V polovině minulého století byl Buřňák bermudský na pokraji vyhynutí, na jediném známém hnízdišti bylo v roce 1951 znovu objeveno 17 párů. Počty se velice pomalu zvyšují. Díky velmi úspěšnému plánu řízení a novějšímu projektu translokace se jejich počet populace zvýšil na 135+ párů.
2020 je 8. sezóna, ve které LookBermuda Nonsuch Expeditions vysílá živě z podzemních hnízdních nor; z nichž v posledních 3 letech vědci a lidé z celého světa sledovali přes 20 milionů minut záznamu CahowCam ve spolupráci s ornitologickou laboratoří Cornell.

Buřňák bermudský je uveden na červeném seznamu IUCN, druhý nejvzácnější mořský pták na planetě, který hnízdí pouze na ostrově Nonsuch a několika vnějších skalách na Bermudách.
Po velmi aktivním období námluv a stavby hnízda se buřňáci v prosinci vracejí zpět na moře, aby znovu nabili energii a samice se obvykle vracejí počátkem ledna, aby položily své jediné vejce, které, pokud bude životaschopné, se vylíhne začátkem března. Obvykle samice položí vejce do pár hodin po svém návratu a samec dorazí, aby převzal inkubaci během jednoho nebo dvou dnů.


Kamery jsou osvětleny na míru vyrobenými infračervenými světly, které jsou pro ptáky zcela neviditelné, a celý systém je napájen solární energií.

Kamera 1 – 7. ledna 2020 se do prvního hnízda vrátil jako první sameček. 10. ledna ve 02:05 se vrátila samička a v 03:12 položila jediné vajíčko, sotva hodinu po příchodu.
Kamera 2 – 15.ledna 2020 se také jako první vrátil do hnízda samec. Samička se vrátila z moře 18. ledna v 1:58 ráno a do 3:02 položila své vejce.

Online přenosy z hnízd:

Buřňák bermudský webkamera z hnízda


Videozáznamy:

Kamera 1 – samička se vrátila do nory a položila jediné vajíčko

Samec a samice se střídají v inkubaci vajíčka po více dnech během 53-55denní inkubační doby.


Hnízdo 2 samička se vrátila z moře

Útok vetřelce v hnízdě 2


Kontrola vajíčka po boji

Zdroj: nonsuchisland.com, Cornell Lab Bird Cams, Edith P