Krásná kniha, kterou si často listuju a často znovu pročítám texty, protože to není jen kuchařka, je to taky příběh jedné staré usedlosti a rodin, které v ní žili a žijí...a vaří a pečou s láskou a poctivě. Tak jsem to taky zkusila, s láskou a poctivě (ALE - nedala jsem těsto do lednice na hodinu, ale na půl, a do mrazáku vyválené na deset minut místo třiceti...nic zásadního se nestalo a všechno je to dohromady moc dobré - francouzsky dobré).    
 
   
Na těsto: 180 g hladké mouky plus trochu navíc na válení těsta 1/2 lžičky cukru 120 g nesoleného másla nakrájeného na malé kostky 2 lžíce ledově vychlazené vody Na náplň:  250 g půlek vlašských ořechů 120 ml medu  30 g nesoleného másla 50 g cukru 1 lžička vanilkového extraktu 2 lehce ušlehaná vejce  1 . Připravte těsto. V kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr, sůl (o soli nikde nic, dala jsem špetku), máslo a ledovou vodu - nemám robota, šlo to i ručně. Míchejte 10 až 20 vteřin nebo dokud nedosáhnete hladkého těsta. Z něj pak vytvarujte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a vložte nejméně na 1 hodinu nebo přes noc do chladničky. - to je ten moment, který nesnáším, když se rozhodnu péct, chci péct teď, ne za hodinu ani zítra. 2. Na moukou lehce posypaném pracovním povrchu vyválejte z těsta kruh o průměru 30 cm a tloušťce 5 mm. Ten následně vložte do koláčové formy o průměru 25 cm tak, aby pokryl její dno a stěny. Přebytečné těsto odkrojte. Dno těsta propíchejte vidličkou - jéé, tak na to jsem zapomněla. Poté zakryjte potravinářskou fólií a vložte na 30 minut do mrazáku, aby se těsto během pečení nesmrsklo.  3. Připravte náplň. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vystelte pečícím papírem. 4. Ořechy nasypte na plech a pečte cca 8 minut dozlatova. Poté nechte stranou vychladnout. 5. Ve větším rendlíku na středním až mírném plamenu ohřívejte med s máslem, dokud se nerozpustí. Sejměte z plotýnky a nechte 5 minut vychladnout. Poté přimíchejte ořechy, cukr a vanilku a následně též lehce ušlehaná vejce. 6. Náplň nalijte na krustu a pečte cca 40 minut do zlatohněda. Před podáváním nechte úplně vychladnout. - to fakt, špatně se krájí!