ČLÁNKY Z BLOGŮ O _nezařazeno

Ovesné sušenky

Miluju ovesné vločky, nejvíc kaši z nich a teď taky sušenky. Peču je podle receptu od Markéty Pavleje z Kitchenette. Tyto na fotkách níže jsou podle tohoto receptu, ze kterého jsem jen vypustila cukr. Není v nich vůbec třeba, díky medu jsou sladké dost. Semínka, oříšky nebo brusinky do sušenek přidávám podle aktuálních zásob doma. Sušenky jsou téměř bez práce, protože umíchané těsto jen vrstvíte ve formě malých hromádek na pečící papír pomocí lžičky, v troubě se pak „roztečou“ na placku. Druhý recept, který jsem vyzkoušela jsou ovesná müsli kolečka. Je s něma malinko víc práce díky tvarování do formičky, na instagramu byly tu. Oba recepty jsou vynikající a sušenky je naprosto zbytečné dávat do dózy, mizí rychlostí blesku. .)

Read More

Ovesné sušenky

Miluju ovesné vločky, nejvíc kaši z nich a teď taky sušenky. Peču je podle receptu od Markéty Pavleje z Kitchenette. Tyto na fotkách níže jsou podle tohoto receptu, ze kterého jsem jen vypustila cukr. Není v nich vůbec třeba, díky medu jsou sladké dost. Semínka, oříšky nebo brusinky do sušenek přidávám podle aktuálních zásob doma. Sušenky jsou téměř bez práce, protože umíchané těsto jen vrstvíte ve formě malých hromádek na pečící papír pomocí lžičky, v troubě se pak „roztečou“ na placku. Druhý recept, který jsem vyzkoušela jsou ovesná müsli kolečka. Je s něma malinko víc práce díky tvarování do formičky, na instagramu byly tu. Oba recepty jsou vynikající a sušenky je naprosto zbytečné dávat do dózy, mizí rychlostí blesku. .)

Read More

BRETONSKÝ QUATRE-QUARTS

Je neskutečné, jak se léto přehouplo do druhé poloviny. První polovinu léta jsem si vůbec nestihla uvědomit. Nebýt prázdnin v Provence na začátku července a dovolené u moře v srpnu, prolítly by mi letní dny mezi prsty. Snažím se užít si vždy alespoň nějaký malý okamžik dne, když nejsem v práci. Běhání, jógu, sklenku růžového, západy slunce, večerní oblohu s červánky, naši rozkvetlou zahradu. Letošní léto jsou spíš takové malé střípky. Abych mohla dokonale vypnout, potřebuju jet úplně do jiného prostředí, někam daleko. Odpoutat se od všedních starostí, užívat si bezstarostného „La dolce vita“ a přemýšlet jen nad tím, jestli pojedu na výlet nebo půjdu na pláž.
Tohle šnečí tempo doznívalo ještě i minulý týden a tak jsem byla líná vymýšlet něco složitého na pečení. Dobrovolně se ke svojí lenosti přiznávám :o). Opustila mě kreativita a tak jsem sáhla po svých notýscích s recepty a hledala inspiraci. Narazila jsem na úplně jednoduchý recept. Ten jsem si přivezla z Francie. Už to je několik let, ale k jeho přípravě jsem se dostala až nyní. A ani nevím proč. Nebo vlastně tuším… Recept jsem si založila a pak na něj úspěšně zapomněla. Mezitím mě vždy napadlo něco jiného a tak malý papírek s receptem zapadl mezi stránky. Navíc jsem chtěla upéct něco, v čem nebude ovoce, abych uspokojila některé členy rodiny, kteří vyloženě trpí, když udělám koláč s ovocem.
Koláč má jen několik základních ingrediencí ve stejném poměru a je to asi ten nejjednodušší koláč, co jsem kdy dělala. S doufám, že se na mě nebudete zlobit, že si dovoluju dát něco tak jednoduchého na blog. Ve Francii, tedy hlavně v Bretani, je velmi oblíbený. Pod název Pound Cake se připravuje i v Británii. Název je odvozený od ingrediencí ve stejném poměru, protože všeho se dávalo jedna libra (tj. 500 g cukru, mouky, másla a 8 vajec). Ve Francii se pak dává čtvrtina a odtud právě pochází název Quatre-quarts, v překladu to vlastně zní čtyři čtvrtiny. I když se může zdát, že bude suchý, vůbec tomu tak není. Kromě základních ingrediencí můžete přidat i další koření, kandované ovoce, kousky čokolády a upéct si koláč podle vašeho gusta. Je to prostě jeden z těch koláčů, kdy se fantazii nekladou žádné meze.
BRETONSKÝ QUATRE-QUARTS
Ingredience:
4 větší vejce (250 g)
250 g hladké mouky
250 g cukru
250 g másla
1 prášek do pečiva
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Vejce rozklepneme do jedné mísy a začneme šlehat. Vajec by mělo být stejné množství jako ostatních ingrediencí, takže si je můžeme odvážit. Ale 250 g odpovídá cca 4 větším vajíčkům. Postupně přidáváme cukr a šleháme do světlé barvy.
Máslo si rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Do žloutkové směsi postupně přisypáváme prosátou mouku a nakonec přilejeme máslo. Ještě šleháme, aby vzniklo hladké těsto.
Menší kulatou formu nebo formu na chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Vlijeme těsto a dáme péct cca 40 minut. Necháme chvíli vychladnout ve formě (cca 10 minut) a poté vyklopíme.

Read More

IQ Landia…

… v Liberci bylo jedním z míst, která jsme navštívili při naší dovolené v Jizerských horách. Využili jsme deštivého dne a hory dočasně vyměnili za přístřeší několikapatrové budovy nabušené vědomostmi z celé řady převážně technických oborů, velmi příjemně mě ale překvapila i část expozice věnovaná lidskému zdraví a lékařství. 


Pro menší děti se sice doporučuje návštěva blízkého IQ Parku, ale my jsme si to s dětmi hodně užili ve větší IQ Landii. Pokud návštěvu v ní také zvažujete, rezervujte si na ni rozhodně dostatek času, bez velké nadsázky v ní totiž utopíte celý den (mezi námi – pokud bych tam byla sama, strávila bych tam ještě minimálně o hodinku dvě více času než s dětmi :-)) Opravdu je zde co obdivovat i objevovat. Návštěvu si zde užijí malí i velcí, vše je pojato velmi interaktivně, vědu si zde můžete doslova osahat a dýchá na vás doslova ze všech možných i nemožných koutů (k mému úžasu jsem zvídavé otázky o tom, zda bylo dřív vejce či slepice našla i na dveřích kabinky WC… co naplat, není čas ztrácet čas :-))).


Jako poměrně velký nedostatek však vnímám poddimenzovanou velikost parkoviště a místní kantýny – takže parkovat pak můžete zkusit v nedalekém Babylonu a místo hodiny strávené v řadě na jídlo, které se mezi tím vyprodá, zkuste vzít s sebou o něco větší svačinu, člověk nikdy neví… 🙂


Krásný večer

A.
Read More

Demikát

Demikát je tradičná slovenská polievka z bryndze a zemiakov. V minulosti veľmi obľúbená, dnes  už trošku zabudnutá .  Napriek tomu že klasické halušky dostanete snáď v každej slovenskej reštaurácii, demikát som zatiaľ na žiadnom jedálnom lístku nevidela. Pritom k Slovákom patrí rovnako ako bryndzové halušky či pirohy.

Naše šetrné staré mamy  používali na prípravu tejto polievky zvyčajne vodu, v ktorej sa varili halušky.  Proste nič nemohlo vyjsť na zmar. 

Ja som ju uvarila podľa tohto receptu:
Na masti som orestovala cibuľu a cesnak, pridala 1/2 lyžičky rasce, 2 ks bobkový list, 2 ks celé nové korenie, 5 ks celé čierne korenie a 2 lyžičky mletú červenú papriku. Všetko chvíľu  restujeme , podlejeme vodou,pridáme bravčovú kosť a varíme približne 1,5 hodiny. Asi 500 g očistených a na kocky nakrájaných zemiakov uvaríme do mäkka . Časť zemiakov rozmixujeme , časť necháme v celku. Všetko šupneme  do vývaru.  300 g bryndze rozmiešame v  jednom hrnčeku  sladkej smotany a túto zmes pridáme do polievky. Dochutíme soľou a korením. Solíme až na koniec, lebo bryndza je dosť slaná. Ešte chvíľu povaríme . Demikát podávame posypaný pažítkou a petržlenou vňaťou. A najlepší je s májovou bryndzou.

 Krásny deň praje 


Read More

Domácí San Francisco Burgery

Chcete poctivý burger snadno a rychle? Máte dvě možnosti: 
1. Zajděte do jedné z mnoha dobře hodnocených „burgráren“! Osobně Vám moc ráda doporučím hned dvě. Protože s přítelem hamburgery s oblibou zkoušíme nejen doma, ochutnala jsem už mnoho vzorků po celé ČR. Z vlastní zkušenosti Vám tedy doporučuji Burger Club v Lednici na Moravě. Jestli to máte blíže do jižních Čech, určitě zajděte v Českých Budějovicích do Pizza & Burger Big Poppa – nejlépe na Poppa burger se švestkovou omáčkou! Jestli tyto podniky znáte, určitě napište vlastní dojmy nebo přidejte tip na další!
2. Druhá možnost jak přijít k výbornému burgeru snadno a rychle je oslovit někoho, kdo ho za vás podle následujícího receptu připraví. Jinak to nepůjde. 
Tak jde se na to? Můj San Francisco se skládá z přísad, které máme na tomto jídle nejraději: kvalitní hovězí maso, zelenina a medová cibulka. Opečená slanina je už jen bonusovou třešničkou na dortu, když chci svého chlapa potěšit ještě o něco víc. Jaký český muž nemá rád slaninu? No vidíte.

Na 4 burgery budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa, použila jsem většinu hovězího (80 %) a zbytek vepřového (20 %), čím vyšší podíl hovězího, tím bude pokrm lepší
  • 1 lžička kremžské hořčice
  • 1 rovná lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 cibule nakrájené na jemno
  • 1 špetka čerstvého drceného pepře
  • 1/2 lžičky nasekané petrželky
  • 4 bulky (koupené či domácí z poloviny dávky dle tohoto receptu – Domácí pečivo)
  • 4 listy ledového salátu
  • 4 lžíce dresingu do burgerů (lze použít majonézu, bylinkový dresing či americký dresing)
  • 4 lžičky jemného kečupu
  • 4 plátky sýru čedar/ eidam (my máme raději eidam)
  • 2 velká rajčata pokrájená na tenké plátky
  • 12 tenkých plátků okurky
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička medu
  • 6 plátků slaniny
  • 2 a více lžic řepkového oleje na smažení burgerů
  • 4 špejle s hroty

Postup:
Mleté maso smícháme s hořčicí, solí, sušeným česnekem, na jemno nakrájenou cibulí, pepřem a petrželkou. Hmotu rozdělíme na 4 části a vytvarujeme symetrické burgery, které uložíme do lednice.

Bulky koupené či upečené necháme vychladnout a následně překrojíme vejpůl. Obě poloviny krátce opečeme na suché rozehřáté teflonové pánvi.
Následně překrojíme plátky slaniny vejpůl a opečeme je dozlatova na vlastním sádle. Přeneseme na talířek s kuchyňskými utěrkami a zbavíme přebytečného tuku.

Cibuli pokrájíme na kolečka, posypeme špetkou soli a opečeme na lžičce oleje. Na zezlátlou cibulku přikápneme lžičku medu a připravenou cibulku uschováme stranou.

Ostrým nožem si nakrájíme na tenké plátky rajčata a okurku. Omyjeme listy ledového salátu a natrháme na ideální velikost do bulek.

Do pánve s hlubokým dnem nalijeme trochu oleje a necháme dobře rozehřát. Připravené maso vyjmeme z lednice a dvěma prsty utvoříme uprostřed každého burgeru malý důlek. Opékáme nejprve důlkem směrem dolů z každé strany minimálně 2-3 minuty podle preference. Já mám ráda dobře propečený burger, který se dělá z každé strany alespoň 5 minut. V poslední minutě maso poklademe plátkem sýra.

Spodní díl bulky potřeme dresingem, poklademe salátem, následně masem s plátkem sýra, okurkou, rajčaty, slaninou a medovou cibulkou. Přiklopíme vrchní polovinou bulky potřenou kečupem a propíchneme ostrou špejlí uprostřed.

Burgery servírujeme samostatně, s hranolkami nebo se zeleninou. A jak se takový pořádný mazel jí? JEDINĚ RUKAMA a s dobrou náladou! Užijte si ho 😜.

Kdo je taky blázen do tohohle hříšného jídla? Jak řekl můj oblíbený pan Pohlreich, nemůžeme mu upřít jeho dokonalý koncept.
Zelenina, houska, hovězí,… tomu se těžko odolává. Ale jen blázen by mu snad odolávat chtěl. Nebo to máte jinak? Napište mi! A pokud znáte v Praze dobrou restauraci s pořádnými a nepředraženými burgery, napište mi název dolů. Třeba jsem tam ještě nebyla…

Mějte se nádherně a užívejte si života, protože to za Vás nikdo jiný neudělá.
Vaše Štěpánka 💕

Read More

NARS Soft Matte Complete Concealer & Radiant Creamy Concealer || Recenze

Korektory používám bezpodmínečně každý den a nedokážu si bez nich představit svůj líčící rituál. Osobně tedy primárně nezakrývám kruhy pod očima, ale spíš pupínky, začervenání a pigmentové skvrny. Když se u nás objevil nový NARS Soft Matte Complete Concealer, zbystřila jsem, protože mi bylo jasné, že je to produkt určený především na pleť a tedy přesně pro mě. Nicméně i Radiant Creamy Concelaer je vyhlášeným NARS korektorem a tak mám pro vás po nějaké době používání recenzi a srovnání obou dvou. A jak si u mě vedou, se dozvíte v dnešním článku. 🙂

radiant creamy korektor a soft matte complete korektor

POKRAČOVAT VE ČTENÍ

Read More

Tanacetum Vulgare

Česky je to Vratič obecný a vypadá jako spousta malých sluníček. Cíl včerejší upršené procházky byl jasný, najít slunce, hodně slunce a donést si ho domů, do vázy. Řekněte, že ješte není konec léta?!

Myyna zavře kukadla a odpustí mi, já vím, no, mrtvý kytky.

Read More

What`s blooming / Čo práve kvitne

We are in the second half of August. This time when roses bloom again. Many perennials are in their final bloom and are preparing for late summer and fall (don`t wanna even think about it)…
I set up (with my husband`s help of course) a small space where I placed my vintage bottle collection for the summer. I like to display them during this season – they look very fresh and summery.
I pick a few flowers that a currently blooming every week so I can enjoy them inside too.
Every time I come across (and it is toooo many times during the day because little Daniel is crawling and runnig right now and nothing in the world is more interesting) it cheers and inspires me ♥ At the moment there are roses, especially David Austin – Auscot, Sweet Pea and sage.
And what inspires you?
Hugs, Alexandra
~
Sme v druhej polovici Augusta. Čase, kedy ruže opäť kvitnú. Dokvitá mnoho trvaliek a záhrada sa pripravuje na neskoré leto a jeseň (na to slovo nechcem ani pomyslieť)… 
Doma som si pripravila (pomohol mi samozrejme manžel) malý kútik, kde som si na leto umiestnila zbierku vintage fľašiek. V lete ich rada vystavujem, sú svieže, letné.
Každý týždeň si nazbieram niekoľko kvetín, ktoré práve kvitnú a takýmto spôsobom si ich vychutnávam aj doma. Stále keď idem okolo (čo je momentálne veeeeeľmi často, keďže malý Daniel lozí, behá a nič na svete pre neho nie je zaujímavejšie) ma moja malá výstavka okúzli a inšpiruje ♥ Práve teraz sú to ruže, hlavne David Austin – Auscot, hrachor voňavý a šalvia.
A čo inšpiruje vás v tomto období?
Majte sa krásne, Alexandra

Read More

What`s blooming / Čo práve kvitne

We are in the second half of August. This time when roses bloom again. Many perennials are in their final bloom and are preparing for late summer and fall (don`t wanna even think about it)…
I set up (with my husband`s help of course) a small space where I placed my vintage bottle collection for the summer. I like to display them during this season – they look very fresh and summery.
I pick a few flowers that a currently blooming every week so I can enjoy them inside too.
Every time I come across (and it is toooo many times during the day because little Daniel is crawling and runnig right now and nothing in the world is more interesting) it cheers and inspires me ♥ At the moment there are roses, especially David Austin – Auscot, Sweet Pea and sage.
And what inspires you?
Hugs, Alexandra
~
Sme v druhej polovici Augusta. Čase, kedy ruže opäť kvitnú. Dokvitá mnoho trvaliek a záhrada sa pripravuje na neskoré leto a jeseň (na to slovo nechcem ani pomyslieť)… 
Doma som si pripravila (pomohol mi samozrejme manžel) malý kútik, kde som si na leto umiestnila zbierku vintage fľašiek. V lete ich rada vystavujem, sú svieže, letné.
Každý týždeň si nazbieram niekoľko kvetín, ktoré práve kvitnú a takýmto spôsobom si ich vychutnávam aj doma. Stále keď idem okolo (čo je momentálne veeeeeľmi často, keďže malý Daniel lozí, behá a nič na svete pre neho nie je zaujímavejšie) ma moja malá výstavka okúzli a inšpiruje ♥ Práve teraz sú to ruže, hlavne David Austin – Auscot, hrachor voňavý a šalvia.
A čo inšpiruje vás v tomto období?
Majte sa krásne, Alexandra

Read More

Tartaletky se slaným karamelem a čokoládou

I když vanilkové tartaletky všem moc chutnaly, čokoládové košíčky nakonec vyhrály na plné čáře. Kombinace slaného karamelu a čokolády je prostě top. Ti, kdo slaný karamel ještě neznají, se sice zpočátku tváří poněkud nedůvěřivě, asi se jim moc nezdá to spojení slaného a sladkého, nakonec ale podlehnou všichni. A to mluvím i o starší generaci, která na novinky moc není a má ráda to své zažité a tradiční. Kakaové tartaletky už na pohled lákají na pořádnou porci hebkého čokoládového krému, pod ním skrytý slaný karamel jen prohloubí chuťový zážitek. Jsem zvědavá, jestli stejný názor budou mít i svatebčané. Už jen tři týdny a jdeme na to!


Ingredience

(24 košíčků o průměru 6 cm)

220 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek

Náplň

slaný karamel*

200 g kvalitní čokolády
200 ml smetany na šlehání
40 g másla 

*karamel si můžete nachystat i několik dní předem a skladovat ho v ledničce, před použitím bude třeba ho mírně rozehřát, aby lehce stékal ze lžičky a rovnoměrně pokryl dno košíčku


Postup

V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.

Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.

Tip: Namačkat těsto do formiček bylo snadné a rychlé, nebyla jsem ale příliš spokojená s nestejným okrajem košíčků. Příště tedy zkusím postup č. 2, který doporučuje Stáňa Mutlová ve své kuchařce Sladké bary: Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát (2-3 mm). Vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrajujeme kolečka. Ta vložíme do formiček, důkladně přitiskneme ke dnu a bokům a přebytečný okraj odřízneme

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme dozlatova, asi 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven, v případě velké formy na minimufiny stačí špičkou nože zajet kousek pod okraj každého košíčku a opatrně ho vyjmout.

Na krém si nejdříve rozpustíme čokoládu ve smetaně. Nalámeme ji do misky, smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a kousky čokolády jí přelijeme. Necháme chvíli stát a poté čokoládu rozmícháme dohladka, nakonec vmícháme máslo.

Na dno košíčku dáme 2 lžičky slaného karamelu, necháme ho lehce ztuhnout a nalijeme na něj čokoládový krém, do košíčku se ho vejde zhruba 1 lžíce. Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, a dozdobíme. Já jsem použila čokoládové kuličky a malé lístky eukalyptu, čokoládu ale skvěle doplní i pistácie, pekany a jiné ořechy, borůvky či maliny.


Read More
Loading

Nové články

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi