Vánoce jsou za dveřmi, a tak vyvstává otázka kde koupit kapra a jak ho připravit na štědrovečerní večeři? Rybí polévka a smažený kapr patří tradičně na sváteční tabuli. Jak vybrat kvalitního a čerstvého kapra na kterém si celá rodina pochutná?

Na co si dát pozor při výběru kapra

Při nákupu kapra bychom se měli držet několika základních doporučení. Kapra je nejlepší kupovat přímo od chovatele na sádkách nebo v prodejnách ryb. Kvalitní živé ryby koupíte i v některých supermarketech, nebo jak je již zvykem před Vánoci u kádí na ulici.
Ať už budete na vánoční hostinu kupovat kapra kdekoliv, ujistěte se, že ryby mají v sádce, nebo kádi dostatek prostoru a namačkají se na sebe jako sardinky v konzervě. Pokud jsou kapři v kádi namačkaní, jsou ve stresu a v důsledku toho se jim do těla vyplavují látky, které mohou způsobit pachuť masa.
Prodávajícímu jde hlavně o výdělek, můžete se setkat s tím, že vám nabídne potlučenou rybu, v horším případě rybu plovoucí na boku. Taková ryba dlouho nepřežije. Kapry, kteří plavou břichem vzhůru rozhodně nekupujte. Vybírejte jen zdravé kusy. Kapr by měl vypadat čile, mít jasné a vypouklé oči a růžové žábry.
Mnoho lidí odrazuje bahnitá chuť kapřího masa, a tak dávají přednost lososu nebo řízkům. Tuto pachuť mají jen velké kusy, vybírejte kapry, kteří váží dva až dva a půl kilogramu. Obecně platí, čím menší je kapr, tím má lahodnější maso.