Vynikající a vláčná kefírová buchta chutná u nás doma opravdu každému. Nějak tak tuším, že tento koláč znáte v nějaké variantě zřejmě všichni. Je to však jeden z dalších receptů, který mám po babičce a chtěla jsem si ho po delší době znovu připomenout. Dokonce ho mám stále ještě napsaný jen na kousku papíru, který mi babička dala. Písmo na něm je už tak rozpité, že některé řádky jdou sotva přečíst. Podle toho se u nás doma pozná, které recepty jsou oblíbené (a myslím, že nejenom u nás doma).
Z minulého týdne mi zbyl v ledničce ještě citronový krém, který chuť koláče skvěle doplnil. Ale stejně tak můžete jen tak poprášit moučkovým cukrem nebo polít třeba čokoládovou polevou.
KEFÍROVÁ BUCHTA Ingredience 300 g hladké mouky 150 g polohrubé mouky 2 vejce 300 g pískového  cukru 3 lžíce kakaa 2 prášky do pečiva 200 ml oleje 500 ml kefíru špetka soli máslo na vymazání plechu hrubá mouka na vysypání plechu Postup
Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme cukr, kakao, prášky do pečiva a sůl a dobře promícháme, aby se hrudky kakaa rozdrobily. Přimícháme vejce, kefír a olej a dobře promícháme.
Troubu předehřejeme na 170°C. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme na plech a pečeme cca 30 – 40 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.