Říká se, lepší dvakrát vyhořet, než se jednou stěhovat, a něco pravdy na tom asi bude. Zvlášť když se stěhujete s tím, že polovina nábytku čeká na smontování nebo úplně chybí. Všechno se to teda nosí a skládá do jedné místnosti, hromady rostou a zvětšují se, nakonec je vše sice přestěhováno, ale vy byste nejradši dveře od toho pokoje zamkli na pět západů a zahodili klíč. Zabydlování je prostě fuška. A taky krásné. Každý den se kochám svojí kuchyní. Přes rok jsem ji nosila v hlavě, hledala nápady a tipy, ukládala si obrázky z Pinterestu, kreslila a plánovala a teď ji mám. Spoustu úložných prostor na všechny pečící formy, vykrajovátka, cukrové zdobení, talíře, ubrousky a podnosy na focení. Pracovní linku pod oknem s výhledem na vzrostlé topoly a zlatavá pole, kde si denně ukradnu aspoň malou chviličku a jen si užívám ten pohled a dobíjím baterky. Tenhle dýňový cheesecake jsem pekla ještě ve své staré kuchyni, ale poslední dva kousky už jsme si snědli tady. 

Ingredience

(kulatá forma o průměru 20 cm)

200 g sušenek, ideálně se skořicí/perníkovým kořením/zázvorem (Lotus, Ikea sušenky)
70 g másla, rozpuštěného

Náplň

400 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa…)
250 g mascarpone
150 g cukru krystal
3 vejce
200 g dýňového pyré*
3 lžíce mouky

1 lžíce skořice

špetka soli
 
*Příprava dýňového pyré je poměrně jednoduchá. Očištěnou a na kostky nakrájenou dýni si podusíme v trošce vody doměkka, slijeme a dohladka rozmixujeme. Necháme vychladnout.

Postup

Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky – pokud je příliš suchá, přidáme trochu vody, stačí 1-2 lžíce. Poté ji prsty či lžící natlačíme na dno formy a rovnoměrně upěchujeme. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.
Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr s mascarpone a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka, dýňové pyré a nakonec i mouku, skořici a sůl. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi hodinu odpočívat ve vypnuté a pootevřené troubě a nakonec vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake nalijeme karamelovou polevu (viz níže).

Tip:  Krok, kdy se cheesecake nechá ve vypnuté troubě, doporučuju nevynechávat. Dojde tím k postupnému vyrovnání teplot a cheesecake nepopraská. Já jsem tentokrát pospíchala a vytáhla ho hned – uprostřed se následně vytvořil skoro Mariánský příkop. Ničemu to nevadilo, prostě jsem ho zalila karamelem, jen to už nevypadalo tak efektně.

Karamelová poleva


140 g cukru krystal 

50 ml vody  
60 ml smetany na šlehání 
1 lžíce másla 
Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile sirup začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Trvá to poměrně dlouho, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví. 
 

Jakmile sirup začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme. Vmícháme máslo, přelijeme do skleničky a necháme lehce zchladnout.