Hnízdo orlů skalních se nachází v estonském odlehlém rašeliništi v národním parku Soomaa. Hnízdo orli využívají orli od roku 2011 a odchovali zde celkem pět mláďat.

Hnízdní kameru nastavili Urmas Sellis a Gunnar Sein z Eagle Club Estonia a Omar Neiland (Beta Grupp OÜ) na začátku února. Používají kameru AXIS F41 s mikrofonem vyrobeným na zakázku. Hlavní tělo fotoaparátu je pod hnízdem na kmeni stromu, ale objektiv a snímač jsou na úrovni hnízda. Proto se kamera při pohledu z hnízda zdá docela malá.
Rezidentní pár byl pojmenován účastníky estonského fóra. Samička se jmenuje Helju, sameček Kalju.

Hnízdění 2022

Samička Helju snesla první vejce sezóny 2022 15. března, druhé 19. března
25. dubna se vylíhlo první mládě
28. dubna se vylíhlo druhé mládě
12. května po napadení starším sourozencem mladší mládě vypadlo z hnízda.
22. května bylo mládě kroužkováno, dostalo zelený kroužek s kódem SB260, zelená barva kroužku označuje původ Estonska. Kroužek levé nohy (červený nad zeleným 401N) označuje rok líhnutí 2022.
Podle měření je mladý orel samička
25. května dostala mladá samička jméno Margit
9. července Margit poprvé vyletěla z hnízda.


Orel skalní

Orel skalní je jedním z největších terestricky žijících orlů na severní polokouli a hned po orlovi mořském největší dravec žijící v České republice. Má velký areál rozšíření – obývá Severní Ameriku, Evropu, Asii a severní Afriku.

Orel skalní je robustní pták s dlouhým ocasem, velkými a silnými spáry, silným zobákem a širokými křídly, které mají mezi letkami mezery pro dosažení vyššího vztlaku při vznášení. Zbarvení a velikost se viditelně liší podle několika poddruhů. Podobně jako u mnoha jiných dravců jsou i u orla skalního samice výrazně větší než samci. Zbarvení peří se pohybuje od černohnědé po tmavě hnědou se zlatým odstínem na temeni hlavy a zátylku, díky kterému získal i svůj anglický název zlatý orel (Golden Eagle). Hřbet bývá také obvykle světlejší než břišní část těla. Pohlaví se vzájemně od sebe zbarvením neliší.
Hnízdní období trvá od června do září (často se ale mění podle lokalit). Samice klade dvě bílá vejce, na kterých sedí zhruba 45 dnů. Mláďata jsou čistě bílá, postupně jim přibývá černé skvrnění a létat a vyhledávat potravu začínají až po 50 dnech života. Ve většině případů přežije jen jedno, starší a silnější mládě, které nepustí mladší k potravě nebo jej dokonce vystrčí z hnízda ven. Úmrtnost mláďat je nejvyšší týden po narození a prvního měsíce života se dožije jen poměrně malé množství. V přírodě se může orel skalní dožít i více než 26 let.

Online přenos z hnízda:

Orel skalní – webkamera z hnízda v Estonsku

Videozáznamy:

Přílet Margit na hnízdo



Margit na hnízdě

Krásné záběry zblízka na mladou samičku

Zdroj: Kotkaklubi, videozáznamy Liznm