Letní květinový workshop se blíží a aby se mé návštěvnice u mě cítily příjemně a hlavně se v horkém dni osvěžily, budu vyrábět mátový sirup. Máty mám na zahradě dostatek, tak hurá na něj.
Na 24 hodin jsem dala mátu s citronem vyluhovat, krásně nám to doma voní. Zde je recept:

4 plné hrsti lehce nasekané máty, 2 citrony, 2l vody, 500 g třtinového cukru, 1 lžička kyseliny citronové.

Mátu nakrájím a vložím do větší sklenice, přidám nakrájené citrony a zaliji dvěma litry vody. Sklenici přikryji látkovou utěrkou a nechám mátu vyluhovat zhruba 24 hodin. Na druhý den výluh scedím přes plátýnko do hrnce, přidám třtinový cukr. A za stálého míchání zahřívám, dokud se cukr nerozpustí. Zahřeji maximálně na 70-75 °C, na závěr přidám kyselinu citronovou a jakmile je vše rozpuštěno, je hotovo. Přes trychtýř přeliji sirup do připravených sklenic, uzavřu a skladuji na temném a chladném místě.

Recept jsem si vypůjčila zde