Lívance jsou skvělý způsob jak upotřebit přebytečný kvásek. Od té doby, co jsem si kvásek založila z ovocné vody podle tohoto návodu od Maškrtnice a peču chleba, mívám přebytky docela často. Vycházím z tohoto receptu podle Markétky Kitchenette, jen já je dělám trochu míň zdravé. :))


Suroviny:

  • 130 g žitného nebo pšeničného kvásku
  • 450 ml mléka
  • 50 g krystalového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • sáček vanilkového cukru
  • jedno vejce
  • špetka soli
Postup:
  1. Když chceme lívance k obědu, zadělávám je ráno, smíchám všechny suroviny a těsto nechám kynout ve větší míse s teplou vodou. Pokud chci lívance ke snídani, nechávám kynout přes noc v lednici. 
  2. Těsto smažím hodně pomalu na nízkou teplotu, aby bylo pěkně nadýchané a propečené.
  3. Servírování mám nejradši se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem, skvělé jsou ale i na slano se slaninou, volským okem a javorovým sirupem. 


Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments