Články:pečení

Karamelový banánový chlebíček

Zdravím vás u dnešního článku!Představte si zimní ráno, zasněženou příchodovou cestu k domu a praskající dřevo v krbu. Je neděle dopoledne a čeká Vás po dlouhé době volný den, kdy nemusíte nikam spěchat. Připravíte si horký čaj a z trouby vytáhnete čer…

Read More

U sta perníčků…

… protože tolik jsme jich určitě o první adventní neděli museli s dětmi napéct… alespoň mně ten perníčkový maraton přišel skoro nekonečný 🙂 A zdobilo se hned následující den po celé odpoledne až do večera  :-)Perníčky jsem zkoušela…

Read More

Vánoční dort

Když jsem byla malá, maminka vždycky upekla perník, rozřízla ho a promazala rybízovým džemem. Nedávno mi došlo, že já sama jsem snad pro svou rodinu perník ještě nepekla. S tím, jak se blíží Vánoce a zima, jsem na něj dostala chuť. Zároveň jsem mě…

Read More

Spicy koláč s goji Himalyo | VIDEO

Dnes jsem si pro vás připravila zdravý dezert s kustovnicí! Protože je za dveřmi nevlídný podzim, není nic lepšího než teplý koláč z ovesných vloček a anglickým spicy kořením naservírovaný přímo do postele. Oblíbila jsem si ho natolik, že ho snídám i svačím ke kávě po celý týden a chutnat mi vůbec nepřestává, ne-li naopak. Kombinace vlašských ořechů, medu a mrkve není nikdy špatný nápad. A připočtěte si k tomu ještě ChaiLatte, praskající dřevo v krbu a dokonalý den je na světě.

O tom, jak jsou plody goji pro naše tělo prospěšné, jsem se rozepsala v článku Pravdivé výsledky studií o Goji + Recenze produktů značky Himalyo. Dočtete se zde jednak o goji obecně, jak si stojí v obsahu antioxidantů vůči ostatním „super“potravinám, jak se liší bio a ne-bio produkty a v boji s jakými nemocemi bychom ji měli vyhledat.

I při tomto pečení jsem použila Bio goji od Himalyo. Jejich plody jsou kvalitní, chutné a díky praktickému balení perfektně čerstvé. Určitě doporučuji vyzkoušet a sami poznáte rozdíl na první ochutnání.


Na jednu koláčovou formu:

  • 2 jablka
  • 1 větší mrkev
  • 2 šálky vloček
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička koření spicy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek goji – používám a doporučuji kvalitní bio Himalyo

Postup: 
Jablka a mrkev si nastrouháme nahrubo. Do větší mísy dáme veškeré přísady na koláč – vločky, mouku, sodu, vejce, jogurt, nastrouhanou zeleninu a ovoce, med, koření, ořechy a sušené plody goji! Vše řádně promícháme a dáme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Dobrou chuť!

Doplňte ještě o kousek čerstvého ovoce a neumím si představit příjemnější cestu k prevenci nachlazení! Máte to také tak? A co nejraději na podzim snídáte vy?

Blog najdete i na FacebookuInstagramu, Bloglovin a NOVĚ i na YouTube.
Díky, že jste tu se mnou!
Mějte se nádherně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Spicy koláč s goji Himalyo | VIDEO

Dnes jsem si pro vás připravila zdravý dezert s kustovnicí! Protože je za dveřmi nevlídný podzim, není nic lepšího než teplý koláč z ovesných vloček a anglickým spicy kořením naservírovaný přímo do postele. Oblíbila jsem si ho natolik, že ho snídám i svačím ke kávě po celý týden a chutnat mi vůbec nepřestává, ne-li naopak. Kombinace vlašských ořechů, medu a mrkve není nikdy špatný nápad. A připočtěte si k tomu ještě ChaiLatte, praskající dřevo v krbu a dokonalý den je na světě.

O tom, jak jsou plody goji pro naše tělo prospěšné, jsem se rozepsala v článku Pravdivé výsledky studií o Goji + Recenze produktů značky Himalyo. Dočtete se zde jednak o goji obecně, jak si stojí v obsahu antioxidantů vůči ostatním „super“potravinám, jak se liší bio a ne-bio produkty a v boji s jakými nemocemi bychom ji měli vyhledat.

I při tomto pečení jsem použila Bio goji od Himalyo. Jejich plody jsou kvalitní, chutné a díky praktickému balení perfektně čerstvé. Určitě doporučuji vyzkoušet a sami poznáte rozdíl na první ochutnání.


Na jednu koláčovou formu:

  • 2 jablka
  • 1 větší mrkev
  • 2 šálky vloček
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička koření spicy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek goji – používám a doporučuji kvalitní bio Himalyo

Postup: 
Jablka a mrkev si nastrouháme nahrubo. Do větší mísy dáme veškeré přísady na koláč – vločky, mouku, sodu, vejce, jogurt, nastrouhanou zeleninu a ovoce, med, koření, ořechy a sušené plody goji! Vše řádně promícháme a dáme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Dobrou chuť!

Doplňte ještě o kousek čerstvého ovoce a neumím si představit příjemnější cestu k prevenci nachlazení! Máte to také tak? A co nejraději na podzim snídáte vy?

Blog najdete i na FacebookuInstagramu, Bloglovin a NOVĚ i na YouTube.
Díky, že jste tu se mnou!
Mějte se nádherně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Mrkvové řezy s čokoládou a čokoládovým proteinem

Zdravím vás u dnešního článku! Protože se tento mrkvový kavalír těšil na Instagramu velké slávě, nemůžu Vám recept zatajit. Jde o velmi jednoduchý a výživný dezert, ve kterém jsem použila čokoládový protein, ale stejně dobře bude fungovat i příchuť karamelu nebo arašídů. Záleží jen na vás, jaký mu dodáte „šmrnc“!


Na jeden střední plech budeme potřebovat:

  • 2 velké mrkve
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 3,5 šálku celozrnné mouky
  • 6 lžic řepkového/ arašídového oleje
  • 0,5 lžičky skořice
  • 1 rovnou lžičku jedlé sody
  • 1,5 odměrky proteinu (já použila příchuť čokoláda) – nepovinné
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 100 g čokolády (na vaření min.45% či kvalitnější okolo 70 %)

Mrkev nastrouháme nahrubo, nasypeme do větší mísy a osolíme. Po chvíli přidáme vejce, mléko, mouku, olej, skořici, jedlou sodu, protein, holandské kakao a med.

Vypracujeme těsto, které nalijeme na vysoký plech s pečicím papírem. Dáme péct při teplotě 180 °C přibližně po 35 minut.

Poté koncovou částí vařečky s kulatým průřezem vytvoříme díry v pravidelných vzdálenostech. Rozpustíme čokoládu a polijeme jí připravené mrkvové řezy. Snažíme se nalévat čokoládu zejména do připravených otvorů. Po vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť!

Mrkev v moučnících ANO/NE? Dali byste si? 
My rozhodně!

Blog najdete i na FacebookuInstagramuBloglovin a YouTUBE.
Mějte se krásně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Mrkvové řezy s čokoládou a čokoládovým proteinem

Zdravím vás u dnešního článku! Protože se tento mrkvový kavalír těšil na Instagramu velké slávě, nemůžu Vám recept zatajit. Jde o velmi jednoduchý a výživný dezert, ve kterém jsem použila čokoládový protein, ale stejně dobře bude fungovat i příchuť karamelu nebo arašídů. Záleží jen na vás, jaký mu dodáte „šmrnc“!


Na jeden střední plech budeme potřebovat:

  • 2 velké mrkve
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 3,5 šálku celozrnné mouky
  • 6 lžic řepkového/ arašídového oleje
  • 0,5 lžičky skořice
  • 1 rovnou lžičku jedlé sody
  • 1,5 odměrky proteinu (já použila příchuť čokoláda) – nepovinné
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 100 g čokolády (na vaření min.45% či kvalitnější okolo 70 %)

Mrkev nastrouháme nahrubo, nasypeme do větší mísy a osolíme. Po chvíli přidáme vejce, mléko, mouku, olej, skořici, jedlou sodu, protein, holandské kakao a med.

Vypracujeme těsto, které nalijeme na vysoký plech s pečicím papírem. Dáme péct při teplotě 180 °C přibližně po 35 minut.

Poté koncovou částí vařečky s kulatým průřezem vytvoříme díry v pravidelných vzdálenostech. Rozpustíme čokoládu a polijeme jí připravené mrkvové řezy. Snažíme se nalévat čokoládu zejména do připravených otvorů. Po vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť!

Mrkev v moučnících ANO/NE? Dali byste si? 
My rozhodně!

Blog najdete i na FacebookuInstagramuBloglovin a YouTUBE.
Mějte se krásně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Jako od babičky…

… takové nikdy nebudou, protože babička je babička, ale i tak jsou moc moc dobré.

U nás jim říkáme „vařenopečené… knedle“ a vlastně jsem je nikde jinde nejedla, ani neviděla péct. Dost možná to bude naše místní krajová specialita… :-))


U nás doma bychom se za nimi utloukli a vzpomínám si, že když vždycky přijela mladší sestra z Francie domů na návštěvu, objednávala si u babičky dopředu právě tuhle „vařenopečenou“ mňamku 🙂
Název trochu napovídá o způsobu jejich přípravy. Z kynutého těsta vyválíme placku, rozdělíme na dílky, z nichž se pak vyrobí knedlíčky plněné (ideálně) domácím džemem nebo povidly. Na oleji se nejprve osmaží z jedné a druhé strany dozlatova. Poté se ještě před vyjmutím z pánve či rendlíku na pečení zalijí knedlíky menší naběračkou horké vody a hned na to přiklopí poklicí. Necháme vypařit vodu a vyjmeme na talíř. Nalijeme do pánve opět trochu oleje a pokračujeme se smažením dalších várek 🙂 Při pečení si dělejte mezi knedlíčky trochu mezery, ony ještě nabudou .-)
V mém případě co kus, to originál (první várka, ta druhá už byla o poznání homogennější :-)), ale nač si hned napoprvé lámat hlavu takovými drobnostmi. Hlavně, že chutná! Nejen mně, ale i těm, kteří včera dorazili domů během mé odpolední nepřítomnosti a obsah talířů na stole tak pro ně byl příjemným překvapením 🙂 Já totiž nepeču moc často. 43 kousků… vím, že babička bych ze stejného množství vyrobila ještě víc, ale to ještě do důchodu vypiluji .-).


Krásný den

A.

PS: babičce už jsem se pochlubila, měla radost, že jedna z jejích vnuček převzala a zrealizovala další z jejích dobrůtek 🙂
Read More

Jako od babičky…

… takové nikdy nebudou, protože babička je babička, ale i tak jsou moc moc dobré.

U nás jim říkáme „vařenopečené… knedle“ a vlastně jsem je nikde jinde nejedla, ani neviděla péct. Dost možná to bude naše místní krajová specialita… :-))


U nás doma bychom se za nimi utloukli a vzpomínám si, že když vždycky přijela mladší sestra z Francie domů na návštěvu, objednávala si u babičky dopředu právě tuhle „vařenopečenou“ mňamku 🙂
Název trochu napovídá o způsobu jejich přípravy. Z kynutého těsta vyválíme placku, rozdělíme na dílky, z nichž se pak vyrobí knedlíčky plněné (ideálně) domácím džemem nebo povidly. Na oleji se nejprve osmaží z jedné a druhé strany dozlatova. Poté se ještě před vyjmutím z pánve či rendlíku na pečení zalijí knedlíky menší naběračkou horké vody a hned na to přiklopí poklicí. Necháme vypařit vodu a vyjmeme na talíř. Nalijeme do pánve opět trochu oleje a pokračujeme se smažením dalších várek 🙂 Při pečení si dělejte mezi knedlíčky trochu mezery, ony ještě nabudou .-)
V mém případě co kus, to originál (první várka, ta druhá už byla o poznání homogennější :-)), ale nač si hned napoprvé lámat hlavu takovými drobnostmi. Hlavně, že chutná! Nejen mně, ale i těm, kteří včera dorazili domů během mé odpolední nepřítomnosti a obsah talířů na stole tak pro ně byl příjemným překvapením 🙂 Já totiž nepeču moc často. 43 kousků… vím, že babička bych ze stejného množství vyrobila ještě víc, ale to ještě do důchodu vypiluji .-).


Krásný den

A.

PS: babičce už jsem se pochlubila, měla radost, že jedna z jejích vnuček převzala a zrealizovala další z jejích dobrůtek 🙂
Read More

Maková slast

Vítám vás u dnešního sladkého receptu na vláčný makovo-tvarohový koláč!
Doufám, že první záříjový týden jste zvládli na jedničku. Já sice do školy už nemusela, ale trochu jsem si ho vylepšila o jednu sladkou zdravou dobrotu, kterou vám hned ukážu. Nebudu zbytečně zdržovat, jde se rovnou péct. 💋

_____________________________________________________________________
Těsto na jednu dortovou formu (d = 32 cm):
Na plech použijte 2 až 3 násobné množství surovin těsta i náplně

  • 1 vejce
  • 100 g mouky – já použila celozrnnou, můžete použít i pšeničnou, kombinaci pšeničné a kaštanové nebo bezlepkovou pohankovou mouku
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle konzistence můžeme přidat lžíci mléka nebo vody
  • tuk na vymazání a mouky na vysypání formy

Náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 500 g tvarohu
  • 4 dcl mléka
  • 6 lžic medu
  • 1 větší špetka skořice
  • 1 větší špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce vanilkového pudingu 
  • 8 lžic domácí marmelády
  • TIP: kompotované hrušky
Dále potřebujeme:

  • dortovou formu s průměrem 32 cm
  • vál a váleček
  • hrnec, vařečku, lžíci, stěrku a vidličku

Do hrnce si dáme pomletý mák, přilijeme mléko a za stálého mícháme přivedeme k varu. Stáhneme a na středním plameni necháme probublávat pár minut. Poté stáhneme z plotny a současně si dáme vyhřívat troubu na 180 °C.

Ingredience na těsto si navážíme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Z toho vyválíme tenký plát o tloušťce zhruba 0,3 cm, který opatrně přeneseme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 32 cm. Pokud vám nevyjde na okraje, nevadí:). Stačí když boky formy budete mít pečlivě vymazané tukem. Dno propícháme vidličkou a dáme péct 10 minut na 180 °C.

Do mísy si dáme vaničku tvarohu, koření, uvařenou makovou kaši a pár lžic medu. Po promíchání přidáme i pudinkový prášek. Ochutnáme a dosladíme podle představ.

Koláčový korpus po 10 minutách vytáhneme z trouby, pomažeme vrstvou domácí marmelády (můžeme vyskládat na plátky nakrájené kompotované hrušky) a polijeme připravenou makovo-tvarohovou náplní. Uhladíme nerovnosti a dáme péct na 35 minut při teplotě 175 °C.

TIP na závěr: Na dno koláče můžete vyskládat plátky kompotovaných hrušek, moučník tak získá na exkluzivitě. 

Dobrou chuť!
_____________________________________________________________________

Můj koláč je vybaven pouze polovinou náplně. Ten Váš, bude ještě lepší!


Jak se ti líbil dnešní recept? Budu moc ráda, když mi názor napíšeš do komentářů!

Mlsáte rádi zdravě? Všechny sladké recepty najdete 👉 TADY 👈 .
Mějte se krásně a užívejte si,
Vaše Štěpánka 💕

Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi

Doporučujeme