Harriet a M15 shromáždili širokou škálu materiálů, čímž jejich hnízdo krásně zrekonstruovali. Silné větve a větvičky vyvážené měkkými trávami a palmovými listy vytvářejí pro jejich rodinu robustní domov. Harriet dorazila s větvičkou čerstvé borovice a přidala jí na hnízdo. Mezi Harriet a M probíhala diskuse o tom, kam byly položky umístěny, přičemž Harriet měla obvykle poslední slovo. Toto atraktivní hnízdo může vypadat jako výzva pro ostatní, aby hledali místo, kde by mohli vychovat své mladé. Migrující mladý orel přes oblast se zastavil na větvi ve stromu hnízda, prohlédl si hnízdo a dokonce se byl napít u rybníka. Špačci a vrány a další ptáci se vrhli do hnízda, aby ukradli materiál pro jejich hnízda. Některé z aktivit jsou tolerovány a některé nikoli. Výr virginský je nadále přítomen a v noci útočí na orly. Harriet a M15 jsou na svém místě a brání své území. Ti, kdo vstoupí na toto území, jsou nyní vetřelci a tolerance návštěvníků se snižují, jak se blíží čas kladení vajec.


Harriet přidává čerstvou borovicovou větvičku na hnízdo. (Kamera SWFEC)
Harriet a M15 navzájem upevňují pouto. M15 dodává Harriet výživná jídla a udržuje se v dobrém stavu. Bylo pozorováno, jak se M živí kořistí na větvi stromu, když Harriet přiletěla, aby se posadila na větev nad něj. Odletěl na jiné místo, aby jedl v klidu. Později přinesl polovinu úlovku do hnízda pro Harriet, které jídlo přijala.
Harriet a M15 sdílejí všechny povinnosti ve svém cíli vychovat další generaci potomků. M15 stál na stráži během noci, když Harriet spala klidně v hnízdě.
Páření se zvyšuje a tráví více času společně v hnízdě a dalších oblíbených místech na svém území. Harriet a M15 projevují svou jednotu ve svém závazku chránit jeden druhého, svůj majetek a brzy budou chránit vejce.
Záhlaví fotografie: Harriet a M15 v jejich hnízdě. (wskrsnwings)

Zdroj: Hnízdní poznámky od dadsjazz

Harriet a M15 vokalizují své varování vetřelcům. (Kamera SWFEC)

Online přenos z hnízda společnosti Dick Pritchett Real Estate (SWFEC)

Orlí hnízdo – webkamera

Videozáznamy:

Pozemní video od wskrsnwings

M15 přidal do hnízda nové větve a trávy a on a Harriet umístili a přeuspořádali nový a starý materiál hnízda. Oba zůstávají pevně chránící své území, když se posadili poblíž „společné linie“ sousedním párem orlů a sledovali ptáky létající oblastí. Páření bylo vidět ve stromu hnízda.

Harriet vypadala ráno dobře poté, co v noci znovu zaútočila sova. Ona a M15 se pářili na větvi, než odletěli na stromy za nákupním centrem. M se vrátil s větví a pak sledoval oblast. Harriet zůstala v jedné z borovic, a vokalizovala se sousedními orly, posazenými na nedaleké věži.


M15 přinesl materiál pro hnízdo, než se připojil k Harriet na větev. Harriet projevila svojí dominanci – pokus o páření. Pak oba letěli přes silnici. Mladý orel navštívil hnízdo, jakmile přiletěl M mladý orel odletěl. Harriet dorazila krátce poté a vyslovila svůj nesouhlas s návštěvníkem, je to její hnízdo. Tým H & M nadále udržuje své hnízdo a území v bezpečí.

Video od Lady Hawk (z kamer SWFEC)

Harriet je posazena v podkroví a začíná zpívat, když vidí, jak do stromu hnízda letí mladý orel. Ten přistane ve vnějších větvích a je velmi tichý – Harriet na něj několik minut dohlíží, než odletí ve 4:47. Vypadá, že má asi 4 roky. Na hlavě uvidíte slané a pepřové peří a tmavý koncový pruh na vnějších částech ocasu. Zobák je žlutý a oči jsou bledé.. Jak nádherný mladý orel! Po několika minutách odletí. Kdo je tato krása? Opět nemůžeme vědět, odkud pochází, nebo jestli je jedním z potomků Harriet a M15!


Výr virginský opět zaútočil na Harriet! Když spala se zastrčenou hlavou mezi křídli, sova rychle vletěla dovnitř stromu a srazila ji z větve. Ztratila opět nějaké peří, můžete vidět, jak padají z cam2. M i Harriet varují a Harriet letí zpět do hnízda, aby se ujistila, že se útočník nevrátí na druhý úder. Harriet je naštěstí v pořádku. Po chvíli se uvolní a usne na hnízdě. To jsou nejtrvalejší a opakované útoky, které jsme zažili na naši rodinu orlů. Harriet a M jsou však odhodláni bránit své hnízdo a území před všemi útoky sovy.

Další útok na Harriet. Sova ji udeří tvrdě a srazí ji z větve dolů. Harriet se oklepe a sovu pronásleduje. Od útoku se do hnízda nevrátila. Dnes večer spala na západní pastvině. Tato sova zřejmě ztratila své hnízdo a bude s největší pravděpodobností pokračovat ve svých útocích na Harriet, dokud nenajde své vlastní hnízdo.


M15 se probudí na větvi a čeká, až se Harriet vrátí do hnízda po včerejším útoku sovy. Po chvíli odletí a zamíří přes ulici, kde ji najde, a pokusí se o páření! Oba se vracejí do hnízda a přesouvají část hnízdního materiálu před tím, než jdou na větev , kde se v 3:36 zapojí do páření.
Harriet má nějaké škrábance na zobáku. K tomu muselo dojít v noci, když padala z větve po útoku sovy.

Prilétá na větev krásný mladý 3letý orel.Několik minut se rozhlíží, než spadne na hnízdo a zkontroluje hnízdní materiál.
Mladý orel vzlétne, když vidí, jak M15 přilétá do horních větví. Harriet je hned za ním se svými varovnými vokály, když se posadí vedle něj. Vytvářejí skvělý tým!


Po posledním útoku sovy 26.10.19, když byla Harriet tvrdě zasažena z větve, zůstala celou noc pryč spala na západní pastvině. Když se ráno vrátila do hnízda, jsou vidět v detailech škrábance na zobáku. Vypadá to, že by se mohla poškrábat o větev, když byla sražena sovou.
Zobák orla je z keratinu, a proto neustále roste, podobně jako vlasy a nehty u lidí. Tyto škrábance zobák nezranily časem to zaroste. Poslední dvě noci Harriet spala v hnízdě, což ukazuje, že se přizpůsobuje útokům sovy. Je to pro ni trochu bezpečnější, ale stále může být zasažena. Pro sovu je však těžší udeřit, když je orel na hnízdě.