátu, zakápneme 1 dcl vody z těstovin a celou smetanou na vaření. Osolíme, opepříme a za stálého míchání necháme vše provařit a spojit. 
  5. Hotové špagety zcedíme, promyjeme studenou vodou a vmícháme do nich 1 lžíci olivového oleje. Rozdělíme je na 4 porce do hlubokých talířů a přelijeme připravenou špenátovou omáčkou. Posypeme nastrouhaným sýrem.
  6. Dobrou chuť! 

Mražený špenát od Dione má příjemně jemnou chuť a krásnou zelenou barvu. Řezaný špenát je v balení v středně velkých kuličkách, které po rozmrazení odhalí malé kousky pokrájených špenátových lístků. Jejich velikost je ideální pro použití do omáček a špenátových krémů.

Rozhodně mohu doporučit i ostatní výrobky.

Na pečené waffle jsem použila plátky mražených jahod s vanilkou z Réunionu a karamelem. Jahody působily jako čerstvě utržené a nádherně voněly. Cukru jsem nakonec nepoužila mnoho, protože jahody samy o sobě chutnaly sladce a vyzrále. Pokud nemáte vlastní ze zahrádky, určitě je lepší koupit české jahody od Dione místo těch „čerstvých“ v podchodu u metra. 🙂

Na kapustové rizoto jsem zvolila řezanou kapustu, která se dá využít i do polévek, jako samostatná příloha či jako jedna z přísad do sekané a karbanátků. Jestli milujete kapustu a nechcete ztrácet čas zdlouhavým vařením té čerstvé, vyzkoušejte tuto od Dione a nebudete litovat.

Máte zkušenosti se značkou Dione? Chutná vám špenát nebo se mu vyhýbáte?

Mějte se krásně,
Vaše Štěpánka z Corcula