Kromě makového závinu jsem si oblíbila i tuhle sváteční hvězdu, má totiž výhodu v tom, že na rozdíl od závinu nepraská. Dělám ji podle receptu od Mašrtnice na tuhle skořicovo-ořechovou, jen náplň používám makovou. Ale tu skořicovou musím taky někdy vyzkoušet.


Na omládek je potřeba:

  • 100 g pšeničné mouky
  • 100 g mléka nebo vody
  • půlka kostky droždí

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky 
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru 
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • 5 g soli
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 150 g změklého másla 

Na náplň:

  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • lžička mleté skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce rumu

Postup:

  1. Nejprve jsem si smíchala mouku, vlažné mléko a kvasnice na omládek a počkala asi půl hodiny než začal hezky bublat.
  2. Potom jsem v robotu uhnětla těsto ze zbytku surovin s omládkem. Máslo jsem přidala až po chvíli a předtím jsem ho rozpustila, protože jsem ho zapomněla vyndat dopředu a nechat změknout. 
  3. Pak jsem těsto nechala kynout asi dvě hodiny a mezitím jsem si připravila náplň, mák jsem asi pět minut vařila v mléce s cukrem, rumem a kořením a nechala vychladnout. 
  4. Vykynulé těsto jsem rozdělila na 4 díly, každý rozválela na placku a na ni dala třetinu náplně. Poslední placka už je bez náplně. 
  5. Následně jsem do středu dala skleničku, nařezala na čtvrtiny, tu každou zase napůl a ještě jednou napůl. Potom jsem vždycky dva sousední díly zamotala dvakrát od sebe a spojila (je to hezky vidět na videu z Herbáře).
  6. Teď by těsto mělo zase tak hodinu a půl kynout, jenže já už jsem ho potřebovala dát do trouby (návštěva se blížila :)), tak šla hvězda do trouby hned. Ještě jsem ji tedy potřela rozšlehaným vajíčkem a pekla 25 minut na 180 stupňů na horkovzduch (podle receptu 30-40 minut, ale to se mi zdálo moc).

Taky máte nějaký osvědčený recept, ke kterému se rádi vracíte? Budu moc ráda, když se podělíte. :))

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments