Články:recepty

Lenošíme a užíváme si …

… krásného babího léta.

Dnešek máme volnější a tak nám ke kávě nechybí koláč, který jsem upekla během dopoledne, kdy Ariellka spala. 

Spala … dala si dvacet, než ji vzbudili řemeslníci, kteří nám staví lodžie 😊

Konečně je nádherný podzim, odpoledne plánujeme procházku a musíme tak využít jediný volný den v týdnu, jiné dny máme totiž kroužky … stále se nám nějak nedaří skloubit rozvoz starších holek do kroužků s odpoledním spaním maličké … tak jsou to chvilkama stresy a chvilkama maraton 😊 ale věřím, že to časem vychytáme …

Hrníčkový koláč s tvarohem a drobenkou

2 hrnky pol. mouky
1 hrnek cukru
2 vajíčka
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
250 g tvarohu
Na drobenku:
100 g hrubé mouky
100 g cukru moučky
50 g másla – nastrouhané
+ ovoce
Všechny suroviny smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme na cca 170 stupňů asi 30 minut.

Read More

Lenošíme a užíváme si …

… krásného babího léta.

Dnešek máme volnější a tak nám ke kávě nechybí koláč, který jsem upekla během dopoledne, kdy Ariellka spala. 

Spala … dala si dvacet, než ji vzbudili řemeslníci, kteří nám staví lodžie 😊

Konečně je nádherný podzim, odpoledne plánujeme procházku a musíme tak využít jediný volný den v týdnu, jiné dny máme totiž kroužky … stále se nám nějak nedaří skloubit rozvoz starších holek do kroužků s odpoledním spaním maličké … tak jsou to chvilkama stresy a chvilkama maraton 😊 ale věřím, že to časem vychytáme …

Hrníčkový koláč s tvarohem a drobenkou

2 hrnky pol. mouky
1 hrnek cukru
2 vajíčka
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
250 g tvarohu
Na drobenku:
100 g hrubé mouky
100 g cukru moučky
50 g másla – nastrouhané
+ ovoce
Všechny suroviny smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme na cca 170 stupňů asi 30 minut.

Read More

… maková bábovka …

ke kafíčku a na snídani. Bertík mě zase ukecával na makový závin …

… ale potřebovala jsem trochu rychlejší variantu víkendové buchty, tak vyhrála maková bábovka …

Recept:

4 vejce
100 g másla
100 g třtinového cukru
100 g máku
170 g polohrubé mouky (nebo celozrnné)

špetka soli
kypřící prášek bez fosfátů
lžička skořice
citronová kůra

Oddělíme žloutky od bílků a ty ušleháme se špetkou soli. Pomalu přimícháváme cukr, rozpuštěné a vychladlé máslo, žloutky, mák, skořici, citronovou kůru a  mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 45 minut – zkoušíme špejlí …

… dělala jsem ji poprvé a svou vůní mi připomněla něco ze školky, z mé školky. Mám pocit, že jsme ji tam dostávali ke svačince 😊…

… ovšem bez kafíčka se šlehačkou 😋 …

… mějte krásnou neděli …

Danka 

Read More

Tortilly s náplní na mexický způsob

Dnes tu mám pro vás recept, který vznikl naprosto spontánně z toho, co dům dal a byl vynikající. Jde o tortilly se zeleninovou směsí na mexický způsob.   Postup: Na pánvi jsem osmahla cibuli s česnekem, dýní (jen tak z jedné pětiny dýně hokkaido), paprikou, mrkví, přidala jsem koření: sůl, pepř, kurkumu a jakékoli jiné, … [číst dál…]

Read More

… z dýně …

náš nedělní oběd byl dýňový. Jednu polovinu dýně Hokkaido jsem upekla. Nebylo to nic složitého …


Postup: polovinu dýně nakrájíme na měsíčky. V mističce si rozmícháme olivový olej se solí a sušeným libečkem. Na plech poklademe dýni, potřeme ochuceným olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 150 °C, dokud není dýně měkká. Před vytažením z trouby dýni posypeme sýrem a necháme ještě pár minut zapéct. Použila jsem Goudu, ale může být třeba i parmazán …


… z druhé poloviny jsem udělala rizoto …
Recept:

olivový olej
2 šalotky či malé cibulky
2 stroužky česneku
1/2 dýně hokaido
300 g rýže 
1 sklenice zeleninového vývaru (dělám ze sypké směsi Alnatura z DM)
voda – podle návodu na rýži
sůl, pepř
1 polévková lžíce másla
1 malá krabička soyového mléka 

Na rozpálenou pánev dáme olivový olej, cibulku a necháme chvíli restovat, po chvíli přidáme česnek a restujeme společně s cibulkou. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni, restujeme asi 5 minut, přidáme rýži – asi minutu restujeme vše společně. Přilijeme vodu se zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a necháme probublávat. Každou chvíli mícháme. Používám rýži, která potřebuje na uvaření asi 25 minut a stejná doba stačí i dýni. Před podáváním jsme přidala krabičku soyového mléka a kousek másla …  
… Bertík si přál rizoto posypat sýrem 😉…
… ale není vůbec nutný. Dýňové rizoto je výborné i bez sýru. Já jsem si k rizotu dala pečenou dýni …
… hezký podvečer …
Danka  
Read More

Spicy koláč s goji Himalyo | VIDEO

Dnes jsem si pro vás připravila zdravý dezert s kustovnicí! Protože je za dveřmi nevlídný podzim, není nic lepšího než teplý koláč z ovesných vloček a anglickým spicy kořením naservírovaný přímo do postele. Oblíbila jsem si ho natolik, že ho snídám i svačím ke kávě po celý týden a chutnat mi vůbec nepřestává, ne-li naopak. Kombinace vlašských ořechů, medu a mrkve není nikdy špatný nápad. A připočtěte si k tomu ještě ChaiLatte, praskající dřevo v krbu a dokonalý den je na světě.

O tom, jak jsou plody goji pro naše tělo prospěšné, jsem se rozepsala v článku Pravdivé výsledky studií o Goji + Recenze produktů značky Himalyo. Dočtete se zde jednak o goji obecně, jak si stojí v obsahu antioxidantů vůči ostatním „super“potravinám, jak se liší bio a ne-bio produkty a v boji s jakými nemocemi bychom ji měli vyhledat.

I při tomto pečení jsem použila Bio goji od Himalyo. Jejich plody jsou kvalitní, chutné a díky praktickému balení perfektně čerstvé. Určitě doporučuji vyzkoušet a sami poznáte rozdíl na první ochutnání.


Na jednu koláčovou formu:

  • 2 jablka
  • 1 větší mrkev
  • 2 šálky vloček
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička koření spicy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek goji – používám a doporučuji kvalitní bio Himalyo

Postup: 
Jablka a mrkev si nastrouháme nahrubo. Do větší mísy dáme veškeré přísady na koláč – vločky, mouku, sodu, vejce, jogurt, nastrouhanou zeleninu a ovoce, med, koření, ořechy a sušené plody goji! Vše řádně promícháme a dáme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Dobrou chuť!

Doplňte ještě o kousek čerstvého ovoce a neumím si představit příjemnější cestu k prevenci nachlazení! Máte to také tak? A co nejraději na podzim snídáte vy?

Blog najdete i na FacebookuInstagramu, Bloglovin a NOVĚ i na YouTube.
Díky, že jste tu se mnou!
Mějte se nádherně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Spicy koláč s goji Himalyo | VIDEO

Dnes jsem si pro vás připravila zdravý dezert s kustovnicí! Protože je za dveřmi nevlídný podzim, není nic lepšího než teplý koláč z ovesných vloček a anglickým spicy kořením naservírovaný přímo do postele. Oblíbila jsem si ho natolik, že ho snídám i svačím ke kávě po celý týden a chutnat mi vůbec nepřestává, ne-li naopak. Kombinace vlašských ořechů, medu a mrkve není nikdy špatný nápad. A připočtěte si k tomu ještě ChaiLatte, praskající dřevo v krbu a dokonalý den je na světě.

O tom, jak jsou plody goji pro naše tělo prospěšné, jsem se rozepsala v článku Pravdivé výsledky studií o Goji + Recenze produktů značky Himalyo. Dočtete se zde jednak o goji obecně, jak si stojí v obsahu antioxidantů vůči ostatním „super“potravinám, jak se liší bio a ne-bio produkty a v boji s jakými nemocemi bychom ji měli vyhledat.

I při tomto pečení jsem použila Bio goji od Himalyo. Jejich plody jsou kvalitní, chutné a díky praktickému balení perfektně čerstvé. Určitě doporučuji vyzkoušet a sami poznáte rozdíl na první ochutnání.


Na jednu koláčovou formu:

  • 2 jablka
  • 1 větší mrkev
  • 2 šálky vloček
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička koření spicy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek goji – používám a doporučuji kvalitní bio Himalyo

Postup: 
Jablka a mrkev si nastrouháme nahrubo. Do větší mísy dáme veškeré přísady na koláč – vločky, mouku, sodu, vejce, jogurt, nastrouhanou zeleninu a ovoce, med, koření, ořechy a sušené plody goji! Vše řádně promícháme a dáme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Dobrou chuť!

Doplňte ještě o kousek čerstvého ovoce a neumím si představit příjemnější cestu k prevenci nachlazení! Máte to také tak? A co nejraději na podzim snídáte vy?

Blog najdete i na FacebookuInstagramu, Bloglovin a NOVĚ i na YouTube.
Díky, že jste tu se mnou!
Mějte se nádherně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

… švestky …

dva týdny jsem nemohla sehnat švestky a nemohla jsem se smířit s tím, že by už letos nebyl kynutý koláč se švestkami …

… naštěstí na trhu ještě švestky byly a koláč jsem včera upekla. Recept tady

… mějte hezký pátek …

Danka

Read More

… švestky …

dva týdny jsem nemohla sehnat švestky a nemohla jsem se smířit s tím, že by už letos nebyl kynutý koláč se švestkami …

… naštěstí na trhu ještě švestky byly a koláč jsem včera upekla. Recept tady

… mějte hezký pátek …

Danka

Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi