Nastalo tolik očekáváné období rebarbory a s ním přemýšlení, který recept upeču jako první. Na zahrádce mám dva kopce, prvním receptem tak bývá náš oblíbený litý koláč s rebarborou. A se zbytkem rebarbory se vždy snažím vymyslet nebo upéct nějakou novinku. Tentokrát padla volba na kombinaci s pistáciovým frangipanem, protože jemná chuť pistácií a nakyslá chuť rebarbory se k sobě skvěle hodí.

                                                           

KOLÁČ S REBARBOROU A PISTÁCIOVÝM FRANGIPANEM

INGREDIENCE

KORPUS (vyjde na dno koláče průměr 20 cm)  
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 160 g studeného másla
  • 3 -5 lžic ledové vody
  FRANGIPANE  
  • 140 g másla pokojové teploty
  • 130 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g najemno mletých pistácií
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • špetka soli
  • rebarbora (použila jsem asi 4 tenčí stonky – 200 g)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
 

POSTUP

 
  1. Přípravu začneme těstem.
  2. Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo nožem vytvoříme drobenku. Po lžících přidáváme vodu a vždy počkáme až se zcela zapracuje. Vytvoříme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 – 2  hodiny chladit v ledničce.
  3. Mezitím si připravíme frangipane. Máslo vyšleháme s cukrem do světlé hmoty.
  4. Přidáme vejce, mleté pistácie, vanilku a špetku soli a pořádně prošleháme.
  5. Stonky rebarbory omyjeme, odkrojíme listy. V případě, že jsou stonky větší a starší, oloupeme je.
  6. Nakrájíme na proužky nebo kousky – můžeme si pohrát se vzorem (pokud jsou stonky stejné velikosti).
  7. Dáme do misky, posypeme cukrem a zakápneme citronovou šťávou.
  8. Troubu předehřejeme na 180°C, formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku.
  9. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme na placku (dle tvaru formy) o tloušťce 3-4 mm. Opatrně ji pomocí válečku přeneseme do formy, vytvarujeme okraje a zbytek odřízneme.
  10. Vyložíme alobalem, na dno vysypeme fazole a vložíme předpéct na 15 minut do trouby.
  11. Jakmile bude korpus předpečený, alobal s fazolemi opatrně odstraníme, naneseme frangipane a rozložíme na proužky nebo na kousky nakrájenou rebarboru.
  12. Dáme péct zpět do trouby, pečeme cca dalších 30 – 40 minut nebo dokud těsto a frangipane nebudou mít zlatou barvu.
  13. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

VYTISKNOUT RECEPT