Články:recepty

Domácí San Francisco Burgery

Chcete poctivý burger snadno a rychle? Máte dvě možnosti: 
1. Zajděte do jedné z mnoha dobře hodnocených „burgráren“! Osobně Vám moc ráda doporučím hned dvě. Protože s přítelem hamburgery s oblibou zkoušíme nejen doma, ochutnala jsem už mnoho vzorků po celé ČR. Z vlastní zkušenosti Vám tedy doporučuji Burger Club v Lednici na Moravě. Jestli to máte blíže do jižních Čech, určitě zajděte v Českých Budějovicích do Pizza & Burger Big Poppa – nejlépe na Poppa burger se švestkovou omáčkou! Jestli tyto podniky znáte, určitě napište vlastní dojmy nebo přidejte tip na další!
2. Druhá možnost jak přijít k výbornému burgeru snadno a rychle je oslovit někoho, kdo ho za vás podle následujícího receptu připraví. Jinak to nepůjde. 
Tak jde se na to? Můj San Francisco se skládá z přísad, které máme na tomto jídle nejraději: kvalitní hovězí maso, zelenina a medová cibulka. Opečená slanina je už jen bonusovou třešničkou na dortu, když chci svého chlapa potěšit ještě o něco víc. Jaký český muž nemá rád slaninu? No vidíte.

Na 4 burgery budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa, použila jsem většinu hovězího (80 %) a zbytek vepřového (20 %), čím vyšší podíl hovězího, tím bude pokrm lepší
  • 1 lžička kremžské hořčice
  • 1 rovná lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 cibule nakrájené na jemno
  • 1 špetka čerstvého drceného pepře
  • 1/2 lžičky nasekané petrželky
  • 4 bulky (koupené či domácí z poloviny dávky dle tohoto receptu – Domácí pečivo)
  • 4 listy ledového salátu
  • 4 lžíce dresingu do burgerů (lze použít majonézu, bylinkový dresing či americký dresing)
  • 4 lžičky jemného kečupu
  • 4 plátky sýru čedar/ eidam (my máme raději eidam)
  • 2 velká rajčata pokrájená na tenké plátky
  • 12 tenkých plátků okurky
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička medu
  • 6 plátků slaniny
  • 2 a více lžic řepkového oleje na smažení burgerů
  • 4 špejle s hroty

Postup:
Mleté maso smícháme s hořčicí, solí, sušeným česnekem, na jemno nakrájenou cibulí, pepřem a petrželkou. Hmotu rozdělíme na 4 části a vytvarujeme symetrické burgery, které uložíme do lednice.

Bulky koupené či upečené necháme vychladnout a následně překrojíme vejpůl. Obě poloviny krátce opečeme na suché rozehřáté teflonové pánvi.
Následně překrojíme plátky slaniny vejpůl a opečeme je dozlatova na vlastním sádle. Přeneseme na talířek s kuchyňskými utěrkami a zbavíme přebytečného tuku.

Cibuli pokrájíme na kolečka, posypeme špetkou soli a opečeme na lžičce oleje. Na zezlátlou cibulku přikápneme lžičku medu a připravenou cibulku uschováme stranou.

Ostrým nožem si nakrájíme na tenké plátky rajčata a okurku. Omyjeme listy ledového salátu a natrháme na ideální velikost do bulek.

Do pánve s hlubokým dnem nalijeme trochu oleje a necháme dobře rozehřát. Připravené maso vyjmeme z lednice a dvěma prsty utvoříme uprostřed každého burgeru malý důlek. Opékáme nejprve důlkem směrem dolů z každé strany minimálně 2-3 minuty podle preference. Já mám ráda dobře propečený burger, který se dělá z každé strany alespoň 5 minut. V poslední minutě maso poklademe plátkem sýra.

Spodní díl bulky potřeme dresingem, poklademe salátem, následně masem s plátkem sýra, okurkou, rajčaty, slaninou a medovou cibulkou. Přiklopíme vrchní polovinou bulky potřenou kečupem a propíchneme ostrou špejlí uprostřed.

Burgery servírujeme samostatně, s hranolkami nebo se zeleninou. A jak se takový pořádný mazel jí? JEDINĚ RUKAMA a s dobrou náladou! Užijte si ho 😜.

Kdo je taky blázen do tohohle hříšného jídla? Jak řekl můj oblíbený pan Pohlreich, nemůžeme mu upřít jeho dokonalý koncept.
Zelenina, houska, hovězí,… tomu se těžko odolává. Ale jen blázen by mu snad odolávat chtěl. Nebo to máte jinak? Napište mi! A pokud znáte v Praze dobrou restauraci s pořádnými a nepředraženými burgery, napište mi název dolů. Třeba jsem tam ještě nebyla…

Mějte se nádherně a užívejte si života, protože to za Vás nikdo jiný neudělá.
Vaše Štěpánka 💕

Read More

Domácí San Francisco Burgery

Chcete poctivý burger snadno a rychle? Máte dvě možnosti: 
1. Zajděte do jedné z mnoha dobře hodnocených „burgráren“! Osobně Vám moc ráda doporučím hned dvě. Protože s přítelem hamburgery s oblibou zkoušíme nejen doma, ochutnala jsem už mnoho vzorků po celé ČR. Z vlastní zkušenosti Vám tedy doporučuji Burger Club v Lednici na Moravě. Jestli to máte blíže do jižních Čech, určitě zajděte v Českých Budějovicích do Pizza & Burger Big Poppa – nejlépe na Poppa burger se švestkovou omáčkou! Jestli tyto podniky znáte, určitě napište vlastní dojmy nebo přidejte tip na další!
2. Druhá možnost jak přijít k výbornému burgeru snadno a rychle je oslovit někoho, kdo ho za vás podle následujícího receptu připraví. Jinak to nepůjde. 
Tak jde se na to? Můj San Francisco se skládá z přísad, které máme na tomto jídle nejraději: kvalitní hovězí maso, zelenina a medová cibulka. Opečená slanina je už jen bonusovou třešničkou na dortu, když chci svého chlapa potěšit ještě o něco víc. Jaký český muž nemá rád slaninu? No vidíte.

Na 4 burgery budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa, použila jsem většinu hovězího (80 %) a zbytek vepřového (20 %), čím vyšší podíl hovězího, tím bude pokrm lepší
  • 1 lžička kremžské hořčice
  • 1 rovná lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 cibule nakrájené na jemno
  • 1 špetka čerstvého drceného pepře
  • 1/2 lžičky nasekané petrželky
  • 4 bulky (koupené či domácí z poloviny dávky dle tohoto receptu – Domácí pečivo)
  • 4 listy ledového salátu
  • 4 lžíce dresingu do burgerů (lze použít majonézu, bylinkový dresing či americký dresing)
  • 4 lžičky jemného kečupu
  • 4 plátky sýru čedar/ eidam (my máme raději eidam)
  • 2 velká rajčata pokrájená na tenké plátky
  • 12 tenkých plátků okurky
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička medu
  • 6 plátků slaniny
  • 2 a více lžic řepkového oleje na smažení burgerů
  • 4 špejle s hroty

Postup:
Mleté maso smícháme s hořčicí, solí, sušeným česnekem, na jemno nakrájenou cibulí, pepřem a petrželkou. Hmotu rozdělíme na 4 části a vytvarujeme symetrické burgery, které uložíme do lednice.

Bulky koupené či upečené necháme vychladnout a následně překrojíme vejpůl. Obě poloviny krátce opečeme na suché rozehřáté teflonové pánvi.
Následně překrojíme plátky slaniny vejpůl a opečeme je dozlatova na vlastním sádle. Přeneseme na talířek s kuchyňskými utěrkami a zbavíme přebytečného tuku.

Cibuli pokrájíme na kolečka, posypeme špetkou soli a opečeme na lžičce oleje. Na zezlátlou cibulku přikápneme lžičku medu a připravenou cibulku uschováme stranou.

Ostrým nožem si nakrájíme na tenké plátky rajčata a okurku. Omyjeme listy ledového salátu a natrháme na ideální velikost do bulek.

Do pánve s hlubokým dnem nalijeme trochu oleje a necháme dobře rozehřát. Připravené maso vyjmeme z lednice a dvěma prsty utvoříme uprostřed každého burgeru malý důlek. Opékáme nejprve důlkem směrem dolů z každé strany minimálně 2-3 minuty podle preference. Já mám ráda dobře propečený burger, který se dělá z každé strany alespoň 5 minut. V poslední minutě maso poklademe plátkem sýra.

Spodní díl bulky potřeme dresingem, poklademe salátem, následně masem s plátkem sýra, okurkou, rajčaty, slaninou a medovou cibulkou. Přiklopíme vrchní polovinou bulky potřenou kečupem a propíchneme ostrou špejlí uprostřed.

Burgery servírujeme samostatně, s hranolkami nebo se zeleninou. A jak se takový pořádný mazel jí? JEDINĚ RUKAMA a s dobrou náladou! Užijte si ho 😜.

Kdo je taky blázen do tohohle hříšného jídla? Jak řekl můj oblíbený pan Pohlreich, nemůžeme mu upřít jeho dokonalý koncept.
Zelenina, houska, hovězí,… tomu se těžko odolává. Ale jen blázen by mu snad odolávat chtěl. Nebo to máte jinak? Napište mi! A pokud znáte v Praze dobrou restauraci s pořádnými a nepředraženými burgery, napište mi název dolů. Třeba jsem tam ještě nebyla…

Mějte se nádherně a užívejte si života, protože to za Vás nikdo jiný neudělá.
Vaše Štěpánka 💕

Read More

Špendlíkové recepty

Znáte ty špendlíky, co rostou u silnic, žluté nebo červené? Už je jejich čas. A protože v sousední ulici rostou a je to prostor veřejný, navíc málo frekventovaný, myslím tím motoristy, tak jsem si jich pár natrhala.       Jsou dobré i jen tak, ale já ještě udělala marmeládu a upekla bublaninu. Recept na … [číst dál…]

Read More

Cuketový fitness koláč

Když už trávím celé dny v práci, v den volna jsem se rozhodla odměnit a vyrazila na nákupy. Túra po botách a oblečení byla naprostá katastrofa. Krom zábavné paní v autobusu, která měla na nohou místo letních sandálů klasické boty do vody (vážně), to byla nuda a předražené hadříky. Zvedla jsem si náladu výletem z Chodova přes celou Prahu do nejmenovaného obchodu se sportovní výživou, pro kilo čokoládového proteinu, který mi doporučila kamarádka (značka the Protein Works). V pořadí jde o druhý protein, který jsem se rozhodla vyzkoušet. Minule jsem si koupila komplexní vegan luštěninovo-rýžový bez příchuti, který je skvělý do slané kuchyně třeba na zahuštění omáček. Určitě mohu doporučit. 🙂 Každopádně pro sladké pečení jsem se rozhodla vyzkoušet čokoládovou příchuť a rovnou se doma pustila do pečení. Pojďte si něco sladkého a zdravého upéct se mnou! 

Budeme potřebovat:

  • 1/2 veliké nebo 2 malinké cukety 
  • 2 odměrky čokoládového proteinu
  • 1 špetku soli
  • 2 lžíce drceného kokosu
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 celé vejce NEBO 1 velký nadrcený banán (dosladí)
  • 1 hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce tvarohu
  • pár lžic kokosového mléka (domácí – recept ZDE), pokud je málo řídké těsto a tuhý tvaroh
  • Burákové máslo a domácí marmeláda na potření – pořádnou vrstvu!
  • kdo má rád sladší moučníky – přidejte do těsta lžíci medu či sušené rozinky

Cuketu si řádně omyjeme. Pokud používáme velkou starší cuketu, zbavíme jí semen a pokud chceme i slupky. U mladých cuket se ani jednoho bát nemusíme. 🙂

Cuketu nastrouháme na hrubo a posypeme špetkou soli. Necháme odpočinout.

Po zhruba 10 minutách nastrouhanou cuketu přemístíme na čistou utěrku/ plátno a důkladně vyždímáme přebytečnou vodu. Zbude nám zhruba šálek tuhé hmoty.

Následně přidáme ostatní suroviny: kakao, proteinový prášek, sůl, kypřicí prášek, kokos, vejce, rozinky, ořechy, atd..

Připraveným těstem naplníme formu vyloženou pečicím papírem či vymazanou tukem a vysypanou kokosem.

Moučník pečeme v předem vyhřáté troubě po 30 minut při 180 °C.

Servírujeme potřené burákovým máslem a domácím jamem bez přidaného cukru. Dobrou chuť!

Pečete rádi sladké s proteinovým práškem? Jaká je vaše oblíbená příchuť?
Napište si do komentářů o recept na přání! Je něco, co už dlouho chcete zkusit, ale neměli jste kuráž?

Díky, že jste tu se mnou. Mějte se nádherně a něco pro to udělejte,
Vaše Štěpánka 💕

Read More

Letošní marmeládování

Vloni jsem objevila domácí marmelády, tedy prvně jsem se o ně pokusila sama. Zjistila jsem, že na tom vůbec nic není:-) a řekla jsem si, že příští rok /tedy letos/ zmarmeláduju kdeco. Nějak jsem ale nezvládla takto zpracovat jahody  a to mě moc mrzí. Další ovoce jsem si ale ujít nenechala. Letošní marmelády jsem dělala … [číst dál…]

Read More

Cuketový perník

Dnes tu mám pro vás opět jeden hrozně rychlý recept. Teď, kdy dozrávají cukety, by se mohl hodit. Já dostala jednu od sousedky kamarádky, protože sama je nepěstuji. Nejsem jejich velký fanda, i když je sním, ale cuketové koláče, to je s podivem, mi chutnají. Recept  jsem našla někde na internetu. Ingredience: 2 hrnky polohrubé … [číst dál…]

Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi