Články:Velikonoce

Mrkvový dort





Letos jsem na Velikonoce poprvé pekla mrkvový dort. Chystala jsem se na něj už dlouho, je to klasika mezi dorty a krom toho se k Velikonocům neobyčejně hodí. Koketovala jsem s tím, že ho ozdobím marcipánovými mrkvičkami a čokoládovými zajíčky, nakonec se mi zalíbilo tohle jednoduché zdobení à la kropenaté křepelčí vajíčko, jen jsem navrch přihodila pár mandlí v cukru. Že mu to bude slušet i v jednoduchém bílém provedení, snad nemusím zmiňovat – čekat s tímhle dortem až na příští Velikonoce by byla opravdu škoda. Mrkve je v korpusu opravdu hodně, ale nemusíte se toho vůbec bát. S hromadou zeleniny ve sladkém moučníku mám jen a jen skvělé zkušenosti, viz třeba tenhle čokoládovo-cuketový koláč, těsto je totiž díky ní úžasně vláčné a na chuti to jinak vůbec nepoznáte.

PS: Vážně obdivuju bloggery, kteří stíhají své recepty chystat včas před různými svátky, tak aby své čtenáře inspirovali a naladili na vánoční/valentýnské/velikonoční a jiné pečení. Já jsem jako obvykle lehce nestíhala a dortový korpus pekla až o Bílé sobotě pozdě v noci, abychom si na dortu mohli pochutnat v neděli odpoledne, a k uveřejnění se dostala až teď. O receptu na velikonoční nádivku ani nemluvě, ten si snad schovám na příští rok.


Ingredience

Korpus

(forma o průměru 20 cm)

4 vejce
300 g cukru krystal
300 ml oleje
1 lžička vanilkového extraktu
450 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
2 lžíce mleté skořice 
pár strouhnutí muškátového oříšku 
450 g mrkve, najemno nastrouhané (něco přes půl kila před očištěním)

 Krém

400 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, Goldessa,…)
150 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
150 ml smetany ke šlehání
120 g cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
případně gelové barvivo (použila jsem Wilton Yellow)

Zdobení

1/2 lžičky kakaa na vaření
1 lžička vanilkového extraktu
mandle v cukru, čokoládová vajíčka…

Postup

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vanilku – oboje přiléváme tenkým pramínkem. Vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Vzniklé těsto bude dost hutné, ale to se změní po přidání mrkve. Tu do těsta rovnoměrně zapracujeme vařečkou.


Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta a pečeme asi hodinu (přiznám se, že tentokrát jsem si zapomněla napsat, jak dlouho jsem dort pekla, takže raději ho zkontrolujte už dříve). Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je korpus hotov. Necháme ho 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip č. 1: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne a nechce se vám péct nadvakrát, můžete zkusit upéct veškeré těsto v jedné formě. V tom případě vyložte pečícím papírem i boky formy tak, aby alespoň o 5 centimetrů přesahoval, těsto by jinak mohlo utéct z formy. Také se bude péct o něco déle, protože je těsto vyšší. Korpus pak budete prořezávat třikrátna čtyři pláty.

Krém

Na krém dáme do mixéru smetanový sýr, tvaroh, šlehačku, cukr i vanilku. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. (Pokud si chcete krém obarvit, přidejte barvivo téměř na konec. Gelové barvivo stačí na špičku párátka.)  

Sestavení dortu 

Oba korpusy seřízneme do rovna a jedenkrát prořízneme, dostaneme tak 4 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/4 krému, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/4 krému a stejně postupujeme i s třetím plátem. Nakonec přiklopíme čtvrtý plát a poslední čtvrtinou krému pomažeme vrch a boky dortu. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, poté ho podle fantazie dozdobíme. Já jsem celý dort postříkala kakaem (postup níže), aby vypadal jako kropenaté vajíčko, a doprostřed dala cukrová vajíčka. 

Tip č. 2: Krém si na čtvrtiny rozdělte od oka. Pokud si netroufáte, zvažte si samotnou mísu, potom ji s krémem postavte na váhu a odebírejte podle hy. 

Kakaové zdobení

V mističce utřeme kakao s vanilkovým extraktem na hladkou pastu, konzistence by měla být spíše vodová, takže podle potřeby přidáme extrakt (nepoužíváme vodu, ta by se na krému rozpila nebo ho rozmočila). Vezmeme si čistý štětec, namočíme ho do kakaa a brnkáním na jeho štětiny kousek nad dortem vytváříme na krému kropenaté cákance. Zkuste si to nejdříve natrénovat na papíře, určitě jste ale něco podobného dělali i na základní škole ve výtvarné výchově. Doporučuju pak postavit list papíru i za dort, ať nemáte pocákaný i stůl či zeď. 

 

Read More

Symbolicky

Aby se neřeklo, že zanedbáváme tradice, nesmí chybět článek o Velikonocích. My tyhle svátky nikdy moc neprožívali. Ve městě se s tou pravou velikonoční atmosférou nesetkáte, není tu ta potřebná komunita. Jako malá jsem nesnášela Velikonoční pondělí. Už od brzkého rána u nás zvonili koledníci, u šlehání pomlázkou, jakkoli to bylo symbolické, jsem trpěla a bylo mi trapně. Spíš se u nás radši ani neotevíralo. Já jsem se vždycky dost styděla. S maminkou jsme ale vždy pekly beránka a zdobily vajíčka, to jsem si užívala od malička. Že to postrádá původní smysl? Asi ano, ale my si z tradic vybíráme to, co se nám líbí. A tak to s dcerou zatím děláme taky tak, spíš jen symbolicky, v rodinném kruhu. Kluci za ní ještě nechodí a ona se k tomu ještě nevyjadřuje. Uvidíme, jak se to vyvine v budoucnu.
Letos jsem zaznamenala celkem dost kritických reakcí ohledně genderových stereotypů, hlavně v diskusích na Facebooku. Myslím, že na Velikonocích jako takových není nic špatného, mají svou symboliku, neurážejí ženy. Spíš je někdo neumí slavit citlivě a v mezích slušnosti, což jim dává jiný punc. A někdo je prostě nechce slavit vůbec. Je to o nás – jaké si je uděláme, takové je máme. 
Vajíčka se rozdala a snědla i tak. Byla barvená přírodně – červené zelí, kurkuma, cibule, řepa. A ta světle zelená barvila slepice sama:).
Recept na beránka už na blogu je, ale přidala jsem vajíčko a znovu ho vyfotila:
1 a půl hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
4 vejce
1 prášek do pečiva
kandované ovoce podle chuti
Šlehám bílky a žloutky s cukrem zvlášť (ale nemusí to být), jinak je postup úplně klasický. Co se týče pečení, tak záleží na troubě. Já peču na 180°C okolo 50 minut v dobře vymazané a vysypané silikonové formě, zkouším špejlí. Můžeme polít čokoládou (vydrží déle vláčný), nebo pocukrovat.

L.
Read More

Symbolicky

Aby se neřeklo, že zanedbáváme tradice, nesmí chybět článek o Velikonocích. My tyhle svátky nikdy moc neprožívali. Ve městě se s tou pravou velikonoční atmosférou nesetkáte, není tu ta potřebná komunita. Jako malá jsem nesnášela Velikonoční pondělí. Už od brzkého rána u nás zvonili koledníci, u šlehání pomlázkou, jakkoli to bylo symbolické, jsem trpěla a bylo mi trapně. Spíš se u nás radši ani neotevíralo. Já jsem se vždycky dost styděla. S maminkou jsme ale vždy pekly beránka a zdobily vajíčka, to jsem si užívala od malička. Že to postrádá původní smysl? Asi ano, ale my si z tradic vybíráme to, co se nám líbí. A tak to s dcerou zatím děláme taky tak, spíš jen symbolicky, v rodinném kruhu. Kluci za ní ještě nechodí a ona se k tomu ještě nevyjadřuje. Uvidíme, jak se to vyvine v budoucnu.
Letos jsem zaznamenala celkem dost kritických reakcí ohledně genderových stereotypů, hlavně v diskusích na Facebooku. Myslím, že na Velikonocích jako takových není nic špatného, mají svou symboliku, neurážejí ženy. Spíš je někdo neumí slavit citlivě a v mezích slušnosti, což jim dává jiný punc. A někdo je prostě nechce slavit vůbec. Je to o nás – jaké si je uděláme, takové je máme. 
Vajíčka se rozdala a snědla i tak. Byla barvená přírodně – červené zelí, kurkuma, cibule, řepa. A ta světle zelená barvila slepice sama:).
Recept na beránka už na blogu je, ale přidala jsem vajíčko a znovu ho vyfotila:
1 a půl hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
4 vejce
1 prášek do pečiva
kandované ovoce podle chuti
Šlehám bílky a žloutky s cukrem zvlášť (ale nemusí to být), jinak je postup úplně klasický. Co se týče pečení, tak záleží na troubě. Já peču na 180°C okolo 50 minut v dobře vymazané a vysypané silikonové formě, zkouším špejlí. Můžeme polít čokoládou (vydrží déle vláčný), nebo pocukrovat.

L.
Read More

Vanilkové sušenky

Když peču máslové sušenky, obvykle rovnou udělám dvojitou dávku těsta. Rozdělím ho na dvě poloviny a buď jednu schovám do mrazáku na později (předpřipravené sušenkové těsto se vždycky hodí), nebo každou jinak ochutím a mám tak dva druhy sušenek. Letos na Velikonoce jsem pekla slepované citronové a pak vanilkové. Mám ráda tyhle jednoduché chutě a vůně, jen vanilka a máslo. Na Pinterestu se mi líbila fotka sušenkových zajíců, ocásky měli dokreslené barevnou bílkovou polevou. Nápad mě zaujal, ale poleva mi přišla zbytečně komplikovaná, raději jsem sáhla po čokoládových peckách. Zajíčci byli k nakousnutí a ještě jsem jim doma našla jednoho kamaráda. A snad nemusím říkat, že sušenkám budou slušet i jiná vykrajovátka…



Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody 
špetka soli

bílé čokoládové pecky na ocásek (podle počtu zajíčků)* 

*pokud nemáte čokoládu v peckách, můžete na místo, kam přijde ocásek, nanést trochu rozpuštěné tabulkové čokolády a posypat strouhaným kokosem, nebo tam přilepit bílý minimarshmallow (další možností je i ta výše zmiňovaná bílková poleva)

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky a znovu propracujeme.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat – chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout. V mikrovlnce si opatrně rozehřejeme trošku bílé čokolády (stačí 1-2 pecky) a přilepíme s ní čokoládové pecky zajíčkům jako ocásek.


Samotné sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze.

Read More

Vanilkové sušenky

Když peču máslové sušenky, obvykle rovnou udělám dvojitou dávku těsta. Rozdělím ho na dvě poloviny a buď jednu schovám do mrazáku na později (předpřipravené sušenkové těsto se vždycky hodí), nebo každou jinak ochutím a mám tak dva druhy sušenek. Letos na Velikonoce jsem pekla slepované citronové a pak vanilkové. Mám ráda tyhle jednoduché chutě a vůně, jen vanilka a máslo. Na Pinterestu se mi líbila fotka sušenkových zajíců, ocásky měli dokreslené barevnou bílkovou polevou. Nápad mě zaujal, ale poleva mi přišla zbytečně komplikovaná, raději jsem sáhla po čokoládových peckách. Zajíčci byli k nakousnutí a ještě jsem jim doma našla jednoho kamaráda. A snad nemusím říkat, že sušenkám budou slušet i jiná vykrajovátka…



Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody 
špetka soli

bílé čokoládové pecky na ocásek (podle počtu zajíčků)* 

*pokud nemáte čokoládu v peckách, můžete na místo, kam přijde ocásek, nanést trochu rozpuštěné tabulkové čokolády a posypat strouhaným kokosem, nebo tam přilepit bílý minimarshmallow (další možností je i ta výše zmiňovaná bílková poleva)

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky a znovu propracujeme.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat – chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout. V mikrovlnce si opatrně rozehřejeme trošku bílé čokolády (stačí 1-2 pecky) a přilepíme s ní čokoládové pecky zajíčkům jako ocásek.


Samotné sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze.

Read More

Citronové sušenky

K Velikonocům u nás patří sušenky. Hlavně proto, že strašně ráda kupuju nová a nová vykrajovátka. Mám jich doma celou sbírku, ale stejně na trzích vždycky objevím další, které prostě musím mít. A kdy jindy než o Velikonocích využít všechna ta kuřátka, zajíčky, vajíčka a ovečky… Párkrát jsem zkusila upéct velikonoční perníčky, ale zaprvé potřebují čas na změknutí a ten já obvykle nemám a za druhé perníčky prostě patří k Vánocům. Tak peču sušenky. Tentokrát citronové, slepované lemon curd. Ta osvěžující citronová chuť se k Velikonocům i jaru báječně hodí.

Vlasně jsem ještě pekla i vanilkové (to jsou ti zajíci s ouškem nakřivo), ale na ty bude recept až příště.

Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
kůra a šťáva z 1/2 citronu 
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody 
špetka soli 

pár lžic citronového krému (lemon curd)

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky a znovu propracujeme.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat – chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout. Poté je můžeme slepit citronovým krémem.


Samotné sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze, ty s lemon curd v lednici.

Read More

Citronové sušenky

K Velikonocům u nás patří sušenky. Hlavně proto, že strašně ráda kupuju nová a nová vykrajovátka. Mám jich doma celou sbírku, ale stejně na trzích vždycky objevím další, které prostě musím mít. A kdy jindy než o Velikonocích využít všechna ta kuřátka, zajíčky, vajíčka a ovečky… Párkrát jsem zkusila upéct velikonoční perníčky, ale zaprvé potřebují čas na změknutí a ten já obvykle nemám a za druhé perníčky prostě patří k Vánocům. Tak peču sušenky. Tentokrát citronové, slepované lemon curd. Ta osvěžující citronová chuť se k Velikonocům i jaru báječně hodí.

Vlasně jsem ještě pekla i vanilkové (to jsou ti zajíci s ouškem nakřivo), ale na ty bude recept až příště.

Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
kůra a šťáva z 1/2 citronu 
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody 
špetka soli 

pár lžic citronového krému (lemon curd)

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky a znovu propracujeme.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat – chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout. Poté je můžeme slepit citronovým krémem.


Samotné sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze, ty s lemon curd v lednici.

Read More

Pestrý víkend

Zdravím vás na konci víkendu. Pro nás byl rušný a pestrý. V pátek jsem odjela na krásné místo do Českého ráje, kde jsme měli tzv. teambuilding v nádherné roubené chaloupce.

Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi

Doporučujeme