Hrušky nepoužívám pouze při pečení sladkých koláčů. ale s oblibou i do slaných. Protože jejich chuť není úplně výrazná, je nutné ji podtrhnout nějakou výraznější chutí. Proto je moc ráda kombinuji s výrazně chutnajícími sýry, jako je gorgonzola, niva nebo čedar, a s ořechy. Je to taková klasická kombinace, která neomrzí.

 
                                                             

SLANÝ SÝROVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI

INGREDIENCE

KORPUS  (vyjde na dno koláče průměr 20 cm + ozdobení)
  • 300 hladké mouky
  • 2 lžíce pískového cukru
  • 1 lžička soli
  • 250 g studeného másla
  • 5 lžic ledové vody
    NÁPLŇ
  • 200 g ricotty
  • 200 g gorgonzoly nebo uzené nivy
  • 150 ml smetany
  • 2 vejce
  • sůl (dle chuti)
  • pepř
  • 3 – 4 větší hrušky
  • hrst vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 vejce + 2 lžičky vody + lžíce jemně strouhaného parmezánu
   

POSTUP

Nejdřív si připravíme těsto.

Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo nožem vytvoříme drobenku. Po lžících přidáváme vodu a vždy počkáme až se zcela zapracuje. Vytvoříme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 – 2  hodiny chladit v ledničce.

Na náplň smícháme ricottu, nadrobenou gorgonzolu nebo nivu, vejce, smetanu a osolíme, opepříme dle chuti. Vytvoříme krémovou směs.

Hrušky omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.

Troubu předehřejeme na 180°C, formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku.

Jakmile je těsto vychlazené, rozdělíme jej na 2 poloviny. První polovinu vyválíme, vložíme do formy, vytvarujeme okraje a zbytek odřízneme.

Vyložíme alobalem, na dno vysypeme fazole a vložíme předpéct na 15 minut do trouby.

Z druhé části těsta můžeme vytvořit copánky, mřížku nebo pomocí vykrajovátek různé tvary.

Jakmile bude korpus předpečený, alobal s fazolemi opatrně odstraníme, naneseme sýrovou náplň a položíme na plátky nakrájené hrušky.

Zasypeme nadrobno nakrájenými ořechy a dekorací z druhé části těsta.

V menší misce rozšleháme vajíčko s vodou a pomašlujeme těsto. Nakonec posypeme ještě strouhaným parmezánem.

Dáme zapéct zpět do trouby, pečeme cca dalších 40 – 50 minut nebo dokud těsto nebude mít zlatou barvu.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

  VYTISKNOUT RECEPT.