… máčenými v rumu je můj první pokus o džem vyrobený z dýně. Letos už jsem ale zkoušela pro podobné účely cuketu a dopadla skvěle, takže pro ne dýni. Při pátrání po receptech jsem narazila na informaci, že je velmi oblíbený v Portugalsku.
„Dýňový džem se skvěle hodí k sýrům a v Portugalsku se tradičně servíruje spolu s melounovým džemem jako snack nebo dezert. Ze škály sýrů se nejlépe hodí měkké, krémové jako ricotta, vhodný je i sýr cottage. K sýrům a džemu se podávají crackery či žitný nebo kváskový chléb. Dýňový džem skvěle ladí s bílým jogurtem, ale hodí se i k plnění moučníků a dortů. Je ideální na víkendovou snídani či brunch a svojí sytou barvou rozzáří každý stůl. Džem můžeme pro jeho unikátní medovou chuť přidat ke studenému krůtímu masu či k paštice. Fantazii se meze nekladou a tak můžete zkoušet různé varianty použití dýňového džemu.“ Zdroj: http://www.tastejourney.cz
 
Sama si jej budu asi nejraději dávat s bílým jogurtem, nalákala mě však i kombinace se sýry…
 
Ať tak či onak, při výrobě džemu jsem ochutnala a troufám si říct, že se u nás doma příliš dlouho neohřeje… Vzhledem k tomu, že mám ještě hromadu dalšího materiálu, další várka tak na sebe určitě nenechá dlouho čekat 🙂
 
Krásný den
 
A.