Nevím, jak jste na tom vy, ale u nás už zase začíná být nadbytek cuket, což je na začátku léta fajn, ale časem už vážně nevím, co s nimi. Takže po těstovinách s cuketou a zapečenou cuketou přišla na řadu cuketová polévka. Vyzkoušela jsem ji poprvé a myslím, že ji budu vařit pravidelně, je totiž moc dobrá! Recept je inspirovaný tím z Apetitu na Italskou cuketovou polévku, jen jsem si ho malinko upravila. V receptu totiž píšou střední cukety, ale právě polévka je ideální místo kam použít ty přerostlé kusy, které nikdo nechce. Před mixováním jsem ještě přidala hrst nasekané bazalky a místo vývaru použila vodu.
Na polévku budete potřebovat:
  • 1 kg nakrájených cuket
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • tři lžíce olivového oleje
  • hrst bazalkových lístků
  • kelímek smetany
  • 50 g strouhaného parmazánu + hobliny k podávání
  • sůl
  • pepř
Na ozdobu:
  • olivový olej nebo bazalkové pesto
  • čerstvě mletý pepř
  • hobliny parmazánu
  • lístky čerstvé bazalky
Postup:
  1.  Nejprve jsem si oloupala a nakrájela cukety (pokud máte menší, ty loupat nemusíte) a opekla je na olivovém oleji, až cukety lehce zezlátly a změkly.
  2. Potom jsem je trochu osolila a opepřila a zalila vodou. Vařila jsem asi 10 minut.
  3. Polévku jsem sundala z plamene, přidala lístky bazalky a rozmixovala ponorným mixérem dohladka. Nakonec jsem ještě přidala smetanu a parmazán a dosolila.
Máte nějaký oblíbený cuketový recept? Budu moc ráda, když se podělíte!
Mějte se krásně! Eva
//foto moje © gathermoments