Dnes přináším druhou várku cukroví. Tentokrát to jsou spíš novinky, které jsem dělala prvně.

Pracny asi znáte všichni, ale já je letos zkusila i trochu jinak – pomocí vykrajovátek, polité čokoládou a s pistáciovými oříšky. Za mě dokonalé!

Druhé cukroví je také z pistácií. Inspiraci jsem načerpala u Karolíny Fourové, kterou sleduji na IG. Inspirovala jsem se vloni a i letos se na florentýnky stále ještě chystám … kuk sem. Tady ale recept na norské vánoční cukroví. Kopíruji z jejího blogu Nejez blbě… Zajděte tam, určitě objevíte hodně inspirace nebo díky ní zboříte některé mýty o výživě.

Ingredience:

  • 75 g jemně mletých pistácií
  • 75 g jemně mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru jemně namletého v robotu
  • 150 g měkčího másla
  • kůra z jednoho citronu

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici odpočívat přes noc, do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme, jako jsme zvyklí u lineckého.

Cukroví pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě přepnuté na horkovzduch a rozpálené na 150 °C asi 10-15 minut. Slepujeme marmeládou.

Já dozdobila ještě čokoládou a mletými pistáciemi a oříšky. Je neskutečně křehké a to okamžitě.

…dcera marmeládu nemusí, tak jsem jí několik kousků z tohoto těsta jen obalila v cukru…

Vánoční klasikou jsou perníčky. Mám na blogu recept na hned měkké, ty jsem dělala na besídku synovi. Teď jsem ale zkusila recept podle Lucky Nesto z knížky Krásné Vánoce a ty jsou tedy chuťově o poznání lepší, ne hned měkké, ale syn raději tvrdší:-). Pokus o zdobení nedopadl dobře, proto jsme použili jen razítka.

Poslední recept jsou kávová zrna. Ty mám pro změnu od mé studentky:-). Je to velmi snadné a moc chutné.

Ingredience:

230 g moučkového cukru
80 g změklého másla
30 g kakaa
1 kávová lžička rumu /ale můžete i více:-)/
1 lžíce mleté kávy

Prosejeme moučkový cukr a smícháme ho s kakaem, kávou, rumem a máslem. Vypracujeme hladké těsto, necháme ho chvíli odpočinout v lednici /1-2 hod./ Poté vytváříme malé kuličky, které uprostřed ozdobíme rýhou pomocí párátka, abychom docílili vzhledu připomínající zrno. Necháme opět vychladit v lednici.

Já se ještě chystám na vosí úly a právě výše zmíněné florentýnky. Tím končím:-).

Hezké dny.