Zdravím vás u dnešního svátečního receptu.

Každé Vánoce řešíme zásadní problém. Kolik cukroví udělat? Sní se?

Vždy si odsouhlasíme menší počet druhů než kolik nakonec vznikne a tak jsme rezignovali úplně. Snažíme se ale druhy obměňovat a i letos jsme upekli jeden nový druh.

Téte-de-négre (negrovy palice) jsou malé francouzské pusinky potřené máslovým krémem obalené v nastrouhané čokoládě. Znáte film „Co jsme komu udělali“? V této francouzské komedii sehráli pusinky jednu z vedlejších rolí. Jestli máte dnes čas a chuť se trochu zasmát, pusťte si ji třeba hned teď! (CSFD)

Recept
Pusinky:

  • 5 bílků
  • 340 g cukru krystal 
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
Krém:
  • 200 g cukru krystal
  • 8 cl vody
  • 8 žloutků
  • 250 g povoleného másla
  • 160 g rozpuštěné čokolády
  • 200 g čokoládového zdobení

  1. Troubu dáme vyhřívat na 100 °C.
  2. Oddělíme bílky od žloutků, začneme šlehat do sněhu se špetkou soli a postupně přidáváme 170 g cukru. Když zdvojnásobí svůj objem, přidáme lžičku vanilkového extraktu a znovu za stálého šlehání přidáváme dalších 85 g cukru. Až se vše spojí v lesklou hutnou hmotu, přidáme zbylý cukr (85 g) a znovu zapojíme do práce metly mixéru.
  3. Těstem naplníme zdobící sáček a na plech s pečícím papírem nanášíme spirálovitě pusinky. Originální Negrovy palice mají v průměru cca 8 cm, ale jsou poměrně veliké. Malinké budou jistě vypadat roztomile a budou se lépe slepovat a následně jíst. My tentokrát vytvářeli pusinky o průměru cca 3 cm.
  4. Dejte péct (vlastně sušit) na 100 °C na celé 2 hodiny. Délka sušení pusinek je velice důležitá!
  5. Příprava krému: Osm žloutků šleháme zhruba 5 minut v oranžovou pěnu. Do menšího hrnce nalijeme vodu a vsypeme cukr (200 g). Přivedeme k varu a vaříme 10 minut za stálého míchání. Vznikne průhledný sirup, který za stálého míchání (mixérem! ať vám neupadnou ruce) vlijeme k našlehaným vejcím. Další dvě minuty šleháme. Poté snížíme rychlost na minimum a takto mixujeme dalších 10 minut, hmota nám začne chladnout a houstnout. Následně zapracujeme na kostičky nakrájené povolené máslo (pokojové teploty) a ručně třeme do vysílení. Přilijeme tekutou rozpuštěnou čokoládu, vše spojíme a necháme v lednici tuhnout, dokud nebudou pusinky hotové.
  6. Skořápky pusinek spojujeme krémem a vložíme do lednice na další půl hodinu. ***
  7. Namažeme spojené pusinky tenkou vrstvou krému (1-3 mm) a obalujeme v čokoládovém zdobení. Obzvlášť v tomto kroku se hodí několik pomocníků. 🙂
  8. Podáváme minimálně po hodině v lednici, maximálně do 4. dne. Přeji dobrou chuť! A také trpělivost… Opravdu to za to stojí! 🙂
*** Pokud je Vám už teď jasné, že mazání krému po celém povrchu malé pusinky je zcela nemožné, zkuste to jinak. Každou pusinku potřete na povrhu kupole a posypte nastrouhanou čokoládou/čokoládovým zdobením. Sice Vám vzniknou „paličky“ poloviční, ale lépe se tak tvoří i jí. 🙂

A už nezbývá, než popřát Vám všem krásné Vánoce plné pohody, lásky, dobrých lidí a radosti. Zakopejte válečné sekery, rozjímejte a užijte si sváteční atmosféru tohoto nádherného období.

S láskou, Štěpánka z Corcula