Články:pečení

Quiche…

… je tradiční francouzský slaný koláč, na jehož výrobu se obvykle používá slanina, sýr, vejce a smetana, základní recept však může mít celou řadu podob. 


Těsto, které tvoří základ koláče, bylo údajně nejdříve chlebové, až postupem času se začalo používat tenké křehké nebo listové. Já dosud používala jako základ kupované těsto listové, tentokrát jsem však udělala výjimku a vyrobila si vlastní (koláč putoval na druhý konec republiky na velké rodinné setkání v Jizerských horách, tak jsem jej nechtěla nijak ošidit, když už je jeho příprava tak jednoduchá :-)). 

Připravené vlastní těsto je potřeba předpéct – quiche se totiž peče nadvakrát, nejprve tzv. naslepo, a teprve potom s náplní. Po upečení se dá jíst teplý, vlažný i studený – osobně mám nejradši první variantu. Pekla jsem podle tohoto receptu.

Pečení jsem si nechala kvůli velkým vedrům až na poslední chvíli pozdě večer a tak se mi málem podařilo vyrazit na týdenní rodinnou dovolenou s jednou rukou plnou puchýřů. Jiříček se se mnou přišel rozloučit před spaním a já pak zamyšleně vzala kovový rendlík, kterým jsem si zatížila předpékaný korpus, holou rukou z trouby rozžhavené na 200 stupňů… 

Pomohla však rychlá pomoc – rada známé na FB – je neuvěřitelně účinná a přitom tak prostě jednoduchá – možná tuto fintu také neznáte – tak sdílím i s vámi, je to hotový zázrak – popáleniny snadno zažehnete ledováním v kombinaci s tea tree olejíčkem, kterým namažete postižená místa – utlumí nejen velkou bolest, které popáleniny vyvolávají, ale současně zamezí vzniku bolestivých puchýřů – u mne již druhý den nebylo po popálenině ani památky a nic mne nebolelo – bez tohoto opatření by to bylo mnohem horší a o plánovaných vyjížďkách na kole bych si pak mohla nechat jenom zdát…

Nakonec byly nejen cyklovyjížďky, ale spoustu dalšího a celý týden utekl jako voda – ostatně jako vše pěkné, co člověk prožívá 🙂

Jsem ale ráda zpátky doma, však to znáte .-)

Krásné dny

A.
Read More

Prvonarozeninová oslava

Ačkoli měla Madla narozeniny už na začátku července, oslava byla naplánovaná až na jeho konec. Dílem proto, že okolo našeho domu a částečně i uvnitř to stále vypadalo jako na staveništi… No a pak taky sladit termíny všech hostů, že jo. Pozvali jsme totiž celou úzkou rodinu – rodiče a sourozence s rodinami, což ve výsledku čítalo 22 osob! Takže žádná párty pro třasořitky, hned pěkně zostra. Největší nápor to byl pro náš obývák (se všemi těmi pobíhajícími a pod nohy se motajícími dětmi to dost těžce evokovalo úvodní scénu ze Sám doma :-)). Pro mě to byl nápor taky, ale hlavně časově. Madlenka zatím stále vyžaduje moji plnou pozornost, takže i prosté vaření zvládám až večer po jejím usnutí. No a teprve v době mezi desátou večerní a jednou ranní se dalo diskutovat o nějakých narozeninových přípravách. Letos jsem to tedy moc nepřeháněla se ‚srandičkama okolo‘, protože z toho Madla zatím ještě stejně moc nemá rozum, takže co do výzdoby, vyrobila jsem pouze narozeninovou girlandu, a více jsem se věnovala cateringu…

Hlavním tématem byl samozřejmě narozeninový dort. Oslava prvního roku je podle mě důležitý mezník – už nemáme doma kojence, ale batole. Madlenka se toho tolik naučila! Pomalu nám končí období ve stylu ‚tipuju si, co asi tak potřebuješ‘ a začíná mně sympatičtější období, kdy si o to dítě samo řekne, nebo alespoň naznačí. Je to milník. Pro mě symbolická, skoro až posvátná záležitost. Takže jsem nechtěla nic ponechat náhodě. Žádné pečení pokus-omyl. Vsadila jsem na své osvědčené klasiky, čili: dort pro ‚velkoše‘ podle Katky Vidličky – inspirace ZDE. Za kvalitu fotografie se omlouvám, bohužel dort jsem dokončovala těsně před oslavou a nebyl čas ptát se kdo je kdo, takže jej vůbec nemám nafocený, pouze tento rychlocvak, než se do něj pustili hosté… Svíčku jsem si představovala trochu jinou, ale sháněla jsem ji též na poslední chvíli a nějak jsem podcenila situaci, vůbec mě nenapadlo, že v obchodech budou mít samé příšerné kýče (tato byla ještě nejlepší), příště budu, poučená, shánět dopředu a na internetu. Vršek dortu jsem ozdobila kokosovými lupínky, které se s vanilkovo-malinovým dortem chutově i vizuálně hezky doplňovaly. Vlaječky (stejně jako ubrousky z úvodní fotografie) jsou z Tigeru 😉

Hlavní narozeninový dort s malinami, mascarpone a kokosovými lupínky

Dort pro Madlu jsem udělala zdravý, inspirovaný smash cakem z blogu Madame Coquette (recepis je TADY. Těsto je převážně banán a jablko, do jogurtového krému jsem přimíchala jahody a sladké meruňky, které Madla miluje. Jak je vidno, docela jí šmakoval! Hlavně ozdobný vršek z jahod vzal rychle za své 😀

Zdravý dort bez cukru pro Madlenku

Protože jeden dort pro tolik hostů je jaksi málo, doplnila jsem ho dvěma druhy cupcaků. Oboje jsou to tedy původně recepty na dorty, ale i v mini verzích v košíčku zafungovaly dobře. Měli jsme mrkvové s cream cheese podle Herbáře – recept ZDE (pozn.: dávám o čtvrtinu méně cukru do těsta a do krému úplné minimum a i tak je to na můj vkus sladké až až, takže doporučuju zredukovat dle osobních preferencí) a čokoládovo-čokoládové podle Dity P. – recept ZDE (tady také cukr v těstě redukuji a do krému přidávám zbytek podmáslí, je pak lehčí a nadýchanější ;-)). K tomu jsem navíc ještě vyrobila domácí zmrzlinu (košíčky tedy byly kupované, přiznávám).

cupcakes: vlevo mrkvové s cream cheese, vpravo čokoládové
Slaný bar jsem trochu odbyla a uvařila pouze paštiku z kuřecích jater (osvědčený recept najdete TU) s brusinkovou marmeládou (ta byla z Ikea :-D), jelikož mám šikovné příbuzné, kteří mi píchli: obě mamky napekly listové šátečky, jedna švagrová dovezla vlastnoručně uzené maso a druhá svoje nejlepší, pro tuto příležitost několik měsíců zrající, sýry (kam se na ni hrabou Holanďani!) a večer před oslavou jsme k tomu upekly kváskový chleba. O zbytek se pak postaral pan řezník, od kterého jsme měli objednané masové speciality. Řeknu vám, bylo toho hodně, bylo to výborné a teď by to chtělo pár dnů zdravotní pročišťovací půst! :-D…

No a nakonec ještě jeden, pro mě neméně důležitý bod: shrnutí, jaký ten Madlenčin první rok vlastně byl. Vyrobila jsem jí video – čtyřminutový sestřih toho nejzajímavějšího, co jsem průběžně natáčela na svou zrcadlovku: kopance přes bříško, pláč pár hodin po porodu, první úsměvy, otočky, plazení, lezení i opatrné postavení na zadní. Při stříhání jsem měla slzy na krajíčku (a nebylo to jen tím songem od Sary McLachlan, který jsem si pro tuto příležitost několik let šetřila ;-)). Krom videa jsem pak udělala ještě něco na způsob kalendáře – dokumentování jejích pokroků měsíc po měsíci (více o něm se dočtete příště).

nástěnka Madlenčiných pokroků v prvním roce života
No a jak to všechno dopadlo? Bylo to divoké a krásné. A místy komické. Madlenka se bála dortu (hlavně hořící svíčky, takže tato fotomomentka vypadá spíše jak z funusu než z párty :-D), ale ten svůj zdravý dlabala, až se jí dělaly boule za ušima. Rodina vytvořila milou a neopakovatelnou atmosféru. Všichni dovezli moc pěkné dárky a Madla se ukázala být jejich vděčný příjemce – ze všeho měla očividně velkou radost, s každým si chvilkz demonstrativně pohrála a k panenkám se tulila tak, až v nich málem vytulila díru. Balíčků bylo tolik, až pomalu nevěděla, která bije, a tak jsme se rozhodli, že ty od nás jí nakonec dáme až druhý den, ať to má nadávkované. S hračkami jsem to nepřeháněla – má jich dost, neustále nové dostává a nebo dědí. A tak jsem volila dárky spíš praktické a edukativní. Madlenka miluje knížky a na trhu je tolik krásných, že jsem nemohla odolat a nakoupila už nějaké i do zásoby. Hlavním dárkem od nás ale bylo odrážedlo. Dřevěný pejsek. Ale nebyla bych to já, abych ho nějak nevytunila. Jak? Zůstaňte na příjmu a brzy uvidíte ;-)…
Read More

Vůně domova

Jak podle vás voní domov? Jako váza plná květin? Jako čerstvě vyprané prádlo? Jako nedělní oběd?…
Pro mě domov znamená kuchyně. Vyhřátá a prostorná, zkrátka místo, kde se všichni sejdeme. Rodinný krb. A možná jsem trochu staromódní, ale myslím si, že každá máma by měla umět vařit a péct. Ta moje to umí a já s láskou a nostalgií myslím na její letní tvarohové knedlíky s jahodama, rybízové bublaniny a zimní vánočky a tažené štrůdly. Na tom jsem vyrostla a každý rok se na to zas jak malá těším, kdykoli přijedu na návštěvu. A chci, aby to moje děti měly taky tak.
Vůně domova by mohla být třeba i pecen čerstvě upečeného chleba. Vždycky jsem si přála to umět. Udělat kváskový. Ten pravý a jediný, s křupavou kůrkou a vláčným vnitřkem. První více či méně zdařilé pokusy jsem učinila tak dva roky zpátky. Kamarádka (ano, ta víla, co se před měsícem vdala) mi dala kvásek i svůj recept. Takový ten tradiční, co trvá noc a den. Ale nějak to v mém podání nebylo ono. Pokaždé jiný, ale furt hodně hutný, s kůrkou podobnou betonu. Manžel to moc nechtěl, jedla jsem ho jen já, až mě to časem omrzelo. A můj kvásek pak umřel. A odhodlání taky. Až teď to na mě znovu přišlo. Madlička totiž chleba miluje (řeknu vám pravdu, naše dítě je ve skutečnosti hrozný frfňa a když už odmítne vše, chleba je má jediná jistota, že neumře hlady). A já ji nechci pořád nacpávat tím konzumním. Domácímu pečivu věřím víc. Vím, co jsem tam dala. Navíc ne každý chleba z obchodu je kvasový, přitom právě kvásek je ta nejhodnotnější část.
Mám švagrovou, která žije vařením a pečením. Doma ve sklepě dělá sýry na profesionální úrovni, má tam lis a police, kde nejlepší kousky zrají dlouhé měsíce. A její fotky bochníků chleba na fejsbůku mi pravidelně dělají chutě. Dlouho jsme mluvily o tom, že mi to ukáže. Až teď na to došlo. Přijela na návštěvu a darem mi přivezla povinnou výbavu pekaře, od kvásku a mouky až po ošatku, pytlík na hotové pečivo a dokonce řezátko, kterým se pecen před vložením do trouby ozdobí.
Dneska jsem se do toho poprvé sama pustila. Na pomoučněném vále telefon pro případ vyslání nouzového signálu. Využila jsem jej 😉 ALE bochník se nakonec opravdu povedl! Byl krásně kulatý, macatý a zvonivý. Voněl po celém bytě. A chutná báječně!
Možná jste taky dostali chuť to zkusit, a tak přikládám její osvědčený recept, který sama vymyslela. Je to podle mě takový chlebový tuning. Ten tradiční totiž obsahuje jen kvas, mouku a vodu (sůl, kmín…) a dělá se na tři etapy a kynutí trvá děsně dlouho. Toto je oproti tradičnímu receptu rychlovka, takže by mohla potěšit i jedince, které odrazuje to neustálé nastavování budíku a vymazlování. Já začala péct kolem sedmé večer. V jedenáct bylo hotovo. Do receptu kromě výše zmíněných ingrediencí přijde ještě navíc trocha oleje a na podporu kynutí sušené droždí. A k ruce jsem měla domácí pekárnu. Postup se pokusím popsat podrobně jako pro blbečka, protože si myslím, že to člověk neznalý věci prostě potřebuje. Alespoň já si tedy do receptu všechny poznámky pod čarou dopsala přesně tak, jak mi je Petra sdělila, a s jejím laskavým svolením teď odtajňuji i vám. Zde jsou ingredience:
300 ml vody (chladné či vlažné)
2 lžíce oleje
2 lžíce kmínu
1 a půl lžíce soli
(Len, slunečnice či jiná semínka dle chuti – ale nejsou nutné)
500g hladké pšeničné mouky (bílá mouka lépe kyne a má stálejší vlastnosti)
100g celozrnné pšeničné mouky (grahamová, špaldová… celozrnná mouka je samozřejmě zdravější, výživově hodnotnější)
1 a půl lžičky sušeného droždí
300 ml žitného kvásku (nejjednodušší pro začátek je, když vám ho někdo daruje a vy si jej pak vykrmujete jako prasátko :-))
Trocha bramborového škrobu (na posypání bochníku)
První krok se dělá v pekárně. Určitě to jde i bez ní, ale s tím nemám zkušenost (tedy mám, ale s jiným receptem…) Takže do pekárny vložím vodu, olej, sůl, kmín a případně semínka. Na to nasypu obě mouky. Nakonec přidám droždí a kvas, na každou stranu nádoby jedno. Petra kvas odvažuje tak, že celou nádobu vloží na váhu a dovnitř dá cca 300g kvasu. U kvasu záleží na konzistenci, měla by být spíše jako hustší lívancové těsto. Pokud je řídký, je třeba ubrat vody do pečení a naopak. Toto chce určitě praxi. Já měla kvasu trochu méně než 300g, protože jsem si potřebovala vyšetřit džibíček na příští pečení, a navíc byl spíše řidší. Nevěděla jsem ale, že mám ubrat vody, takže se těsto po vyjmutí z pekárny lepilo a musela jsem dodatečně zapracovat další mouku. Naštěstí to nakonec nevadilo…
Když je vše v pekárně, nastavím si program ‚těsto‘ a o víc se nestarám. Trvá to hodinu a půl.
Po skončení hnětení vyklopím těsto na lehce pomoučený vál a několikrát přeložím, poté vytvaruju bochánek. Trvá to jen chviličku. Těsto by se nemělo lepit (mně se lepilo a tudíž jsem musela zapracovávat další mouku). Hotový bochánek lehounce po vrchu posypu bramborovým škrobem a rozetřu, vložím ho do ošatky a i s ní do mikrotenového sáčku. Pak nechám kynout v troubě zapnuté na 50 stupňů cca 45 min. (nebo i mimo troubu, pokud je doma teplo, ale trvá to dýl, těsto by mělo vyběhnout alespoň do výše hrany ošatky)
Když mám vykynuto, dám si do trouby zvýšené na 250 stupňů předehřát kámen na pizzu (kdo ho nemá, může péct na plechu, ale kámen je lepší. Ten můj je z obchodu s kuchyňskými potřebami Orion). Pak kámen vytáhnu, těsto z ošatky na něj překlopím a případně naříznu (nejlépe žiletkou) do tvaru hvězdičky, křížku…
Peču v troubě prvních 10 minut na 250 stupňů a pak 40 minut na 200 stupňů. Hotový chleba by měl při poklepu ‚zvonit‘. Nechám vystydnout na mřížce.
A co se zbytkem kvásku? Je dobré jej udržovat v lednici (proces kvašení se tím zpomalí) a vytáhnout až když mám v plánu péct. Kvásek se musí pravidelně krmit. Petra doporučuje na začátek nasypat dvě lžíce žitné mouky a nalít jen tolik vody, aby se rozmíchala. Když budu chtít znovu péct, vytáhnu ho přibližně půl dne předem z lednice a dokrmím moukou a vodou tak, aby vzniklo řidší lívancové těsto v množství potřebném pro pečení (je třeba si ovšem uvědomit, že ještě trochu nabyde). Pokud pár dní nemám v plánu péct, kvásek v lednici pouze kontroluju, jestli má co žrát. Musí být nadýchaný (jsou v něm bublinky). Pokud nadýchaný není, je čas dokrmovat. Pokud už je hodně hladový, začne nepříjemně smrdět po acetonu. V takovém případě je lepší ho většinu vyhodit, nechat jen cca jednu lžíci a dokrmit, pokud ještě není mrtvý, znovu se nastartuje 🙂
Tak a to je celá věda. Až se ho pořádně naučím (dneska to považuji hlavně za začátečnické štěstí) a nabydu zkušenosti, ráda bych vyzkoušela i další recepty a třeba se jednoho dne propracuji i k tomu nejzákladnějšímu, ale o to složitějšímu chlebu. Do té doby si ale hodlám na maximum užít tento ‚vyladěný‘, je totiž fakt boží!
Už teď se těším, až si ho ráno dám k snídani. S marmeládou, nebo jen tak s máslem. Čerstvý chleba vlastně nic dalšího nepotřebuje. Čerstvý chleba je ráj na zemi. Ó ano, domov!
detail chlebu s naříznutím ve tvaru hvězdičky

A tady je ten náš mazel v celé své kráse

Po nakrojení…
Read More

Tvarohové preclíky | Curd Pretzels – Recipe

Kupované preclíky mi nikdy nechutnaly. Buď jsem si vylámala zuby na nich nebo na tuně krystalků soli okolo. Jestli jste na tom stejně, zkuste moje tvarohové a určitě neuděláte chybu. Pekla jsem je poprvé před 4 lety na jeden maturitní ples a prodaly se do posledního!

I never liked buyed pretzels from the shop. I either bent my teeth on them or on the ton of salt crystals around. If you have the same problem, try mine Recipe and you will not regret. I baked them for the first time 4 years ago for one graduation ball and we sold every piece untill 10 pm!


Na jeden plech budeme potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g (1 vaničku) tvarohu 
  • 90 g rozpuštěného másla nebo hery
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • koření a sůl na posypání (kmín, kari, sladkou papriku, chili, pizza mix, aj.)

Příprava těsta je velmi jednoduchá. Do misky odvážíme mouku, přisypeme sůl a zalijeme rozpuštěným tukem. Přidáme tvaroh a vařečkou a následně rukama na válu vypracujeme hladké těsto. V dlaních tvarujeme přibližně stejně velké kuličky či válečky a smyčky, které pokládáme na předem připravený plech s pečicím papírem. Posypeme jemně solí, kořením a dáme péct na 30 minut při 175 °C. Protože každý doma má trochu jiné chutě, vytvořila jsem čtyři varianty – s kari, provensálským kořením, pizza kořením a kmínem. Jaké byste si připravili vy?

————————————————————————————————————————–
On one baking sheet we will need:

  • 250 g of a semi-coarse flour
  • 250 g (1 packaging) of a curd
  • 90 g of a dissolved butter (unsalted)
  • 1 topped spoon of a salt
  • Spices and a salt for the sprinkling


The Dough preparation is very simple. Add the flour and the salt to the bowl, pour with a dissolved butter, add a curd and mix all together with the table spoon and then also with your own hands.
From the prepaired dough make little balls or shape it to prezles or loops and circles. Put them on a pre-prepared sheet with a baking paper.
Sprinkle them gently with a salt, favourited spices and bake for about 30 minutes at 175 °C.
Because everyone has his different tastes, I have created four variants – one with a curry, the 2th with a Provencal mix, the 3th with pizza seasoning and the last one with a cumin. Whitch would Ýou prefer? Let me know in commets below!

Co rádi k vínu mlsáte vy? A jakou variantu preclíků byste zvolili?
What do YOU like to eat while drinking wine? And which variation of the pretzels would you choose? 

Mějte se krásně! Have a beautiful day!

Vaše Štěpánka 💕 Yours Stepanka!

Mohlo by se Vám také líbit:
Read More

Cheesecake se slaným karamelem | Cheesecake with a salty caramel

THE RECIPE IN ENGLISH BELOW
Představte si tu pohodu: sobotní oslava vrcholí a na stůl se nese přímo z lednice vychlazený tvarohový koláč s karamelovou krustou a čerstvým ovocem… Kdo by odolal? Já ne!
K dnešnímu receptu se váže pár „poprvé“ – poprvé jsem dělala dort s želatinou a poprvé pro svého novopečeného Magistra. Ovšem ještě jednu a neslavnou premiéru tenhle moučník měl a to při cestě z Prahy domů… úplně se mi v krabičce roztekl při dvouhodinové jízdě vlakem za více jak třicetistupňových veder (ČD – času dost). Takže pozor a převážet jedině v chladicím boxu! 



Budeme potřebovat:
Těsto

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 dcl mléka
  • 1 vrchovatá lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce oleje
  • tuk na vymazání formy

Tvaroh:

  • 3 vaničky tvarohu
  • 200 ml horkého mléka
  • 1 balení drcené želatiny (20 g)
  • 3 vrchovaté lžíce cukru moučka

Slaný karamel:

  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce másla
  • 1/5 čajové lžičky soli

+ Ovoce na ozdobu

Na těsto si do dvou misek rozdělíme žloutky a bílky. Žloutky šleháme s olejem, cukrem a teplým mlékem zhruba 5 minut. Vedle si v misce smícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem. Po lžicích za stálého šlehání přidáváme sypké suroviny k těstu. Pokud se vám zdá být příliš tuhé, přidejte lžíci mléka.
Z bílků a špetky soli vytvoříme tuhý sníh a ručně ho zapracujeme do těsta, které následně vlijeme do předem vymazané formy a dáme péct na 15 minut v předem vyhřáté troubě při 200°C.

Na vychladlý korpus vlijeme připravený tvarohový krém. Na ten potřebujeme nejprve ohřát 200 ml mléka. Jakmile začne mléko vřít, odstavíme ho z plotny, chvíli počkáme (nebo ho přelijeme do studené misky) a za stálého míchání vsypeme sáček drcené želatiny. Mícháme dokud se želatina úplně nerozpustí. Je důležité, aby se mléko při kontaktu s želatinou již nevařilo! (Ekvivalentem by mohla být například horká voda z varné konvice přelitá do hrnku na čaj.)
Do mísy si dáme tři vaničky tvarohu, 3 lžíce cukru a zalijeme připraveným mlékem s rozpuštěnou želatinou. Celý krém dobře promícháme, ochutnáme a případně dosladíme. Po 5-10 minutách nalijeme hmotu do dortové formy s korpusem a uložíme na několik hodin do lednice.

Ztuhlý dort opatrně zbavíme okružní části formy a v nerezovém hrnci si připravíme poslední část dezertu – slaný karamel. Jeho příprava je velmi snadná. Na dno nasypeme moučkový cukr se solí a čekáme, dokud nezačne cukr „tát“. Následně lžicí mícháme do rozpuštění posledních hrudek a poté přidáme lžíci másla. Dobře promícháme, odstavíme z plotny a karamelem pocákáme hotový moučník. Dozdobíme ovocem, ořechy či čokoládou.

Tip na závěr: Karamel má tendence se při uchovávání v lednici rozpouštět vlivem vnější vlhkosti a dekorativního ovoce. Pokud chystáte dort na společenskou událost, ozdobte jím moučník až na místě. Nahradit ho můžete také čokoládou či kakaovou polevou z mého receptu na brownies – odkaz zde.

You will need:
For the Dough

  • 2 eggs
  • a Pinch of salt
  • 4 tablespoons of smooth flour
  • 1 tablespoon of a cocoa powder
  • 1/2 teaspoon of a spreading powder
  • 1 dcl of milk
  • 1 tablespoon of a powdered sugar 
  • 2 tablespoons of oil

Curd cream:

  • 3 packaging of a curd (3x 150 g)
  • 200 ml of hot milk
  • 1 package of a crushed gelatin (20 g)
  • 3 tablespoons of a powdered sugar 

Salty Caramel:

  • 2 tablespoons of a powdered sugar 
  • 1 tablespoon of a butter
  • 1/5 teaspoon of a salt

+ Fruits for decoration

For dough, divide the egg yolks and whites into two bowls. The egg yolks whip with an oil, a sugar and a warm milk for about 5 minutes. Next, mix the flour with a cocoa powder and spreading powder in a bowl. Add all these loose ingredients to the dough while whipping. If it seems too tough, add a tablespoon of a milk.
From the whites and pinch of salt, create by whipping the snow white. Spoon by spoon, add it gently without use of the mixer into the dough. Then poure the dough into a pre-erased cake-mold and bake for 15 minutes in a preheated oven at 200 ° C.

For the curd cream, first you need to warm up 200 ml of milk. Once the milk starts to squeeze, we take it off the cooker, wait for a while (or pour it into a cold bowl) and stir the bag of crushed gelatin with stirring. Stir until the gelatin dissolves completely. It is important that the milk does not boil when it comes to the contact with a gelatin! (The equivalent could be, for example, hot water from a kettle overflowing into the tea cup.)
Put three cups of curd into the bowl, 3 teaspoons of sugar, and pour the prepared milk with dissolved gelatin. Mix well, taste it and eventually add another sugar. After 5 to 10 minutes, we pour the mass onto the cold cake corpus (in the mold) and store for a several hours in the fridge.

Let’s prepare the last part of our dessert – a salty caramel! You will need the stainless pot. Its preparation is very easy. On the bottom of the pot put the sugar and the salt, wait until the sugar starts to „melt“. Then stir with the spoon, until all the „crumbs“ od sugar has melted. Then add a tablespoon of butter. Stir well, remove from the hot plate and squeeze the prepared dessert with the caramel. Finish the cake with fruits, nuts and a chocolate.

My final tip! Caramel tends to dissolve while storing in the fridge due to an external moisture and decorative fruits. If you prepair the cake for a social event, finish the cake a immediately before the serving. You can also replace it with a chocolate or a cocoa icing.

Mohlo by se Vám také zalíbit:

Co si myslíte o dnešním receptu? Máte již s želatinou zkušenosti? 
A co takové cestování s českými dráhami? 

Mějte se krásně, dobrou náladu a hodně štěstí přeje,
Vaše Štěpánka 💕

Read More

Věnečky s jahodami

O víkendu jsme byli pozvaní na grilovačku ke kamarádům a protože jsme neměli nic nosit, ale přece jen na návštěvu by se mělo něco přinést, padla volba na věnečky, které jsem chtěla už strašně dlouho vyzkoušet.

Read More

Jahodové blondies | Strawberry Blondies

NEW ENGLISH VERSION BELOW!

Sezóna jahod dorazila i k nám! Lhala bych, kdyby napsala, že jde o moji nejoblíbenější. Miluji všechno ovoce a zeleninu a přechod z jednotlivých etap si náramně užívám. Dřív než nám dozrály vlastní na zahrádce, musela jsem se ujmout nelehkého úkolu – co s jahodovou dření z loňského roku v mrazáku? Jestli řešíte ten samý problém, pusťte se do pečení se mnou. Čerstvé jahody se budou také hodit! Doporučuji jimi ve finále poklást obvod koláče a navrstvit je do kruhu na marcipánovou drobenku. Vláčné „blondies“ – rozumějte brownies z bílé čokolády – je po rozkrojení díky jahodám narůžovělé a čerstvé plody na vrch dodají skvělý kyselý nádech. Příjemné poochutnání!


Budeme potřebovat:

  • 2 vejce
  • 250 ml jahodové dřeně – roztáté
  • 100 g bílé čokolády
  • špetka soli
  • 90 g másla nebo hery
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 rovná lžička kypřicího prášku
  • 10 lžic hladké mouky

Vrchní vrstva:

  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce sušeného mléka
  • 1 lžička medu či javorového syrupu
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1 až 2 kapky mandlového aroma (sladká mandle)
  • 1 lžíce vody (další přidáváme po kapkách)

+ čerstvé jahody a květiny na ozdobu 

Vejce si vyšleháme s vanilkovým extraktem, špetkou soli a rozpuštěným máslem do krémové pěny (šleháme cca 5 až 10 minut). Následně přiléváme jahodovou dřeň (o pokojové teplotě!) a polovinu tabulky bílé čokolády, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (<< do skleněné misky nalámeme 50 g bílé čokolády, podlijeme lžící vody a dáme na 25 sekund do mikrovlnné trouby na 700-750 W, následně rychle promícháme). Poté do krémového těsta po lžicích přidáváme hladkou mouku s kypřicím práškem. Na závěr vmícháme na malé kostičky nakrájenou bílou čokoládu. Těsto nalijeme do vymazané koláčové formy a dáme péct na 180 °C po 30 minut.

Na marcipánovou posypku si do misky dáme sušené mléko, moučkový cukr a zakápneme javorovým syrupem/medem, přírodním aroma, olejem a vodou. Promícháním a třením o střeny dlouhou lžicí utvoříme drobenku, kterou posypeme hotový korpus koláče. Pokud se vám hmota zdá být stále příliš sypká, přidejte několik kapek vody. Plochou částí lžíce udusáme krustu a zdobíme například jedlými květy. **Doporučuji poklást na okrajích plátky čerstvých jahod. Recept jsem připravovala bohužel ještě před dozráním vlastních ze zahrádky a proto se musel obejít bez. 🙂

STRAWBERRY BLONDIES
You will need:

  • 2 eggs
  • 250 ml strawberry pulp – melted
  • 100 g of white chocolate
  • a pinch of salt
  • 90 g a butter
  • 1 tablespoon of a vanilla extract
  • 1 a straight teaspoon of bulking powder
  • 10 tablespoons of a plain flour

Upper layer:

  • 3 tablespoons of a powdered sugar
  • 3 tablespoons of dried milk
  • 1 teaspoon of honey or maple syrup
  • 1 teaspoon of rapeseed oil
  • 1 to 2 drops of an almond flavor (sweet almonds)
  • 1 tablespoon of water (add another drop if it is stil dry)

+ Fresh strawberries and flowers for decoration

Spread the eggs with vanilla extract, a pinch of salt and melted butter into a creamy foam (whip about 5 to 10 minutes). Then add the strawberry pulp (do not forget – the room temperature!) and a half of melted white chocolate (about 50 grams). You can dissolve it in a water bath or in a microwave oven („Pour 50 grams of white chocolate into a glass bowl, pour one tablespoon of water and put it for 25 seconds in the microwave oven (700-750 Watts), then quickly mix).

Secondly, add smooth flour with the boiling powder to the cream dough, mix well.

Finally, add chopped the second half of a white chocolate (slized into smale cubes) and mix all together. Pour the dough into an erased cake mold and bake at 180 ° C for about 30 minutes.

For the marzipan covering, put the milk powder, the sugar powder and the maple syrup / honey, natural flavor, oil and water into the bowl. Mixing with a long spoon will create a crumb. If the mass seems too loose, add a few drops of water. Put the marzipan on the top of our prepaired pie. Flatten it with a spoon and decorate, for example, with flowers. ** I highly recommend putting slices of fresh strawberries on the edges. Unfortunately, I had prepared the recipe before ripening my own from the garden and therefore had to go without it. 🙂 Bon Appetit! And please, forgive me any mistakes. 🙂

Leave me a comment bellow, If you like the recipe!

Minimalistická vizáž.

Co říkáš na můj dnešní recept? Miluješ jahody? Jak je máš nejraději? Budu se těšit na vaše milé komentáře a přeji krásný zbytek dne,
Vaše Štěpánka 💕

Co s jahodami? 
Přidejte se ke čtenářům Corcula! Můžete tak učinit skrz google email v levém postranním panelu nebo se přihlašte k odběru přes jakýkoli jiný email vpravo nahoře. Ráda vás uvítám i na instagramu pod přezdívkou @stepanka_t
Read More
Loading

Nové články

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi