Když už trávím celé dny v práci, v den volna jsem se rozhodla odměnit a vyrazila na nákupy. Túra po botách a oblečení byla naprostá katastrofa. Krom zábavné paní v autobusu, která měla na nohou místo letních sandálů klasické boty do vody (vážně), to byla nuda a předražené hadříky. Zvedla jsem si náladu výletem z Chodova přes celou Prahu do nejmenovaného obchodu se sportovní výživou, pro kilo čokoládového proteinu, který mi doporučila kamarádka (značka the Protein Works). V pořadí jde o druhý protein, který jsem se rozhodla vyzkoušet. Minule jsem si koupila komplexní vegan luštěninovo-rýžový bez příchuti, který je skvělý do slané kuchyně třeba na zahuštění omáček. Určitě mohu doporučit. 🙂 Každopádně pro sladké pečení jsem se rozhodla vyzkoušet čokoládovou příchuť a rovnou se doma pustila do pečení. Pojďte si něco sladkého a zdravého upéct se mnou!

Budeme potřebovat:

  • 1/2 veliké nebo 2 malinké cukety
  • 2 odměrky čokoládového proteinu
  • 1 špetku soli
  • 2 lžíce drceného kokosu
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 celé vejce NEBO 1 velký nadrcený banán (dosladí)
  • 1 hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce tvarohu
  • pár lžic kokosového mléka (domácí – recept ZDE), pokud je málo řídké těsto a tuhý tvaroh
  • Burákové máslo a domácí marmeláda na potření – pořádnou vrstvu!
  • kdo má rád sladší moučníky – přidejte do těsta lžíci medu či sušené rozinky

Cuketu si řádně omyjeme. Pokud používáme velkou starší cuketu, zbavíme jí semen a pokud chceme i slupky. U mladých cuket se ani jednoho bát nemusíme. 🙂

Cuketu nastrouháme na hrubo a posypeme špetkou soli. Necháme odpočinout.

Po zhruba 10 minutách nastrouhanou cuketu přemístíme na čistou utěrku/ plátno a důkladně vyždímáme přebytečnou vodu. Zbude nám zhruba šálek tuhé hmoty.

Následně přidáme ostatní suroviny: kakao, proteinový prášek, sůl, kypřicí prášek, kokos, vejce, rozinky, ořechy, atd..

Připraveným těstem naplníme formu vyloženou pečicím papírem či vymazanou tukem a vysypanou kokosem.

Moučník pečeme v předem vyhřáté troubě po 30 minut při 180 °C.

Servírujeme potřené burákovým máslem a domácím jamem bez přidaného cukru. Dobrou chuť!

Pečete rádi sladké s proteinovým práškem? Jaká je vaše oblíbená příchuť?
Napište si do komentářů o recept na přání! Je něco, co už dlouho chcete zkusit, ale neměli jste kuráž?

Díky, že jste tu se mnou. Mějte se nádherně a něco pro to udělejte,
Vaše Štěpánka ?