Když někdo uslyší slovo „opylovač“, většina lidí automaticky myslí na „včely. Zatímco včely hrají při opylování rostlin velmi důležitou roli, opylovačem je jakýkoli hmyz nebo zvíře, které přesouvá pyl z jedné květiny do druhé. To zahrnuje včely, netopýry, motýly, drobné savce, můry, ptáky, mouchy a brouky. Květiny přitahují opylovače svými zářivými barvami a svůdnou vůní a opylovači se na oplátku živí nektarem a pylem květin.

Postavte hmyzí hotel

Pokud jste milovníky zahradničení, jistě jste již slyšeli o hmyzích hotelech. Mnozí je považují za módní výstřelek, ovšem pokud jsou vyrobené správně, rozhodně jsou k užitku.

Hmyzí hotel je vyroben z přírodního, neupraveného dřeva a bez chemikálií, jako je lak, barva a ochrana dřeva, které odpuzují hmyz. Chcete-li podpořit udržitelnost, zvažte použití recyklovaných nebo přírodních materiálů z vaší zahrady. Dobré hmyzí hotely by měly být postaveny robustní s pevnými zády a střechou / přístřeškem, aby byly chráněny před deštěm.

Mějte barevnou zahradu

Podobně k tomu, jak různí lidé mají rádi různé barvy, jsou různé typy opylovačů také přitahovány více různými odstíny. Zasaďte více květin jedné barvy do skupin. Opylovači je lépe uvidí.

  • Včely jsou přitahovány žlutou, modrou a fialovou barvou. (Věděli jste, že včely vidí ve spektru světla, které je pro nás neviditelné – ultrafialového. Mnoho květin má ultrafialové značení zvané „vodiče nektarů“, které přitahují včely přímo k pylu a nektaru květiny.)

  • Motýli upřednostňují ploché květy v červené, oranžové, žluté, růžové a modré barvě.

Experimentujte s vůněmi

Vůně je další věc, která přitahuje opylovače ke květům, takže při plánování opylovací zahrady hledejte aromatické květiny. Byliny jako šalvěj, oregano, bazalka a levandule obsahují mnoho vonných olejů, takže jejich květiny obsahují nektar, který je obzvláště příjemný pro opylovače.

Připravte si koupel pro ptáky, včely a další opylovače

Ptačí budka je skvělý způsob, jak přilákat do vaší zahrady řadu ohromujících ptáků. Měli byste však také najít místo ve své opylovačské zahradě pro včelí a motýlkovou koupel. Vezměte mělký podnos s oblázky a udržujte jej naplněný čerstvou, čistou vodou. To poskytuje vodu menším opylovačům, zejména motýlům, kteří dostávají hodně svých základních minerálů z pití bahnité vody.