K Velikonocům u nás patří sušenky. Hlavně proto, že strašně ráda kupuju nová a nová vykrajovátka. Mám jich doma celou sbírku, ale stejně na trzích vždycky objevím další, které prostě musím mít. A kdy jindy než o Velikonocích využít všechna ta kuřátka, zajíčky, vajíčka a ovečky… Párkrát jsem zkusila upéct velikonoční perníčky, ale zaprvé potřebují čas na změknutí a ten já obvykle nemám a za druhé perníčky prostě patří k Vánocům. Tak peču sušenky. Tentokrát citronové, slepované lemon curd. Ta osvěžující citronová chuť se k Velikonocům i jaru báječně hodí.

Vlasně jsem ještě pekla i vanilkové (to jsou ti zajíci s ouškem nakřivo), ale na ty bude recept až příště.

Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
kůra a šťáva z 1/2 citronu 
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody 
špetka soli 

pár lžic citronového krému (lemon curd)

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky a znovu propracujeme.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat – chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout. Poté je můžeme slepit citronovým krémem.


Samotné sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze, ty s lemon curd v lednici.