Ekologické a přírodní čisticí prostředky pro domácnost bývají v obchodě poměrně drahé. Přitom si můžete řadu netoxických čističů jednodušše vyrobit ze základních surovin, které nejspíš už doma máte.

Osobně jsem se zařekla, že nechci k úklidu mojí domácnosti používat nic, co bych si nedala na pleť nebo nemohla sníst

🙂 A tak jsem začala používat tyhle domácí čističe, které jsou nejen mega levné, ale samozřejmě i ekologické, protože neobsahují zbytečnou chemii.

Takže, jak na to?

ZÁKLADNÍ INGREDIENCE

ocet soda citron

Ocet

Použít můžete klasický lihový ocet, ale i jiné druhy octa jako vinný nebo jablečný – jsou dražší, ale dají se koupit ve výhodném velkém balení.

Mezi jeho hlavní přednosti patří to, že lehce dezinfikuje a dezodorizuje (=odstraňuje zápach), ale hlavně se jedná o prostředek, který se dá v domácnosti využít na milion různých způsobů! Vyčerpávající seznam tipů na využití octa najdete v tomhle super článku.

Jedlá soda

Další univerzální pomocník. Čistí mechanicky, rozpouští mastnotu a dezodorizuje.

Vysokoprocentní alkohol

Všichni víme, že alkohol dezinfikuje. Pro výrobu přírodních čističů je nejvhodnější konzumní líh (koncentrace od 70 % se dá se koupit v lékárně nebo v obchodu s lihovinami), můžete použít i vodku (hlavně žádný alkohol s příchutí a aroma!).

Éterické oleje

Éterické oleje nemají využití jen v kosmetice a aromaterapii. Používám je i do čističů, které díky nim získají krásnou přírodní vůni. Doporučuji mít po ruce jeden citrusový (nejlíp rovnou citrónový) a jeden bylinkový (třeba levandulový nebo rozmarýnový).

Rychlý tip: Víte, že s citrónovým éterickým olejem snadno vyčistíte pozůstatky etiket a lepidla ze zavařovaček? 😉


Pro úklid můžete využít i citron, který funguje podobně jako ocet, protože obsahuje kyseliny. Navíc krásně voní a má bělící vlastnosti.

Já dost často používám i obyčejnou kuchyňskou sůl. V kombinaci s octem nebo citronovou šťávou je skvělá na odstranění mastnoty.

Citronem se solí dobře vyčistíte dřevěné prkénko. Nejdřív ho posypte hrubší solí a pak čistěte půlkou rozkrojeného citronu.


DOMÁCÍ (DIY) ČISTICÍ PROSTŘEDKY

A teď už k tomu, jak si vyrobit jednoduché přírodní čističe. Vše stačí smíchat dohromady do vhodné nádoby (s rozprašovačem nebo bez) a můžete se pustit do úklidu 🙂

Univerzální octový čistič

Ingredience: ocet a voda v poměru 1:1, pár kapek éterického oleje

univerzální čistič - ingredience

Dá se použít na nejrůznější povrchy: kuchyňskou desku, stoly (jen pozor u těch dřevěných, protože ocet a dřevo nejsou kamarádi), umyvadlo, vanu a třeba i vodovodní baterie, které krásně vyleští. Já ho používám i na kliky a vypínače a skvělý je i na čištění skla a zrcadel.

Univerzální dezinfekční čistič

Ingredience: alkohol a voda v poměru 1:3 (poměr můžete upravovat podle toho, jak moc dezinfekční čistič chcete vyrobit), pár kapek éterického oleje

univerzální dezinfekční čistič - ingredience

Využijete ho všude tam, kde se potřebujete zbavit bakterií: v koupelně, na povrchu WC, ale třeba i na kuchyňské prkénko, dřez, na lednici. Já čistič používám i na čištění displeje telefonu a opatrně i na klávesnici.

Odstraňovač pachu

Ingredience: jedlá soda, pár kapek éterického oleje

odstraňovač pachu - univerzální čistič - ingredience

Hodí se všude, kde se potřebujete zbavit zápachu, takže třeba:

  • na koberce – stačí koberec posypat směsí, chvilku nechat (čím déle, tím líp) a vysát
  • na boty – sypkou směs aplikujte dovnitř bot a nechte přes noc působit, potom vysajte
  • do lednice – použijte citrusový éterický olej, směs nasypte do misky a dejte do lednice, kde může zůstat, dokud bude vonět
  • do skříně – použijte levandulový éterický olej (levandule působí proti molům), směs nasypte do plátěného sáčku a pověste do skříně

“Pískový” čistič

Ingredience: jedlá soda, pár kapek vody (aby se vytvořila pasta), pár kapek éterického oleje

pískový čistič - ingredience

Používejte všude tam, kde byste použili klasický pískový čistič, takže třeba na zaschlou špínu. Hodí se i na čištění spár mezi kachličkami (čistěte s pomocí starého zubního kartáčku).

Čistič odpadu

Ingredience: jedlá soda a ocet v poměru 1:1, horká voda

čistič odpadu - ingredience

Nejdříve smíchejte sodu s octem a nechtě “vypěnit”, poté směs nalijte do odpadu a zalijte horkou vodou. Funguje stejně dobře jako “krtek” 🙂

The post Jak na to: Přírodní domácí čisticí prostředky appeared first on ChooseGreen.cz.