Stále zhasínáte, žárovky jste vyměnili za úsporné ledky nebo zářivky, používáte úsporné spotřebiče, ale pořád se vám nedaří snížit náklady za elektřinu? Cena elektřiny stále stoupá, je dobré se zamyslet nad tím, jak můžete v domácnosti ušetřit. V následujících řádcích máme pro vás několik tipů, jak na elektřině ušetřit.

Vypněte žrouty elektřiny

Když nejste doma, nebo zrovna spíte, některé spotřebiče stále neviditelně žerou elektřinu, ale vy z ní nemáte žádný užitek. Jsou to třeba televize, počítače, nebo přehrávače v takzvaném stand-by neboli v pohotovostním režimu. Dálkovým ovladačem odběr nezastavíte. Když je nepoužíváte, vypněte je úplně hlavním vypínačem, nebo je vypojte ze zásuvky. Dobrým pomocníkem je v tomto případě prodlužovací kabel s vypínačem, kdy vypnete více spotřebičů najednou.
Průměrná česká domácnost, která elektřinou neohřívá vodu ani netopí utratí za spotřebu v pohotovostním režimu až jednu dvanáctinu z roční spotřeby za elektřinu. U spotřebičů vyrobených na trhu EU od ledna 2010 si s tím nemusíte dělat těžkou hlavu, díky evropské regulaci mohou v režimu stand-by odčerpat pouze 1 až 2 watty. V roce 2013 došlo k dalšímu zpřísnění těchto limitů na 0,5 a 1 watt.