Napadlo vás někdy, odkud vlastně pocházejí vaše rostliny do domu a na zahradu? Ze zahradnictví a květinářství, správně. Ale kde je jejich skutečný a přirozený domov?

Třeba takový Ficus Benjamina/ Fíkus malolistý. Skoro každý ho má doma a ten, kdo ho doma nemá, se s ním jistě setkal na návštěvě. Tak tenhle Fíkus pochází z oblasti od jižní a jihovýchodní Asie až do severní Austrálie, na východě areál zasahuje až na Papuu-Novou Guineu a Šalamounovy ostrovy. Nevím jak vám, ale mě to přijde naprosto úžasné, že můžeme mít doma kousek Asie/Austrálie.A já si na zahradu pořídila kousek Himalájí v podobě keře. Jmenuje se Indigoferahimalayensis, po našem Modřil himalájský. Listy jsou drobné, podobné akátu, takže nejvíc nejlepší a nejhezčí. Květy mi připomínají květenství vistárie. Taky naprosto boží. Modřil je hned u domu, takže když sedím na terase, užívám si pohled na jeho roztančené listy ve větru. To jeho soused Kdoulovec nenabízí. Ten svým pevným postojem působí jako ochranka. No bodejť by ne, když je samý trn. Ale skvěle se ty dva doplňují. Kdoulovec nabízí červené květy na jaře, Modřil nabízí květenství od června do srpna.

Himaláje na zahraděHimaláje na zahradě

A kde se vzal? Skvělá by byla odpověď: tu se vzal! Ale tenhle chlapík je z internetové zahradnictví Havlis, kde pravidelně na jaře mizí mé úspory. Takže jestli máte zahradu (nebo terasu, balkon), radši se tam nedívejte, ať máte na dovolenou! 🙂