Nožiny

Počasí a oblečení

Nemám dojem, že by se počasí v Holandsku lišilo nějakým závratným způsobem od toho v Čechách. Maximálně pokud se zrovna nacházíte u moře, může tam víc foukat. My jsme cestovaly uprostřed října a na podzimní období jsme měly abnormálně krásný počasí. Byly jsme připravený na vítr, déšť a chladno, ale dny v Holandsku nám přinesly sluníčko, azurovou oblohu a 30°C. Proto jsme se v džínách a botaskách trochu smažily, možná je teda dobrej nápad podívat se pár dní před cestou na počasí v daný destinaci a podle toho si zabalit. Ne úplně vždy se vyplatí spolíhat na roční období.

Lidi

Bydlely jsme v domácnosti složený z jedný Češky (Lenky) a jednoho Holanďana (Raimonda), o moc víc situací s delšími rozhovory s místníma se neudálo. Každopádně Raimond byl moc milej, usměvavej a ochotnej. Pokud bych měla napsat něco o ostatních Holanďanech, s kterýma jsme měly tu možnost se setkat, ty na vesnicích mi připadali vřelejší a možná si o něco víc chtěli povídat. Nicméně špatnou zkušenost nemám.

Doprava

Autobus, tramvaj, vlak, auto, nohy. Těmahle dopravníma prostředkama jsme se po Holandsku pohybovaly. Ano, jsem trapná a nevyzkoušela jsem si typickou jízdu na kole, ale učinila jsem tak v rámci bezpečí. Mě samotný i ostatních. Co se ale kol týče, jsou úplně všude. Vpravo, vlevo, za váma, před váma, v nestřežených chvílích i na vás. Zkrátka typicky využívaný dopravní prostředek v Holandu. Narazily jsme i na několik půjčoven, pro ty, kteří se chtějí víc ponořit do víru Holandska.

Autobusem jsme jely jen jednou a asi k tomu nemám víc co říct, klasická jízda autobusem, akorát jízdenka za cenu kilovýho arašídovýho másla.

Vlak taky klasika, na kolik arašídových másel mě vyšla zpáteční jízdenka, snad radši ani nebudu prozrazovat.

Tramvaj jsme taky využily jen jednou, ještě k tomu v obklopení rozehřátých a zpocených těl, s výškou 155cm velkej zážitek.

Ať už cestujete kamkoliv, když je ta možnost, je nejlepší variantou půjčení auta. Není to úplně levná sranda, ale nemusíte být závislý na jízdních řádech a dostanete se na místa, kam by vás jiný dopravní prostředky třeba nedovezly. A pokud cestujete ve dvou, dá se auto využít i na spaní, a to se vyplatí! My měly štěstí na skvělý ubytování, respektive hlavně na lidi, který nám ho poskytli, a tak jsme se na vzdálenější místa párkrát svezly autem zdarma. A to při tak drahý dopravě v Holandu oceníte.

Nákup potravin

Braly jsme si hodně jídla s sebou, takže nakoupit jsme šly všehovšudy dvakrát. Místem činu byl v obou případech Albert. Jestli to byla ta nejlevnější varianta, nemůžu s jistotou říct, ale v rámci možností jsme si zachovaly suchý slzný kanálky.

Ubytování

Píšu to už po několikátý, ale vždycky se mi osvědčilo přidat se na Facebooku do skupiny určitý destinace (např. Češi a Slováci v Holandsku/Irsku/Anglii…) a vznést dotaz na nocleh. Zrovna před cestou do Holandska mi nabídlo nocleh minimálně 10 lidí. Někdo chtěl zaplatit, někdo chtěl dovést určitý výrobky z ČR, protože v Holandsku jsou třeba dražší a někdo nabídl ubytování i zadarmo. A pokud cestujete rádi co nejvíc lowcostově jako já, tyhle nabídky rozhodně oceníte. Asi jediná nevýhoda, kterou na tom shledávám, je, že nezažijete tolik autenticky život místních. Pak se rozhodně vyplatí založit profil na stránkách Couchsurfingu, díky kterým vám může nabídnout nocleh rodilý Ir, Ital, Fin a jiní, s kterými můžete danou zemi poznat mnohem líp. Pravdou ale je, že větší odezvu dostávám právě z těch Facebookových skupin než z Couchsurfingu, ale třeba máte lepší zkušenosti a mně se snad při dalších cestách poštěstí víc. A taky platí pravidlo, čím menší skupina lidí na ubytování, tím snazší hledání.

Placení

V Holandsku se platí hlavně eurem. Hotovost jsem si vzala jen pomálu a 99% času platila kartou. Nenarazila jsem snad na žádný místo, kde bych kartu nemohla použít. Co se cenových relací týče, několikrát jsem musela zamáčknout slzu v oku. Holandsko totiž není úplně lowcostfriendly země, naopak je jedna z těch dražších. To se projevilo především na dopravě, která tu rozhodně za hubičku není, pokud nemáte vlastní kolo. Ale všechno jde, když se chce, takže žvejkat 2 měsíce suchej chleba jsem po návratu z Holandska taky nemusela.

Co stojí za to vidět?

Amsterdamhlavní město Holandska, už jen proto je fajn ho aspoň jednou navštívit. Upřímně, mně by to vážně jen jednou stačilo, jelikož ty nejzajímavější části projdete za jeden den a ty další dny jste spíš už jen nervózní z tý hromady lidí všude kolem a hromady kol všude kolem. Ale jsou tu třeba moc krásný uličky a mosty (na to pozor, docela dobře se tu jde ztratit, páč všechny ulice a mosty vypadaj stejně), architektura a spousta příjemně vypadajících kaváren. Posedávání na náplavkách kanálů za slunečnýho počasí taky není k zahození.

Vondelpark – největší, veřejný a městský park v Amsterdamu. I přes to, že se tu vyskytuje velkej počet lidí, je to relativně klidný místo. Hodně lidí tu běhá, jezdí na kole, jen tak čumí (my) a piknikuje. Jako bonus je tu hezkej altánek, ale branka k němu byla zamčená, tak si nejsem zcela jistá, jestli je přístupnej.

Naardenvesnička, která je posledním místem odpočinku Jana Ámose Komenskýho (má tu i svoje muzeum, který jsme teda nenavštívily). Můžete se jít podívat na osmicípou pevnost, která obklopuje vesnici a je odtud boží výhled na část Naardenu. Dál stojí za to vidět kostel St.-Vituskerk, kolem kterýho je spousta laviček, takže se můžete posadit, rozbalit svačinu a v klidu se kochat. Naarden je malebná nádherná vesnička, doporučuju!

Otterlo Veluwe písečný duny v národním parku De Hoge Veluwe představujou sněhově bílý písek a lesy v okolí. Není tu nějak zvlášť rušno, ačkoliv se tahle destinace považuje za velmi vyhledávanou. Lidi se psem, občas jezdci na koních nebo fotografovaný manželský páry. Místo na relax jako dělaný.

Museum NEMOmuzeum vědy a techniky v Amsterdamu, který zpodobňuje loď. Uvnitř jsme nebyly, ale když vylezete těch petstotisíc schodů na střechu muzea, máte pěkný výhled na Amsterdam. Navíc se tu nacházejí i lavičky, kohoutky s pitnou vodou a restaurace.

Red Light District (Čtvrť červených luceren) – uličky plný erotických obchodů a výloh se spoře oděnýma holkama. Je to spíš taková zajímavost, ne něco, po čem byste asi úplně toužili a pokud jste žena, rozhodně se nemusíte bát tohle místo navštívit, prochází se tam spousta turistů všech pohlaví, národností i věkových kategorií. Jen si dávejte pozor, focení děvčat za výlohou je zakázáno.

Chinese Street – když pomineme pečený zvířata napíchlý na rožních ve výlohách, je fajn navštívit tuhle ulici kvůli buddhistickýmu chrámu Fo Guang Shan. Panuje tu nádherná a poklidná atmosféra, na malou chvíli vás to vytrhne z toho ruchu tam venku.

Scheveningen – dlouhý písečný pláže, kde se nachází jak spousta restaurací a kaváren, tak i spousta lidí. Ne vážně, je to tam hlava na hlavě, ale nám se tam docela líbilo. Vlastně to byla jediná pláž u moře, na který jsme v Holandsku byly, tak jsme ani nemohly moc porovnávat. Každopádně je tu hezkej výhled na moře a majáky, ke kterým můžete dojít.

Zajímavosti

Šetřící studenti – Lenka nám povídala, že doprava je v Holandsku tak drahá (já vim, já vim) a studenti tak chudý, že jezdí na kole i v zimě. Nevidím problém, když jsou lední brusle, proč by nemohlo bejt lední kolo?

Ochutnávky sýrů – v obchodech se sýry na hlavní ulici v Amsterdamu můžete často narazit na ochutnávky holandských sýrů. Z kozího mlíka, ovčího, kravskýho. S wasabi, s pepřem. Červený, zelený. Často se u sýrů vyskytujou i jakýsi omáčky, do kterých si můžete kousky namáčet. Doporučuju fíkovou! Občas se najde i pár koleček salámu, na těch ujížděla Denča.

Zdravotnictví – konkrétně teda o veterině se Lenka zmiňovala, že je tu šíleně drahá. Tak to já jen tak, abychom si pořád uvědomovali, že zdravotnictví v Čechách ( i když je kolikrát na pytel) je dost velkej luxus.

Coffee Shop – je mi vcelku jasný, že většina z vás ví, že se v Holandsku něco takovýho nachází, ale kdyby se náhodou našlo ještě pár nezasvěcených. V coffee shopu si můžete koupit travsona (ano, myslím marihuanu, nebavíme se o zahradnických potřebách) na gramy nebo třeba muffiny, ve kterých je travson přidanej. Smrdí (voní?) to uvnitř přesně tím, co se právě chystáte koupit a vypadá to tam trochu jako v prodejně s čajema – na pultě a v policích skleněný nádoby s různýma druhama travsona. Coffee shopů je v Holandsku snad víc než kol.

Na kolik mě to celý vyšlo?

Celková částka vychází na nějakých 5 000,- za 4-5 dní. V ceně je zahrnutý pojištění (110,-), jízdenky, nákupy jídla tam (cca 200,-) + jsem si ale brala i jídlo z Čech, takže to by vyšlo trochu dráž, ubytko (1 000,-) a zpáteční letenka (1 800,-).

I v celkem drahý zemi jde cestovat relativně lowcostově.

Tak se nevymlouvej a poleť!

L.