Zdravím vás u dnešního receptu, který se nese v duchu mých novoročních předsevzetí. Jednak jde o bílkovinami nabitý chlebíček, jednak o veganský recept bez živočišných přísad. Hotový je za chviličku a chuť luštěnin v něm není vůbec cítit. Potřebojete pouze pár základních přísad, dobrý mixér a pak se o vše postará trouba. Tento týden jsem upekla nejprve sladkou variantu k snídani, kterou doporučuji nakrájet na malé obdélníčky, překrojit vejpůl, potřít vrstvou ořechového másla (použila jsem domácí mandlové s medem RECEPT), poklást banány a lesními plody, nebo potřít domácí marmeládou. Výborná je i slaná alternativa celozrnných trvanlivých chlebíčků s tymiánem. ?


Na sladkou variantu budeme potřebovat:

  • 100 g ovesných vloček
  • 180-200 g vařených sojových bobů
  • 1 lžičku skořice
  • 1 a 1/2 lžíce medu či vašeho oblíbeného sirupu
  • 1 lžičku chia semínek
  • 1 lžičku sezamového semínka
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • cca 200 ml vody (přidávat postupně, popř. přilijte)
  • 1 špetku soli
Postup:

Sojové boby přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody, kterou následně slijeme, přidáme novou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka zhruba 2 hodiny. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky a uvařenou soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu, přidáme med, semínka, jedlou sodu, sůl, skořici a dobře rozmixujeme. Formu (klasickou koláčovou, keramickou zapékací mísu či srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C po 35 minut. Hotový chlebík necháme vychladnout. Pomažeme ořechovým máslem a ovocem/marmeládou. Dobrou chuť!
____________________________________________________________________________

Na slanou variantu budeme potřebovat:

  • 100 g ovesných vloček
  • 180-200 g vařených sojových bobů
  • 1 lžičku chia semínek
  • 1 lžičku sezamového semínka
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • cca 200 ml vody (přidávat postupně, popř. přilijte)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíčku bylinek: tymián, kmín a špetka pepře
Postup:

Podobně jako u sladkého chlebíku… Sojové boby namočíme přes noc, poté vodu vyměníme a dáme na 2 hodiny vařit do měkka. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. DO mixéru nasypeme vločky, soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu, semínka, jedlou sodu, sůl, koření a dobře rozmixujeme. Formu (např. na srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Dobře uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C po 35 minut. Hotový chléb podáváme ještě teplý či necháme vystydnout. Hodí jako klasická alternativa běžného celozrnného pečiva.

PS: Zkusila jsem formu na sladký chlebíček vymazat kokosovým tukem a vysypat vrstvou holandského kakaa.

Jak se Vám líbil dnešní recept? A co jste naposledy upekli vy? 
Blog najdete i na FacebookuInstagramuBloglovin a YouTUBE
Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka ?