Články:léto

Jahodové blondies

Sezóna jahod dorazila i k nám! Lhala bych, kdyby napsala, že jde o moji nejoblíbenější. Miluji všechno ovoce a zeleninu a přechod z jednotlivých etap si náramně užívám.

Read More

Dort z jahodové dřeně

Velmi rychlý a výborný jahodový moučník :).

V létě nikdy veškerou úrodu jahod nezvládneme včas spotřebovat. Ukládáme si ovoce do zásoby rozmixované a zmražené. Kdykoli si v průběhu roku vzpomeneme, můžeme si jahody z vlastní zahrádky přidat k vanilkové zmrzlině či do smoothie (a stále si užíváme plnou sladkou chuť namísto bledých jahod ze supermarketu!). Jestli nemáte vlastní, určitě se vyplatí zamrazit i celé jahody nakoupené ve velkém v sezóně od farmáře. 😊

V dnešním receptu je zcela na vás, zda použijete jahody čerstvé nebo mražené a na výběr máte hned dvě varianty těsta. Obě jsem pekla a většině mých poradců (4 : 1) více chutnala varianta s těstem A z celozrnných sušenek. Pokud ovšem rádi jíte zdravě (nebo musíte), vyzkoušejte dietní variantu B z ovesných vloček. Přítel se ale přimlouvá 100% za sušenkové těsto, i když držíte dietu. Prý je zdravá příliš, cituji: „už tam chybí jen polníček“ 😂.

Množství na dortovou formu o průměru 32 cm.
Budeme potřebovat:

  • 250 ml jahodové dřeně (rozmixované jahody)
  • 50 ml vody s 1 lžící ovocné šťávy
  • 1,5 sáčku dortového želé
  • 2 tvarohy
  • 2 lžíce medu (já použila pampeliškový)
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • suroviny na těsto dle výběru – A/B popsány v následujícím odstavci
Těsto A (chutnější varianta) – 150 g rozdrcených sušenek (např. BeBe dobré ráno/ Lotus/) s jednou lžící holandského kakaa zalijeme rozpuštěnými čtyřmi lžícemi másla. Necháme nasáknout a namačkáme hmotu na dno dortové formy. Dáme do předem vyhřáté trouby na 5 minut při 200 °C. Pokračujeme podle kroku 2.
Těsto B (dietka) – 1 šálek jemných ovesných vloček smícháme s 1 lžící holandského kakaa, 1 lžící arašídového másla, špetkou jedlé sody a lžící třtinového cukru zalijeme šálkem horké vody a dobře promícháme. Natřeme dno dortové formy a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 8 minut. 
Postup:
1) Připravíme si těsto dle návodu výše.
2) Tvarohy si smícháme se skořicí, muškátovým oříškem a tekutým medem. Navrstvíme krém na připravený korpus a dáme do trouby péct na 10-15 minut při 200 °C. Poté dort necháme vychladnout.
3) V hrnci si spojíme jahodovou dřeň s vodou a rozmícháme s práškem na tvorbu dortového želé. Za stálého míchání přivedeme k varu, poté odstavíme a 1-2 minuty necháme odstát. Želé rovnoměrně nalijeme na dort (uzavřený v dortové formě) a po ztuhnutí umístíme minimálně na 30 minut do lednice. 
Přeji dobrou chuť!

Dali byste si kousek???

Doufám, že se vám dnešní recept bude hodit a zachutná vám.
Mějte se krásně, Štěpánka 💕

Mohlo by se Vám líbit:
Flapjacky s arónií
Borůvkový dort – Blueberry Cake
Pečený CHEESECAKE
Brokolicový salát s rozinkami

Read More

Dort Letní nálada

Pojďte si se mnou upéct lehký moučník s osvěžujícím černým rybízem!

Dorty peču ze všeho nejraději jen tak. 
Když mě neznervózňuje nedostatek času, ani přání oslavence. Můžu si podle vlastních chutí improvizovat a upéct svou „šizenou“ zdravější variantu místo poctivého dortíku s marcipánem. Ale nenechte se zmást, nakonec ani tenhle moučník není stoprocentně healthy. Je hříšný přesně tak akorát! Bez výčitek si dezertní vidličkou naberete sousto lehkého korpusu z ovesných vloček namazaného čokoládovým tvarohovo-pudinkovým krémem a osvěžujícím letním ovocem. Dostali jste taky chuť jenže nikdo jako na potvoru nic neslaví? No problem. 🙂 Udělejte radost sobě!

Na klasickou dortovou formu (32cm) budeme potřebovat:
  • 2 žloutky 
  • 2 polévkové lžíce (dále PL) domácího vanilkového extraktu (vanilkový lusk vyluhovaný minimálně 2 měsíce v silném alkoholu)
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 banán
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 4 PL namletých ovesných vloček
  • 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté PL holandského kakaa
  • 2 PL horké vody
  • sníh ze 2 bílků 
  • špetku soli (do bílků)
Na krém a želatinu:
  • 1 čokoládový pudink
  • 300 ml mléka
  • 60g-100g hořké čokolády 🍫
  • 1 tuhý tučný tvaroh
  • pár lžic griotky
  • 1 sáček želatiny
  • 2 PL ovocné šťávy
  • 180 ml vody
  • 3 PL černého rybízu
Žloutky si vyšleháme po dobu 5 minut s na jemno nadrceným banánem, javorovým sirupem, olejem a vanilkovým extraktem. Přidáme namleté ovesné vločky, prášek do pečiva, kakao, 2 lžíce horké vody a vše spojíme v hladké těsto. Jemně ručně zapracujeme sníh ze 2 bílků se špetkou soli. Hotové těsto nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péct na 20-25 minut při 175 °C.
Podle návodu na obalu si připravíme jeden čokoládový pudink v 300 ml mléka (místo původních 500 ml). Před vychladnutím přisypeme nakrájenou čokoládu a necháme ji v horkém pudinku pěkně rozpustit.  Když nám hmota přejde na pokojovou teplotu, přimícháme tuhý tvaroh (ne z vaničky!) a dosladíme podle chuti a uložíme na hodinu do lednice.
Do malého hrnce nalijeme 2 lžíce ovocné šťávy a naředíme na 200 ml. Přidáme sáček želatiny a kuličky černého rybízu. Necháme projít varem zhruba 2-3 minuty (podle pokynů na obalu) a odstavíme mimo horkou plotnu. Korpus pokapeme griotkou, namažeme vychladlým krémem a přelijeme želatinou s ovocem (je důležité ponechat korpus stále v dortové formě!). Pár minut necháme dort v pokojové teplotě a poté ho uložíme nejméně na půl hodiny (lépe přes noc) do lednice. Přeji dobru chuť!

Pečení dortů si pokaždé užívám. Máte to taky tak? A jaký je váš oblíbený?
Read More

Dort Letní nálada

Pojďte si se mnou upéct lehký moučník s osvěžujícím černým rybízem!

Dorty peču ze všeho nejraději jen tak. 
Když mě neznervózňuje nedostatek času, ani přání oslavence. Můžu si podle vlastních chutí improvizovat a upéct svou „šizenou“ zdravější variantu místo poctivého dortíku s marcipánem. Ale nenechte se zmást, nakonec ani tenhle moučník není stoprocentně healthy. Je hříšný přesně tak akorát! Bez výčitek si dezertní vidličkou naberete sousto lehkého korpusu z ovesných vloček namazaného čokoládovým tvarohovo-pudinkovým krémem a osvěžujícím letním ovocem. Dostali jste taky chuť jenže nikdo jako na potvoru nic neslaví? No problem. 🙂 Udělejte radost sobě!

Na klasickou dortovou formu (32cm) budeme potřebovat:
  • 2 žloutky 
  • 2 polévkové lžíce (dále PL) domácího vanilkového extraktu (vanilkový lusk vyluhovaný minimálně 2 měsíce v silném alkoholu)
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 banán
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 4 PL namletých ovesných vloček
  • 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté PL holandského kakaa
  • 2 PL horké vody
  • sníh ze 2 bílků 
  • špetku soli (do bílků)
Na krém a želatinu:
  • 1 čokoládový pudink
  • 300 ml mléka
  • 60g-100g hořké čokolády 🍫
  • 1 tuhý tučný tvaroh
  • pár lžic griotky
  • 1 sáček želatiny
  • 2 PL ovocné šťávy
  • 180 ml vody
  • 3 PL černého rybízu
Žloutky si vyšleháme po dobu 5 minut s na jemno nadrceným banánem, javorovým sirupem, olejem a vanilkovým extraktem. Přidáme namleté ovesné vločky, prášek do pečiva, kakao, 2 lžíce horké vody a vše spojíme v hladké těsto. Jemně ručně zapracujeme sníh ze 2 bílků se špetkou soli. Hotové těsto nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péct na 20-25 minut při 175 °C.
Podle návodu na obalu si připravíme jeden čokoládový pudink v 300 ml mléka (místo původních 500 ml). Před vychladnutím přisypeme nakrájenou čokoládu a necháme ji v horkém pudinku pěkně rozpustit.  Když nám hmota přejde na pokojovou teplotu, přimícháme tuhý tvaroh (ne z vaničky!) a dosladíme podle chuti a uložíme na hodinu do lednice.
Do malého hrnce nalijeme 2 lžíce ovocné šťávy a naředíme na 200 ml. Přidáme sáček želatiny a kuličky černého rybízu. Necháme projít varem zhruba 2-3 minuty (podle pokynů na obalu) a odstavíme mimo horkou plotnu. Korpus pokapeme griotkou, namažeme vychladlým krémem a přelijeme želatinou s ovocem (je důležité ponechat korpus stále v dortové formě!). Pár minut necháme dort v pokojové teplotě a poté ho uložíme nejméně na půl hodiny (lépe přes noc) do lednice. Přeji dobru chuť!

Pečení dortů si pokaždé užívám. Máte to taky tak? A jaký je váš oblíbený?
Read More

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Co očekávat ke snídani v hotelu? A proč se možná budete divit, až Vám přinesou objednané „Rice and curry“?

V minulém článku (zde) jsem se pokusila Vám co nejlépe přiblížit našich 12 dní na tomto kouzelném ostrově. Cestovali jsme z letiště v Negombu nejprve do Mirissy (pobřeží), následně do Sinharaji (deštný prales), Elly (vnitrozemí), Udawalawe (sloní safari) a Tangalle (pobřeží). Jestli Vás zajímá příroda a zajímavosti, určitě si minulý díl přečtěte. Některé tipy by se vám mohly hodit.

Dnes si ovšem povíme o místním jídlu! Na co se těšit a co rovnou vynechat? A co znamená Rice&Curry? Rovnou zodpovím svou druhou otázku: rice (rýže) and (a) curry (kari) kupodivu neznačí obyčejnou bílou rýži vařenou spolu se žlutavě zbarvenou směsí koření. Jde o rýži s pestrou paletou příloh (curry), které si každý naservíruje sám z připravených misek. Pokud si objednáte R&C ve skupině, obsluha vám donese jeden větší talíř rýže a mističky (zpravila 6 a více) naplněné např. dhálem z červené čočky, různými zeleninovými saláty, pečenými paprikami, tuňákem a kuřecím masem. Jde o tradiční jídlo, které má svou verzi v každé rodině a liší se kraj od kraje. I když vám obsluha bude tvrdit, že některé přílohy nejsou pálivé, nemusí to být vždy pravda – hlavně u samoobslužných bufetů. Pokud je to jen trochu možné, domluvte se na nepálivé variantě s kuchařem.

Rýže nebo červená čočka a kukuřice jsou hlavními stavebními kameny každého jídla. Na tržišti v Tangalle jsem jen podle odlišných tvarů a barev napočítala přes 10 druhů zrnek rýže. Běžně si v restauraci můžete vybrat mezi klasickou bílou a pro nás nezvyklejší červenou.

Ochutnali jsme i pověstné afrodiziakální červené banány!
Pozor spoiler – chutnají jako  ostatní žluté banány – výborně. Účinky jsme ovšem nepozorovali. 😀  

Stejně jako rýže, i banánů je tu ohromné množství druhů – malé, velké, černé, červené, žluté, zelené a mnoho dalších. Poslední jmenované jsem ochutnala poprvé. Používají se uvařené jako příloha (curry) a chutí se nejvíce podobají našim bramborám.

Doporučuji zajít si na některý z místních trhů. Často vám prodejci dají nejprve ochutnat, než si neznámé ovoce/zeleninu poprvé zakoupíte a poradí, který kus je nejlépe vyzrálí k přímé konzumaci.

V teplé kuchyni se prakticky všude (což platí i o chilli) používá tato zelená bylinka – „gilius“ či „grilius“? Místní se nám sice snažili její název předat, ovšem na googlu je nedohledatelná. Pokud byste měli tušení, určitě napište do komentářů, prosím!

V pouličních stáncích si můžete za zhruba 5 Korun koupit některý z místních „fastfood sandwichů“. Skládá se z placky jménem Roti a pálivé náplně. Jindy nabízí například smažené kuličky a „donuty“ s rybou či vypouklé rýžové palačinky s vejcem.

Při cestě na Srí Lanku se těstě na klasické hotelové snídaně! I milovníkům ranní kávy doporučuji jednou vyzkoušet cejlonský černý čaj. Chutná asi jako 10x koncentrovaný český.

Kávu si pro jistotu přibalte s sebou a do slabé špinavé vodičky, které zde říkají coffee, přidejte aspoň jednu vrchovatou lžičku. V Sinharaje jsme k pití navíc dostali i ovocný fresh a balenou vodu. Následovaly opulentní hody! Omeleta ze dvou vajec, tousty s margarínem a marmeládou a závěrečný ovocný salát/ talíř s ovocem. Po týdnu se ovšem člověku přejí všechno, bohužel.

snídaně v Sinharaje

Snídaně v Sinharaje

toastový chléb v pekárně v Udawalawe
naše první snídaně v Colombu

Pravý cejlonský čaj si zajeďte prohlédnout zblízka! Nejezděte do vyhlášených a předražených továren. Každá farma (my navštívili Lumbini) nabízí bezplatný vstup a rádi vás provozem provedou. Na závěr si v prodejně můžete zakoupit místní kvalitní produkt za zlomek ceny v turistických obchůdcích natož u nás v Čechách! Druhy čaje pěstovaného na ostrově jsou základní dva – černý a bílý. Druhý jmenovaný se vyrábí pouze z nejmladších a nejkvalitnějších pupenů a jeho cena je vyšší. Lístky bílého i černého čaje jsou nejdříve několik hodin skladovány, následně nadrceny, fermentovány, usušeny a roztříděny podle velikosti ručně pomocí síta. Čím menší velikost, tím silnější nápoj vzniká.


Kurz místní měny se pohybuje zhruba v hodnotě 300 Rp = 50 Korun. Pro zajímavost následující „Fried Rice with Vegetables“ stála v Mirisse 550 Rupií (ve vedlejší vegetariánské restauraci 300 Rupií, což jsme zjistili až druhý den). Mirissa byla co se jídla a pití týče bezkonkurenčně nejlevnější. 🙂 Kokosová polévka nás vyšla na 200 Rp a čerstvý kokosový ořech na 60 Rp (v Elle až 150 Rp). Nejdražší restaurace najdete v Tangalle, Ryba s rýží stojí zhruba 1200 Rp.

Dovolte mi ještě pár dokumentačních fotografií z telefonu 🙂

Tradiční snídaně v Mirisse – rýžovo-kokosové placky s chilli, kokosem a breadfruit.

Rice and Curry na cestě do Sinharaji
Znáte klasický durian zvaný král ovoce? Tohle je jeho divoká a méně zapáchající varianta,
kterou jsme měli tu šanci ochutnat v deštném pralese Sinharaja. 

Romantická snídaně ve dvou ve vnitrozemí <3

Vegetariánské Rice&Curry v Udawalawe – to mi chutnalo spolu s R&C
„po cestě do Sinharaji“ ze všech nejvíc! Stravovali jsme se u našeho pana domácího
a jeho manželka kuchařka nám na vyžádání udělala chilli-free verzi. 

Čerstvý kokos plný osvěžující šťávy v Elle.

Jedna z tradičnějších snídaní v Tangalle, shora:
banánový list s rýžovo-datlovým těstíčkem plněným palmovým cukrem,
smažené slané kapsy plněné pálivou směsí zeleniny a rybího masa,
vlevo, dole – rýžová palačinka s datlovým cukrem (nejlepší!!!),
vpravo, dole – smažené vejce v rýžovém těstíčku

200 ml čerstvého mangového freshe za 250 Rp, Mirissa

Chocolate-Banana Roti – nejbožštější dezert! Placka jménem roty potřená tunou nutely,
pokrájeným banánem a zapečená do křupava. (300 Rp).

Wooden Apple Fruit – ovoce plné vlákniny, které zbožňují sloni (a já z něj mám nejraději fresh s ledem).

To byl myslím vyčerpávající výčet všech místních dobrot! Jestli máte ještě nějaké dotazy a postřehy, sem s nimi. Doufám, že se Vám článek líbil a mějte se krásně,
Vaše Štěpánka 💕

Read More

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Co očekávat ke snídani v hotelu? A proč se možná budete divit, až Vám přinesou objednané „Rice and curry“?

V minulém článku (zde) jsem se pokusila Vám co nejlépe přiblížit našich 12 dní na tomto kouzelném ostrově. Cestovali jsme z letiště v Negombu nejprve do Mirissy (pobřeží), následně do Sinharaji (deštný prales), Elly (vnitrozemí), Udawalawe (sloní safari) a Tangalle (pobřeží). Jestli Vás zajímá příroda a zajímavosti, určitě si minulý díl přečtěte. Některé tipy by se vám mohly hodit.

Dnes si ovšem povíme o místním jídlu! Na co se těšit a co rovnou vynechat? A co znamená Rice&Curry? Rovnou zodpovím svou druhou otázku: rice (rýže) and (a) curry (kari) kupodivu neznačí obyčejnou bílou rýži vařenou spolu se žlutavě zbarvenou směsí koření. Jde o rýži s pestrou paletou příloh (curry), které si každý naservíruje sám z připravených misek. Pokud si objednáte R&C ve skupině, obsluha vám donese jeden větší talíř rýže a mističky (zpravila 6 a více) naplněné např. dhálem z červené čočky, různými zeleninovými saláty, pečenými paprikami, tuňákem a kuřecím masem. Jde o tradiční jídlo, které má svou verzi v každé rodině a liší se kraj od kraje. I když vám obsluha bude tvrdit, že některé přílohy nejsou pálivé, nemusí to být vždy pravda – hlavně u samoobslužných bufetů. Pokud je to jen trochu možné, domluvte se na nepálivé variantě s kuchařem.

Rýže nebo červená čočka a kukuřice jsou hlavními stavebními kameny každého jídla. Na tržišti v Tangalle jsem jen podle odlišných tvarů a barev napočítala přes 10 druhů zrnek rýže. Běžně si v restauraci můžete vybrat mezi klasickou bílou a pro nás nezvyklejší červenou.

Ochutnali jsme i pověstné afrodiziakální červené banány!
Pozor spoiler – chutnají jako  ostatní žluté banány – výborně. Účinky jsme ovšem nepozorovali. 😀  

Stejně jako rýže, i banánů je tu ohromné množství druhů – malé, velké, černé, červené, žluté, zelené a mnoho dalších. Poslední jmenované jsem ochutnala poprvé. Používají se uvařené jako příloha (curry) a chutí se nejvíce podobají našim bramborám.

Doporučuji zajít si na některý z místních trhů. Často vám prodejci dají nejprve ochutnat, než si neznámé ovoce/zeleninu poprvé zakoupíte a poradí, který kus je nejlépe vyzrálí k přímé konzumaci.

V teplé kuchyni se prakticky všude (což platí i o chilli) používá tato zelená bylinka – „gilius“ či „grilius“? Místní se nám sice snažili její název předat, ovšem na googlu je nedohledatelná. Pokud byste měli tušení, určitě napište do komentářů, prosím!

V pouličních stáncích si můžete za zhruba 5 Korun koupit některý z místních „fastfood sandwichů“. Skládá se z placky jménem Roti a pálivé náplně. Jindy nabízí například smažené kuličky a „donuty“ s rybou či vypouklé rýžové palačinky s vejcem.

Při cestě na Srí Lanku se těstě na klasické hotelové snídaně! I milovníkům ranní kávy doporučuji jednou vyzkoušet cejlonský černý čaj. Chutná asi jako 10x koncentrovaný český.

Kávu si pro jistotu přibalte s sebou a do slabé špinavé vodičky, které zde říkají coffee, přidejte aspoň jednu vrchovatou lžičku. V Sinharaje jsme k pití navíc dostali i ovocný fresh a balenou vodu. Následovaly opulentní hody! Omeleta ze dvou vajec, tousty s margarínem a marmeládou a závěrečný ovocný salát/ talíř s ovocem. Po týdnu se ovšem člověku přejí všechno, bohužel.

snídaně v Sinharaje

Snídaně v Sinharaje

toastový chléb v pekárně v Udawalawe
naše první snídaně v Colombu

Pravý cejlonský čaj si zajeďte prohlédnout zblízka! Nejezděte do vyhlášených a předražených továren. Každá farma (my navštívili Lumbini) nabízí bezplatný vstup a rádi vás provozem provedou. Na závěr si v prodejně můžete zakoupit místní kvalitní produkt za zlomek ceny v turistických obchůdcích natož u nás v Čechách! Druhy čaje pěstovaného na ostrově jsou základní dva – černý a bílý. Druhý jmenovaný se vyrábí pouze z nejmladších a nejkvalitnějších pupenů a jeho cena je vyšší. Lístky bílého i černého čaje jsou nejdříve několik hodin skladovány, následně nadrceny, fermentovány, usušeny a roztříděny podle velikosti ručně pomocí síta. Čím menší velikost, tím silnější nápoj vzniká.


Kurz místní měny se pohybuje zhruba v hodnotě 300 Rp = 50 Korun. Pro zajímavost následující „Fried Rice with Vegetables“ stála v Mirisse 550 Rupií (ve vedlejší vegetariánské restauraci 300 Rupií, což jsme zjistili až druhý den). Mirissa byla co se jídla a pití týče bezkonkurenčně nejlevnější. 🙂 Kokosová polévka nás vyšla na 200 Rp a čerstvý kokosový ořech na 60 Rp (v Elle až 150 Rp). Nejdražší restaurace najdete v Tangalle, Ryba s rýží stojí zhruba 1200 Rp.

Dovolte mi ještě pár dokumentačních fotografií z telefonu 🙂

Tradiční snídaně v Mirisse – rýžovo-kokosové placky s chilli, kokosem a breadfruit.

Rice and Curry na cestě do Sinharaji
Znáte klasický durian zvaný král ovoce? Tohle je jeho divoká a méně zapáchající varianta,
kterou jsme měli tu šanci ochutnat v deštném pralese Sinharaja. 

Romantická snídaně ve dvou ve vnitrozemí <3

Vegetariánské Rice&Curry v Udawalawe – to mi chutnalo spolu s R&C
„po cestě do Sinharaji“ ze všech nejvíc! Stravovali jsme se u našeho pana domácího
a jeho manželka kuchařka nám na vyžádání udělala chilli-free verzi. 

Čerstvý kokos plný osvěžující šťávy v Elle.

Jedna z tradičnějších snídaní v Tangalle, shora:
banánový list s rýžovo-datlovým těstíčkem plněným palmovým cukrem,
smažené slané kapsy plněné pálivou směsí zeleniny a rybího masa,
vlevo, dole – rýžová palačinka s datlovým cukrem (nejlepší!!!),
vpravo, dole – smažené vejce v rýžovém těstíčku

200 ml čerstvého mangového freshe za 250 Rp, Mirissa

Chocolate-Banana Roti – nejbožštější dezert! Placka jménem roty potřená tunou nutely,
pokrájeným banánem a zapečená do křupava. (300 Rp).

Wooden Apple Fruit – ovoce plné vlákniny, které zbožňují sloni (a já z něj mám nejraději fresh s ledem).

To byl myslím vyčerpávající výčet všech místních dobrot! Jestli máte ještě nějaké dotazy a postřehy, sem s nimi. Doufám, že se Vám článek líbil a mějte se krásně,
Vaše Štěpánka 💕

Read More

Ještě držím krok

Můžu si být jistá, že jakmile vypustím článek o Project Life, bude mít úspěch. Podle vašich ohlasů se celá řada z vás inspirovala a začala s podobným archivem. Jsem za to ráda. Nejednou se mi stalo, že jsem u klientů viděla PL kapsy naplněné i fotkami ode mě. Je to hezký pocit. A ačkoli fotek pro klienty je pořád víc a víc, snažím se držet krok a rodinný archiv stále udržovat. Spolkne to dost času, ale radši obětuji pár hodin spánku. Moje dcera je vlastně důvod toho, proč fotím. Na ní jsem se toho naučila nejvíc – a stále to tak funguje. Nejen proto se snažím v tomhle osobním projektu pokračovat. 
Někdy v průběhu roku jsem zase přikoupila oblíbené kartičky od Lucky Šindelkové, které prodává PaperoAmo. Mám už několik sad, ale tentokrát jsem mohla konečně alespoň z části využít Léto, Dovolenou a Cestování. Ještě si musím dotisknout ty její Jarní, které má zdarma ke stažení. Já je zbožňuji, protože se k těm fotkám tak hodí… Dokonale podpoří atmosféru. Občas vyjde trocha času, tak dodělám pár stránek. Ale hlavně se pořád snažím fotky vyvolávat. Prostě aby nebyly jen v počítači. Není nad to, když si s dcerou sedneme a společně je prohlížíme. Jednou si to dětství prožije znovu. 

L.

Read More

Ještě držím krok

Můžu si být jistá, že jakmile vypustím článek o Project Life, bude mít úspěch. Podle vašich ohlasů se celá řada z vás inspirovala a začala s podobným archivem. Jsem za to ráda. Nejednou se mi stalo, že jsem u klientů viděla PL kapsy naplněné i fotkami ode mě. Je to hezký pocit. A ačkoli fotek pro klienty je pořád víc a víc, snažím se držet krok a rodinný archiv stále udržovat. Spolkne to dost času, ale radši obětuji pár hodin spánku. Moje dcera je vlastně důvod toho, proč fotím. Na ní jsem se toho naučila nejvíc – a stále to tak funguje. Nejen proto se snažím v tomhle osobním projektu pokračovat. 
Někdy v průběhu roku jsem zase přikoupila oblíbené kartičky od Lucky Šindelkové, které prodává PaperoAmo. Mám už několik sad, ale tentokrát jsem mohla konečně alespoň z části využít Léto, Dovolenou a Cestování. Ještě si musím dotisknout ty její Jarní, které má zdarma ke stažení. Já je zbožňuji, protože se k těm fotkám tak hodí… Dokonale podpoří atmosféru. Občas vyjde trocha času, tak dodělám pár stránek. Ale hlavně se pořád snažím fotky vyvolávat. Prostě aby nebyly jen v počítači. Není nad to, když si s dcerou sedneme a společně je prohlížíme. Jednou si to dětství prožije znovu. 

L.

Read More

Po dlouhé době a poprvé

Je to měsíc, co jsme se vrátili z dovolené, ale až teď stíhám poreferovat. My dospělí byli po dlouhé době, naše dítě dokonce poprvé. I přes akční potenciál slečny jsme si odpočinuli. Byla to taková ta válecí dovolená v rezortu, protože přesně to jsme tentokrát potřebovali. Nechala jsem doma svůj špičkový přístroj a vzala to obyčejné, na čem jsem kdysi začínala fotit. A co si budeme povídat, u moře je jiné, měkké světlo, můj oblíbený vítr ve vlasech… Přesto jsem si od hledáčku ráda odpočinula, takže jsem foťák do ruky vzala jen párkrát na krátkou chvíli.
Bylo fajn po letech cítit tu mořskou vůni. 

Podzim už pokročil. Nemám ráda stížnosti na počasí, ale i já jsem letos zatím trochu zklamaná. Je pořád tak zataženo, že si přijdu jako pod dekou. Ale pořád ještě doufám… Poslední dva roky byl krásný listopad.
Mám tu dlouhatánský seznam toho, o čem bych chtěla psát… Spousta nevyfoceného, hodně vyfoceného, ale neupraveného… A tolik zakázek! Polepším se:).
L.
Read More

Krumlov

V Českém Krumlově jsem nikdy nebyla. Jednou ale zazvonil telefon s poptávkou na focení svatby – právě tam. Já tu svatbu odmítla s tím, že je to prostě daleko a ať se nezlobí. Sympatická nevěsta se ale nedala a takovým roztomilým způsobem mě ukecala. Vlastně mě nalákala na rodinný výlet. 
Měli jsme štěstí na kouzelný hotel v renovované vile, jejíž majitel je hudební fanda. Jednotlivé apartmány se jmenují podle těch nejznámějších hudebníků. Interiér je krásně zařízený, nechybí retro kousky a okamžitě si všimnete stylové dlažby. Vila je v klidné části města, ale v tom historickém centru jste hned. 
Jelikož jsem byla v Krumlově hlavně pracovně, všechno jsem projít a nafotit nestihla. Na nějakou tu procházku, kávu a večeři se ale čas našel. Byli jsme také v muzeu mučení (ano, s dcerou:)) a v zrcadlovém labyrintu. Především jsem však měla možnost fotit nádhernou svatbu v pivovarské zahradě hned u břehu Vltavy a díky focení příprav nevěsty jsem mohla nakouknout i do krásného historického bytu v jedné z těch kouzelných uliček. A samotná nevěsta byla úchvatná, stylová, nezapomenutelná, ženich sympaťák, stejně jako hosté. Tahle svatba byla jako z jiného světa a na některé momenty budu obzvlášť vzpomínat. Třeba když šla nevěsta s maminkou a svědkyní těmi uličkami na místo obřadu, potkávala známé, turisti nadšení…

Už teď vím, že jsem tam nebyla naposledy. Krumlov je jedno z těch míst, které milují snad všichni. Má prostě zvláštní pitoreskní atmosféru. Příště tam ale pojedu jako kavárenský povaleč a ideálně na podzim:). Davy turistů budou alespoň trošičku menší. 
Byli jste? Co doporučíte vy?
L.
Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi