Články:Zahrada

Návod, jak postavit hmyzí hotel

Hmyzímu hotelu už jsem na blogu věnovala nejeden článek, podrobnější návod k jeho výrobě jsem však nikdy nepopsala. Naši zahrádku se snažíme obhospodařovávat co možná nejvíc ekologicky a to se týká také stromů, keřů či bylinek napadaných napříkl…

Read More

Pár zapomenutých fotek…

Jak tak projíždím blog, tak vlastně zjišťuji, že s příchodem sychravého počasí se značně snižuje počet článků, které věnuji zahradě či květinám. Je to pochopitelné, neboť na zahradě trávím minimum času.

Read More

3 důvody, proč nekupuju bio potraviny

Taky jste podlehli trendu bio potravin? Já na rovinu přiznávám, že u nás doma je tohle slovo skoro zakázané.  Aby bylo jasno – i mě zajímá složení potravin, chci jíst jen to nejlepší a nechci svou existencí nadměrně zatěžovat planetu. Jenže řešení podle mě není v bio potravinách, ale v celkovém přístupu k životu. A […]

The post 3 důvody, proč nekupuju bio potraviny appeared first on PetraZahradnici.cz.

Read More

Sezóna ukončena

Balkónovou sezónu pro letošek považuji za ukončenou. Aspoň tedy co se posedávání týká. Olivovníky i oleandry už jsem zazimovala a na balkóně tak zůstaly rostliny, které zimu zvládnou v květináčích obalených bublinkovou fólií. Břečťaň i rozchodníky mají…

Read More

11 kroků, jak zazimovat zahradu

Loni a vlastně i předchozí roky jsme na podzim trošku polevili a dali přednost válení se u krbu s knížkou v ruce, takže zahrada zapadla sněhem, než jsme ji stihli zazimovat.  Letos jsme se domluvili už na konci prázdnin, že to vezmeme poctivě a z gruntu. Co nás do mrazů nemine? Zryjeme záhony. Zjara jsem […]

The post 11 kroků, jak zazimovat zahradu appeared first on PetraZahradnici.cz.

Read More

DIY: Věnec

Moc bych si přála mít víkend celý týden, kdyby to šlo prosím nějak zařídit. Je tolik skvělých věcí na tvoření a míst k navštívení… Dopoledne jsme si vyrazili na výlet do polské Ratiboři. Prošli se, dali si kávu, prochodili uličky… Odpoledne jsme pak vyrazili na zahrádku. Tom kutí nový posilovací stroj, svařuje a brousí… a já si upletla věnec na balkón, protože po zazimování působí výhled z okna trochu smutně a je lepší koukat na zeleň. Dala jsem proto do vázy břečťan a na stůl položila věnec. Základ jsem umotala ze psího vína. Čerstvé se dá hezky ohýbat, jednotlivé větvičky vzájemně proplétat a nepotřebujete používat drát. Zdobila jsem ptačím zobem, květem rozchodníku, břečťanem a bobulkami odkvetlé růže. Pozdim je tak fajn.

 

Read More

Jak skladovat zeleninu a ovoce

Pořád se mi doma nepovedlo vychytat skladování zeleniny. A bohužel kvůli tomu dost často skončí na kompostu to, co by mělo být spíš v břiše.  Tak jsem zapátrala, jak by se měla správně skladovat nejčastější česká zelenina a ovoce, aby všechno vydrželo co nejdýl v super kvalitě. A týká se to jak našich výpěstků, tak […]

The post Jak skladovat zeleninu a ovoce appeared first on PetraZahradnici.cz.

Read More

Jak skladovat zeleninu a ovoce

Pořád se mi doma nepovedlo vychytat skladování zeleniny. A bohužel kvůli tomu dost často skončí na kompostu to, co by mělo být spíš v břiše.  Tak jsem zapátrala, jak by se měla správně skladovat nejčastější česká zelenina a ovoce, aby všechno vydrželo co nejdýl v super kvalitě. A týká se to jak našich výpěstků, tak […]

The post Jak skladovat zeleninu a ovoce appeared first on PetraZahradnici.cz.

Read More

Rakytník v alkoholu…

… je prý velkou pochoutkou, kterou prý dávkovkovanou po lžičkách, ocení i zarputilí odpůrci tvrdého alkoholu během nachlazení jako medicínu.

Ulevila jsem našim dvěma rakytníkovým keřům o další bobulky a zkusila je pro tentokrát naložit do vodky (doporučovaný poměr se liší recept od receptu, já zůstala u poměru 1 : 1). Protože jsem si však nechala nakoupit pouze jednu půllitrovou láhev vodky a rakytníku nasbírala víc, naložena je zatím jen jedna neúplná sklenice. Další várka tedy, až doplním zásoby vodky 🙂 Ráda bych rakytník v lihu darovala svému taťkovi a babičce pod stromeček jako jedlý dárek a jednu sklenici asi letos odložím bokem i pro naše potřeby… .-))

Naložené bobule se nechají ve vodce louhovat 10 dní. Pak se připraví cukerný nálev, kterým se zcezený alkohol s propasírovanou šťávou z rakytníku smíchá, přelije do láhví a uskladní v chladu. Ke konzumaci je pak údajně nejlepší nejdříve po 3 měsících, ale chutná prý ihned .-) 

Protože jíme i očima, ráda bych ale část bobulí ponechala v láhvích vcelku, podobně jako se tomu dělá třeba s višněmi. Myslím, že to ničemu neuškodí a láhve pak budou vypadat nádherně a o to víc jedleji.


Krásný den

A.

Read More

Rakytník v alkoholu…

… je prý velkou pochoutkou, kterou prý dávkovkovanou po lžičkách, ocení i zarputilí odpůrci tvrdého alkoholu během nachlazení jako medicínu.

Ulevila jsem našim dvěma rakytníkovým keřům o další bobulky a zkusila je pro tentokrát naložit do vodky (doporučovaný poměr se liší recept od receptu, já zůstala u poměru 1 : 1). Protože jsem si však nechala nakoupit pouze jednu půllitrovou láhev vodky a rakytníku nasbírala víc, naložena je zatím jen jedna neúplná sklenice. Další várka tedy, až doplním zásoby vodky 🙂 Ráda bych rakytník v lihu darovala svému taťkovi a babičce pod stromeček jako jedlý dárek a jednu sklenici asi letos odložím bokem i pro naše potřeby… .-))

Naložené bobule se nechají ve vodce louhovat 10 dní. Pak se připraví cukerný nálev, kterým se zcezený alkohol s propasírovanou šťávou z rakytníku smíchá, přelije do láhví a uskladní v chladu. Ke konzumaci je pak údajně nejlepší nejdříve po 3 měsících, ale chutná prý ihned .-) 

Protože jíme i očima, ráda bych ale část bobulí ponechala v láhvích vcelku, podobně jako se tomu dělá třeba s višněmi. Myslím, že to ničemu neuškodí a láhve pak budou vypadat nádherně a o to víc jedleji.


Krásný den

A.

Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi

Doporučujeme