náš nedělní oběd byl dýňový. Jednu polovinu dýně Hokkaido jsem upekla. Nebylo to nic složitého …

Postup: polovinu dýně nakrájíme na měsíčky. V mističce si rozmícháme olivový olej se solí a sušeným libečkem. Na plech poklademe dýni, potřeme ochuceným olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 150 °C, dokud není dýně měkká. Před vytažením z trouby dýni posypeme sýrem a necháme ještě pár minut zapéct. Použila jsem Goudu, ale může být třeba i parmazán …
 
 
… z druhé poloviny jsem udělala rizoto …
Recept:
 
olivový olej
2 šalotky či malé cibulky
2 stroužky česneku
1/2 dýně hokaido
300 g rýže 
1 sklenice zeleninového vývaru (dělám ze sypké směsi Alnatura z DM)
voda – podle návodu na rýži
sůl, pepř
1 polévková lžíce másla
1 malá krabička soyového mléka 
 
Na rozpálenou pánev dáme olivový olej, cibulku a necháme chvíli restovat, po chvíli přidáme česnek a restujeme společně s cibulkou. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni, restujeme asi 5 minut, přidáme rýži – asi minutu restujeme vše společně. Přilijeme vodu se zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a necháme probublávat. Každou chvíli mícháme. Používám rýži, která potřebuje na uvaření asi 25 minut a stejná doba stačí i dýni. Před podáváním jsme přidala krabičku soyového mléka a kousek másla …  
… Bertík si přál rizoto posypat sýrem 😉…
… ale není vůbec nutný. Dýňové rizoto je výborné i bez sýru. Já jsem si k rizotu dala pečenou dýni …
… hezký podvečer …
Danka