Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujónovou kostku, možná vás potěší, že si ji můžete připravit sami doma. Nabízí se otázka, proč se do něčeho takového pouštět. Odpověď je snadná – domácí bujón je prostě lepší. Má mnohem výraznější aroma a vývary budou chutnější a zdravější. Navíc si s receptem lehce poradíte a suroviny, které potřebujete, máte určitě doma. 

Jednou z velkých výhod domácího bujónu (kromě toho, že lépe chutná) je, že přesně víte, co obsahuje. V těch kupovaných se téměř určitě budou vyskytovat konzervanty. 

Domácí bujón

S přípravou domácího bujónu vyřešíte problém s plýtváním jídla. Můžete do něj dát povadlou zeleninu, pro kterou byste už jiné využití neměli. Dát tam můžete i čerstvé kuřecí maso. 

Než začnete, tak si připravte zeleninu a bylinky. Může jít o čerstvou zeleninu nebo o její části, které vám zbyly doma – ovadlé kousky zeleniny a bylinek, tvrdý košťál z brokolice či květáku, zdřevnatělé konce chřestu, řapíky špenátu i kapusty, odřezky z pórku nebo dokonce čisté slupky z kořenové zeleniny. Dále ještě potřebujete cibuli a česnek

Všechnu zeleninu pokrájejte na malé kousky. Pokud máte kus kuřecího masa, dejte ho vařit. Mezitím orestujte zeleninu na olivovém oleji a míchejte, dokud nepustí šťávu. Poté hrnec zakryjte pokličkou a nechte zeleninu vařit na mírném ohni po dobu asi osmi minut. Následně do směsi přidejte uvařené a obrané kuřecí maso. Směs rozmixujte na hustou kaši a rozetřete do zapékací mísy. Ideálně tak, aby vám vznikl zhruba centimetrový plát. Mísu vložte do mrazáku. Po pár hodinách zmrzlý plát vyklopte na pracovní plochu a nakrájejte ho na kostičky. Jednotlivé kostky zabalte do alobalu nebo vložte do uzavíratelného sáčku a vraťte do mrazáku. Jakmile bujón budete potřebovat, stačí ho vyndat a vložit do vařící vody. 

Článek Jak si připravit domácí bujón ze zbytků se nejdříve objevil na České návody.