Když jsou ty recepty tady tak oblíbené, proč při víkendu nepřidat další. Dost možná, že jste ho už někde potkali, nebo třeba jemu podobný, a možná jen poslouží jako inspirace něčeho, co jste už dlouho nepekli. Jak název napovídá, jde o tradiční vdolky.

Měla jsem je nějakou dobu na seznamu, včera odpoledne/večer jsem se do nich pustila. Recept mám od Raduš z www.raduacrystal.cz a ta zase od své babičky, ale já si těsto nechala udělat pekárnou. Prostě se toho kvásku po několika neúspěších “ručně” bojím.

Recept s dovolením kopíruji – v odkazu výše najdete i fotopostup a další rady – třeba tvaroh podle Rádi je dokonalý, najdete taky tam:

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 95 g cukr krystal ( babička mi tedy diktovala dvě velké hrstky)
  • ½ kostičky droždí ( cca 25g)
  • 60 g rozpuštěného zchladlého másla
  • 250 ml mléka
  • 1 šťastná vejce a 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce rumu
  • tuk na smažení

Postup:

Alespoň chvilku cca 15 min před přípravou si vyndejte na linku droždí, mléko, vajíčka i máslo.

Připravte si kvásek. Do kastrůlku dejte mléko s lžičkou cukru a prohřejte na teplotu, aby vám v mléce vydržel prst, přidejte rozdrobené droždí, promíchejte vidličkou a nechte pod utěrkou cca 10-15 min vzejít kvásek. Do velké mísy 2x prosejte  polohrubou mouku, přidejte cukr, vajíčko a žloutek, rum, kvásek, špetku soli, vlažné rozpuštěné máslo a důkladně  promíchejte . A teď pořádně vymíchat těsto, občas si ho podsypte hladkou moukou, vymíchejte dokud těsto nezačne foukatJ. Posypte hladkou moukou a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu.

 Z vykynutého těsta na pomoučněném vále nebo pracovní desce vyválejte plát silný 1,5 cm a pomocí skleničky nebo hrnku vykrájejte kolečka, která ještě nechte odpočívat pod utěrkou asi 20 min.

Třeba se vám bude recept na víkend hodit.