Dnes se podělím o recept, který mám v konceptu snad dva roky. Blog spal hodně dlouhou dobu, ale snad to trochu napravím. 

Verzí tohoto rakouského cukroví je spousta. To není jako s lineckým. Stačí se podívat na internet a pak se přesvědčit v Bad Ischl. Moje představa drobounkého cukrovíčka vzala za své ve chvíli, kdy mi mamka přivezla išelský dortík o velikosti dlaně. A nejde jen o vzhled, ale i náplň se pokaždé trochu liší. 

Zde je taková má ideální syntéza. Třeba zachutná i vám.


Pro představu, z tohoto množství vznikne asi 35 kousků o průměru 4,5 cm. Samozřejmě můžete dělat menší kousky, to je zcela na vás. 

  • 200g hladké mouky
  • 70g moučkového cukru
  • 150g másla
  • 20g kakaa
  • 30g mletých mandlí
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr

Všechny přísady smícháme, vypracujeme těsto a necháme v lednici odležet. Následně vyválíme, vykrájíme a upečeme. 

Krém:

  • 50g mletých ořechů (dávám vlašské)
  • 50g cukru moučky
  • 50g másla
  • 2 lžíce rybízové marmelády (je tam důležitá)
  • volitelně troška rumu 

  • čokoládová poleva a mandle na ozdobení

Utřeme máslo s cukrem a džemem, přidáme ořechy a rum. Kolečka slepíme krémem a namáčíme do čokoládové polevy. Na závěr ozdobíme mandlí. Cukroví dáme uležet do chladu. 

L.