První let mladého orla bělohlavého DN12

Tato kamera nahlíží do hnízda orlů bělohlavých postaveném na dubu v odlehlém údolí severně od Decorah.
Nezisková organizace Raptor Resource Project byla založena v roce 1988 Bobem Andersonem. Specializuje se na ochranu sokolů, orlů, orlovců, jastřábů a sov. Vytváří, vylepšuje a přímo udržujeme více než 50 hnízdních lokalit a hnízd, zajišťujeme školení v oblasti hnízdění a vyvíjí inovace v oblasti řízení a sledování hnízdišť, které přibližují lidi přírodnímu prostředí. Jejich posláním je zachovat a posílit populace dravých ptáků a podporují novou generaci ochranářů.

V roce 2019 došlo na hnízdě ke změně samičky, která dostala jméno DNF (Decorah North Female). Sameček je původní –Pan Severní

Sezóna 2020

První vejce samička položila 21. února, druhé 24. února

Mláďata se začala líhnout koncem března. První DN11 spatřilo svět 30. Března, druhé mládě DN12 se vylíhlo 31. března.
10. dubna mladý orel DN11 zemřel z neznámých příčin
9. června se DN12 rozhodl, že je čas roztáhnout křídla a naučit se létat. První let absolvoval s velkou důvěrou a úspěchem. Později byl DN12 nalezen jak sedí na stromě za pastvinou, kde často sedávají rodiče. První let se DN12 vydařil a neskončil na zemi!

Nyní rodiče budou i nadále nosit jídlo do hnízda a DN12 se tam bude létat krmit. Rodiče však mohou nabídnout jídlo i jinde mimo hnízdo. Na větvi nebo na zemi. DN12 bude několik následujících týdnů zdokonalovat letové a přistávací schopnosti, musí získat sílu a sebevědomí. Letové peří se stále prodlužuje. Závislost na jídle dospělých bude také trvat několik týdnů a je pravděpodobné, že DN12 zůstane v oblasti až do pozdního léta.

Rodiče postupem času budou přinášet méně potravy a DN12 se začne učit hledat nějaké jídlo sám, ale lovecké dovednosti zaberou hodně času, proto bude důležité, aby se naučil jídlo krást.


Online přenos:

Orel Bělohlavý – hnízdo Decorah Sever

Videozáznamy:

Rušný den DN12 a první let z hnízda


Decorah North DN12 – první let

Zdroj: RaptorResourceProject, Eagle Cam, Lizzy G Eaglespirit