Jarní období se může stát ideální příležitostí pro návštěvu Mallorcy a překonání krásného treku GR 221. Ostrov je touto dobou zelený, plný energie. Na stromech právě dozrávají citrusy a historické vesničky zdobí mnoho krásných květin. Počasí přímo vybízí ke sportovním aktivitám. Na silnicích se prohání více cyklistů než aut. Zpáteční letenky v cenách do 2000 Kč jen podtrhují důvod k návštěvě tohoto krásného ostrova.

Trek GR
221

Trek s označením GR 221 je velice hezká dálková trasa, která vede pohořím Tramuntana i malebnými vesničkami Mallorky. Je na každém z nás, jak trek pojmeme. Někdo půjde jeho celou délku, jiný jen část, někdo bude spát po širákem, další pod stanem a někdo dá předost chatám na treku nebo ubytování ve vesničkách. V zásadě se nabízejí tyto varianty:

  • Klasicky „na těžko“ – ačkoliv to s tou váhou nebude tak hrozné, musíte počítat, že si ponesete vybavení na spaní (spacák, karimatku, hamaku/stan/celtu). Tady je hlavně potřeba počítat s tím, že ne všechno vybavení může do příručního zavazadla, a tak bude muset alespoň jeden člověk z vaší skupiny muset zaplatit odbavené zavazadlo. Znovu záleží, co povezete, nůž vám neprojde, kolíky od stanu jsou problémové a na některém letišti mohou mít problém i s tyčemi od stanu. Výhody této varianty snad ani netřeba zmiňovat – máte absolutní volnost a můžete si ustlat na libovolném místě podél trasy.
  • Na lehko – Pokud si plánujete rezervovat chaty na treku, tzv. refuges nebo jiná ubytování, odpadá vám hned několik starostí a můžete jednoduše vyrazit s příručním zavazadlem. Tato varianta vás vyjde o něco dráž, ale odpadá vám nutnost tahat stan a karimatku.  

Horské chaty, refuges a ubytování podél GR 221

Mallorca je pro pěší turistiku jako stvořená a podél trasy tak najdeme „horské“ chaty či spíše hostely pro všechny nadšence, kteří se na GR 221 pustí. Tyto tzv. „refuges“ můžete rezervovat na následujících dvou stránkách gr221.info nebo na MallorcaOutdoors.com. Jde o společné ubytování na palandách, za noc zaplatíte kolem 15 euro. Povlečení většinou není v ceně, ale je k dispozici za příplatek.

Počasí na Mallorce v jarním období

Jarní období je
ideální na horskou turistiku. Na Mallorku můžete utéct chladnému počasí
v Čechách, ale zároveň je velmi příjemné pro sportovní aktivity.

  • Leden a únor – průměrné denní teploty okolo 15 °C (v horách cca o 3 stupně méně).
    Slunečno je zhruba 50 % času, občas vás potká i déšť. Teplota moře 14 °C.
  • Březen – průměrné denní teploty okolo 17 °C (v horách cca o 3 stupně méně).
    Slunečno je zhruba 60 % času, deště ubývá. Teplota moře 15 °C.
  • Duben – průměrné denní teploty okolo 20 °C (v horách cca o 3 stupně méně).
    Slunečno je zhruba 60 % času, déšť ojedinělý. Teplota moře 16,5 °C – za
    slunečného počasí se koupat dá, je to takové osvěžení.
  • Květen – průměrné denní teploty okolo 23 °C (v horách cca o 3 stupně méně). Slunečno
    je zhruba 70 % času, déšť téměř žádný. Teplota moře 19 °C.

Charakter trasy GR 221

Tato dálková trasa začíná už v městečku s Arracó a měří přes 120 km. My se rozhodli zahájit pochod až ve vesničce Valldemossa. Tato vesnička nás uchvátila svými malebnými úzkými uličkami, které zdobilo množství nejrůznějších květin. Navíc zde každý dům má svou malovanou kachličku, které vypráví příběh svaté Catherine. Již zde jsme potkali další dvě české výpravy, které cestu zahájily o něco dříve v městečku Esporles.

Obrázky z uliček vesničky Valldemossy, GR 221, Mallorca
Obrázky z Valldemossy

Z Valldemossy do další vesničky Deià lze dojít jak po trailu GR 221, který vede přes vrcholky pohoří, tak alternativní cestou, která částečně kopíruje silnici, zato ale vede po vrstevnici. Ti, kteří zvolí cestu přes vrcholky pohoří a nechtějí ztrácet pracně nastoupané metry, mohou vynechat sestup do Deià a pokračovat po pohoří přímo do dalšího městečka, kterým je Sóller. My zvolili cestu částečně po silnici se zastávkou ve vesničce Deià. Odtud jsme se vydali již po trailu GR 221 směrem na Port de Sóller. Nádherné výhledy nám připravila cesta od majáku u Refugi di Muleta, která se až do městečka vinula po útesech nabízejících překrásné výhledy na celou zátoku malebného přístavního městečka Port de Sóller.

Sóller a okolí

Port de Sóller se určitě stojí za to zastavit na kopečkovou zmrzlinu a projít se po promenádě. Jezdí zde také historická tramvaj, kterou se můžeme svézt do městečka Sóller a odtud pokračovat po trailu GR 221. To jsme taky udělali. Jednosměrná jízda stojí pro dospělého 6 euro, ale svezení i zážitek z jízdy jsme uvítali. Tramvaj vás proveze přímo historickým centrem kolem katedrály, až na konečnou. Zvláště ve večerních hodinách má městečko kouzelnou atmosféru. Před katedrálou opět potkáváme české přátele. Ti zvolili z Valldemossy horskou cestu, která vynechala Port de Sóller a Deià, takže je vidět že obě trasy budou podobně dlouhé, jen záleží na preferencích toho, co chceme vidět. V Sólleru se na průchod městem hodí i GPS, ne všechny odbočky jsou totiž hned zřetelné (aspoň tedy ne za tmy).

Po průchodu městem nás čeká stoupání do hor pod Puig Major k jezeru Cúber. Celá cesta je vydlážděná cestou z kamení s a až udivující preciznosti. Po cestě k jezeru je zde také výhled na vodopády. Jezero v sedle mezi horami skoro vyzývalo je koupání, jen kdyby tolik nefoukalo. Kolem se pásla početná stáda oveček, které se vůbec nebály a nechaly se krásně pohladit. Od tohoto jezera byly opravdu nádherné výhledy do okolí i na vrcholky hor, které korunuje observatoř. (I tam bylo možné se po trailu dostat, my ale zvolili cestu dále přes hory do Pollençy).

Jezero Cúber - i tudy ve trek GR 221, Mallorca
Jezero Cúber – i tudy ve trek GR 221

Jako místo k přespání jsme si vybrali kamenný dávno opuštěný dům bez střechy, s krásným paloukem kolem něj a ještě nádhernějším výhledem do okolí! Chybu to mělo jedinou, po západu slunce začalo silně foukat a pocitová teplota šla razantně dolů. Lepší by v tomto případě bylo pokračovat další půlhodinu směrem dolů z hor a přístřešek si postavit v lese, kde byla v mapě značená zřícenina a opět perfektní místo pro přespání v labyrintu zdí po bývalé osadě.

Klášter Lluc

Při příchodu ke klášteru se nenechte splést výběrem vstupného, které platí pouze pro návštěvníky, kteří přijedou autem. Ostatní mají vstup do kláštera i celého areálu zdarma. My neodolali ranní kávě a zákuskům na nádvoří. Prohlídka kláštera i zahrad není nijak zdlouhavá, záleží spíše na individuálním tempu.

Llucu je to do Pollençy zhruba půl dne cesty. Před Pollençou je to ale horší s hledáním místa na spaní, les pod kopečkem Puig de Santuiri však nabídl opět nerušené místo k přespání.

Port de Pollença

Krásné přístavní městečko, kde opět nesmí chybět procházka po přístavu, zastávka na zmrzlinu a pokud máte chuť tak i na koupání.  My chuť měli 🙂 Moře bylo krásně osvěžující. Z Port de Pollença se nabízí návštěva poloostrova Formentor a my ji jednoznačně doporučujeme.

Pláž v Port ze Pollenca, Mallorca
Pláž v Port ze Pollenca, Mallorca

Západ slunce na majáku Cap de Formentor

Ten si rozhodně nesmíte nechat ujít! Z Port de Pollença se na poloostrov dostanete autobusem asi za 1.75 € a to až na zastávku “Formentor”, kde už je to jen kousek na pláž. Dál se bohužel autobus kvůli velice úzkým cestám nedostane a tak nezbývá než stopovat. Stopování zde není žádný problém a do pár minut vám zastaví nějací turisté nebo dokonce místní. Nám se takto podařilo dopravit 7 lidí během půl hodiny až k majáku.

Západ slunce z majáku Cap Fonmentor, Mallorca
Západ slunce z majáku Cap Fonmentor

U majáku vás přivítá jedna z koziček, kterých tu po skalách poskakuje hromady. Vsaďte se že po vás bude chtít vyloudit nějaký ten pamlsek.

Pravděpodobně ani z jara nebudete sami, kdo tu čeká právě na impozantní západ slunce, který můžete pozorovat na pravé straně od impozantních skalních útesů. Podívaná stojí za to. Po cestě zpět si opět můžete někoho stopnout nebo jako my zvolit pochod při měsíčním svitu na jednu z pláži, kde se dá poměrně hezky přespat.

Pláže poloostrova Formentor, které nevynechat

Pro mě byla nejhezčí pláž, která se nacházela v zátoce, severně od vrcholku el Fumat – azurově modrá voda, která láká kromě pěších a cyklistů i plachetnice. Pokud byste chtěli menší pláž se zátokou, doporučuji vydat se od el Fumat jižně. Možná zde potkáte partu oslíků, která se lidí rozhodně nebojí a naopak se moc rádi nechají podrbat za ouškem. Ještě raději budou pokud jim dáte něco k snědku 🙂

Alcúdia

Tohle hradbami obehnané městečko se může pochlubit malebným historickým centrem s úzkými uličkami a katedrálou. Z hradeb je hezký výhled a dá se na něj dostat bez jakéhokoliv vstupného. Pobřeží lemuje dlouhá písečná pláž.

Hradby města Alcúdia, Malorka
Hradby města Alcúdia

Jeden den v Palma
de Mallorca

Den před odletem bude pravděpodobně většina z vás už v Palmě.
Rozhodně by byla škoda si neprojít toto malebné městečko. Dominantou města
Palma de Mallorca je katedrála La Seu
– jedna z největších gotických katedrál v Evropě (pocházející
z roku 1230).  Za vstup dáte 8 euro
(v době mše se vstup nevybírá). Hned vedle katedrály stojí Palau de l’Almudaina – letní sídlo španělské královské rodiny,
které je kombinací gotické a muslimské architektury. Vstupné je 7 euro. Odtud
je to už jen pár kroků do přístavu
Puerto de Palma
. Procházka přístavem má svoje kouzlo především při západu
slunce. Nedaleko přístavu se nachází muzeum moderního umění – Museu Es Baluard. V pátek je zde
vstupné zdarma, jinak za 6 euro. Určitě stojí za to projít si malebné uličky
centra v čele s náměstím Placa
Majór,
kde mají výbornou zmrzlinu. Za zmínku stojí i Basícila i Claustre de Sant Francesc s krásným nádvořím.

Všechny zmíněné body naleznete v mapě, kterou jsme pro vás připravili.

Kam chodí místní v Palmě na Tapas

Po procházce historickým centrem Palmy jsme chtěli výlet zakončit nějakou typicky španělskou večeří. Tenhle tip jsme dostali od česky, co už nějaký čas žije v Palmě, kterou jsme potkali díky tomu, že jsme se zatoulali do vedlejších uliček nedaleko centra. Z krámku vyběhla sympatická paní, která nás slyšela se bavit na ulici a tak se s námi zapovídala a doporučila nám restauraci El Olivo (adresa Avinguda de Joan March, 7).

Je to prý její oblíbený podnik, narozdíl od ostatních v centru není předražený a Tapas dostanete už s objednávkou piva či vína. Byli jsme nadšení! I ze všech dalších Tapas, co jsme si objednali dodatečně. Obsluha sice nemluvila anglicky, ale i tak jsme si nějak poradili.

Protože Tapas byly tak dobré, podařilo se nám vyfotit teprve až čtvrtý chod, kterým byly mušle. Palma de Mallorca
Protože Tapas byly tak dobré, podařilo se nám vyfotit teprve až čtvrtý chod, kterým byly mušle.

Mapa treku GR 221 i
ostatní zajímavá místa Mallorky

Připravili jsme pro vás mapu, kterou si můžete stáhnout do telefonu nebo vaší GPS. Najdete tu zajímavá místa na trase, pláže i místa pro průzkum města Palma de Mallorca. Doporučujeme aplikaci Locus Map, která má v mapách značenou celou GR 221 a body si sem můžete importovat ve formátu kmz.

Události a festivaly
na Mallorce

  • Mallorca
    Carnival

    tradiční karneval se koná každoročně o víkendu na přelomu února a března. Oslavy probíhají po celém ostrově, ale
    největší průvod a oslavy můžete očekávat tradičně v Palmě. Dětský průvod
    „Sa Rueta“ můžete pozorovat dopoledne. „Sa Rua“ – průvod dospělých, potom
    začíná okolo 17 h.
  • Velikonoce
    oslavy Velikonoc jsou na Mallorce významnou událostí. Vše začíná již na Zelený
    Čtvrtek, kdy do ulic vyráží první průvody. Oslavuje se napříč celým ostrovem.
  • Es Firó

    Oslavy vítězství nad invazí Tureckých a Alžírským pirátů roku 1561
    v Solléru. Es Firó je jedním z největších
    festivalů Mallorky
    a koná se vždy druhý
    květnový týden
    . Oslavy začínají již ve čtvrtek a vrcholí rekonstrukcí
    bitvy, která se odehrává v pondělí. Nechybí ohňostroje, kostýmy ani hudba.
  • Corpus
    Christi
    – koná
    se ve čtvrtek, 9 týdnů po Velikonocích. Je zároveň nejnavštěvovanějším
    festivalem v Palmě. Uvidíte květinové koberce, průvod i hudební doprovod
    festivalu a koncerty.
Osel na pláži, Mallorca
Osel na pláži, Mallorca

Tipy a rady které bychom uvítali předem

  • Siesta – pozor na ni! Pokud si (byť v Palmě) budete chtít něco koupit v období mezi 13 – 16 hodinou, je třeba počítat s tím, že mají některé obchody touto dobou zavřeno.
  • Vařič – pokud se chystáte připravovat večeře na vařiči, nezbude vám než si na začátku treku pořídit plynovou bombu. My jsme tak učinili v Palmě v Intersportu. Zachránit vás ale může i třeba menší železářství v Esporles. Opět pozor na siestu 🙂
  • Mapy – mapy.cz jsou známy svými skvělými turistickými mapami, jinak tomu není ani zde. Výborně funguje i další česká mapová aplikace Locus. Proto určitě doporučuji si mapy stáhnout do telefonu. Celý GR 221 je navíc poměrně dobře značený.
  • Powerbanka – pokud nehodláte strávit čas dobíjením telefonů či foťáků po kavárnách a restauracích na trase, rozhodně je powerbanka skvělá věcička.
  • Zdroje pitné vody – na trase jsou v horách vyznačeny zdroje pitné vody, také v každém městečku není problém vodu doplnit. 3litrový camel bag v pohodě postačil.
  • Místa na spaní – obecně hledat místa na spaní na trase nebyl problém, nejvíce se nám ale osvědčila místa označená v mapě jako zřícenina, bylo zde totiž mnoho rovné plochy pro postavení stanu či přístřešku.
  • Pokud si nevíte rady s výběrem vybavení, přečtěte si tyto články s tipy:

Nakonec by vás možná zajímalo, kolik celý tenhle výlet stál – bylo to krásných 4200 Kč na osobu. 🙂 Takže rozhodně neváhejte a vyražte také na jarní Mallorcu!

Ubytování v Palma de Mallorca

Po příletu na Mallorcu stojí za to si projít hlavní město Palma de Mallorca a pravděpodobně tu strávíte i první noc.

Zde jsou nejlevnější dobře hodnocené hostely blízko centra, kde budete mít vlastní pokoj:

Doporučujeme si zarezervovat pokoj včas, protože Palma de Mallorca je startovní bod pro všechny návštěvníky Mallorcy a ubytování bývá rychle vyprodané.

Chci jet!

Jste rozhodnutí? Už zbývá jen si najít letenku: nejlevnější letenku!

Hledáte další inspiraci na treky v horách?

Co třeba Gruzie, která je známá pro své krásné horské treky. V průvodci nejkrásnějšími místy Gruzie naleznete několik zajímavých tipů. V létě se naopak můžete vypravit na sever, do Norska. Opět pro Vás máme přichystaného kompletního průvodce i tipy na TOP místa v Jižním Norsku.

The post Jarní Mallorca – trek GR 221 a přechod pohoří Tramuntana appeared first on Czech the World.