Není nad tradiční český recept, říkáte si. Takové kuře na paprice s houskovým knedlíkem, to je prostě klasika! Víte však, že tenhle recept má kořeny v Maďarsku, odkud si ho česká kuchyně adoptovala?

A vlastně to ani není nic neobvyklého. Základy kuchyní evropských národů vznikaly v době, kdy většina byla svázána v rakousko-uherském mocnářství. Recepty se tak vzájemně prolínaly, a tak lze říci, že Češi vaří podobně jako Slováci, Rakušané nebo Maďaři.

Kuře na paprice je v Maďarsku známé jako csirkepaprikás, anglosaský svět zná recept pod označením chicken paprikash. Pojďme si ho uvařit!

Jak udělat kuře na paprice?

Výborné kuře na paprice ve smetanové omáčce, jako příloha se hodí tradiční houskové knedlíky.

Suroviny:

  • 6 kuřecích stehen, nevykostěné, s kůží
  • 2 lžíce sladké mleté papriky, maďarského typu
  • 1 lžíce sádla
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • Sůl
  • Na jíšku: 1 lžíci mouky a 1 lžíci másla

Postup:

  1. Než začnete vařit, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Kousky kuřete ze všech stran osolte.
  2. V široké pánvi se silnějším dnem rozpusťte na vyšší teplotě sádlo. Vložte kuře na sádlo a smažte z každé strany asi 5 minut. Kuře vyjměte a dejte stranou.
  3. Snižte teplotu na střední hodnotu. Na stejnou pánev přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní. Pomocí vařečky s plochou hranou seškrábněte připečené zbytky kuřete ze dna pánve. Ty jsou velmi chutné a zaslouží si být součástí kuřecího paprikáše.
  4. Přidejte sladkou maďarskou papriku a za stálého míchání ji 30 s osmažte.
  5. Podlijte kuřecím vývarem, osmažené kousky kuřete vraťte na pánev. Trochu osolte, do tekutiny vhoďte nové koření. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou a paprikáš nechte vařit 40 minut nebo dokud není kuřecí maso měkké a křehké.
  6. Uvařené kuře vyjměte, odložte stranou a maso uchovejte v teple.
  7. Připravte jíšku: V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním ohni máslo, až začne bublat. Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání ji 1-2 minuty smažte.
  8. Po malých dávkách přidávejte jíšku do paprikáše a řádně ji prošlehejte, aby se nevytvořily hrudky.
  9. Přikryjte pokličkou a nechte omáčku 15-20 minut probublávat.
  10. Odstavte ze sporáku, přidejte zakysanou smetanu, již nevařte. Dobře promícháme.
  11. Paprikáš přeceďte přes síto. Zbytky, které uvízly v sítu (cibule, koření), vyhoďte.
  12. Omáčku osolte podle chuti. Případně přidejte ½ lžičky cukru.
  13. Vložte kousky kuřete zpět do pánve, nechte je prohřát a podávejte.

Servírování

Ke kuřeti na paprice skvěle pasují houskové knedlíky. Naaranžujte plátky knedlíků na okraji talíře, vedle položte kuřecí stehno. Opatrně přelijte smetanovou omáčkou. Nešetřete, paprikáš chutná skvěle, a také potřebujete, abyste měli knedlíky do čeho namočit!

Kuchařské tipy

  • V tomto receptu se používá zakysaná smetana, nikoliv smetana na šlehání. Použijte zakysanku s vyšším obsahem tuku, klidně kolem 20 %. Po přidání smetany už nevaříme, zejména méně tučná smetana by se mohla srazit.
  • K zahuštění paprikáše se používá jíška. Jíška se musí alespoň 15 minut povařit, aby omáčku zjemnila a spojila, a z jíšky se vytratila její moučná chuť.

Můj další tip: zkuste také jednoduchý recept na kuřecí na smetaně!