THE RECIPE IN ENGLISH BELOW
Představte si tu pohodu: sobotní oslava vrcholí a na stůl se nese přímo z lednice vychlazený tvarohový koláč s karamelovou krustou a čerstvým ovocem… Kdo by odolal? Já ne!
K dnešnímu receptu se váže pár „poprvé“ – poprvé jsem dělala dort s želatinou a poprvé pro svého novopečeného Magistra. Ovšem ještě jednu a neslavnou premiéru tenhle moučník měl a to při cestě z Prahy domů… úplně se mi v krabičce roztekl při dvouhodinové jízdě vlakem za více jak třicetistupňových veder (ČD – času dost). Takže pozor a převážet jedině v chladicím boxu! 



Budeme potřebovat:
Těsto

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 dcl mléka
  • 1 vrchovatá lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce oleje
  • tuk na vymazání formy

Tvaroh:

  • 3 vaničky tvarohu
  • 200 ml horkého mléka
  • 1 balení drcené želatiny (20 g)
  • 3 vrchovaté lžíce cukru moučka

Slaný karamel:

  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce másla
  • 1/5 čajové lžičky soli

+ Ovoce na ozdobu

Na těsto si do dvou misek rozdělíme žloutky a bílky. Žloutky šleháme s olejem, cukrem a teplým mlékem zhruba 5 minut. Vedle si v misce smícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem. Po lžicích za stálého šlehání přidáváme sypké suroviny k těstu. Pokud se vám zdá být příliš tuhé, přidejte lžíci mléka.
Z bílků a špetky soli vytvoříme tuhý sníh a ručně ho zapracujeme do těsta, které následně vlijeme do předem vymazané formy a dáme péct na 15 minut v předem vyhřáté troubě při 200°C.

Na vychladlý korpus vlijeme připravený tvarohový krém. Na ten potřebujeme nejprve ohřát 200 ml mléka. Jakmile začne mléko vřít, odstavíme ho z plotny, chvíli počkáme (nebo ho přelijeme do studené misky) a za stálého míchání vsypeme sáček drcené želatiny. Mícháme dokud se želatina úplně nerozpustí. Je důležité, aby se mléko při kontaktu s želatinou již nevařilo! (Ekvivalentem by mohla být například horká voda z varné konvice přelitá do hrnku na čaj.)
Do mísy si dáme tři vaničky tvarohu, 3 lžíce cukru a zalijeme připraveným mlékem s rozpuštěnou želatinou. Celý krém dobře promícháme, ochutnáme a případně dosladíme. Po 5-10 minutách nalijeme hmotu do dortové formy s korpusem a uložíme na několik hodin do lednice.

Ztuhlý dort opatrně zbavíme okružní části formy a v nerezovém hrnci si připravíme poslední část dezertu – slaný karamel. Jeho příprava je velmi snadná. Na dno nasypeme moučkový cukr se solí a čekáme, dokud nezačne cukr „tát“. Následně lžicí mícháme do rozpuštění posledních hrudek a poté přidáme lžíci másla. Dobře promícháme, odstavíme z plotny a karamelem pocákáme hotový moučník. Dozdobíme ovocem, ořechy či čokoládou.

Tip na závěr: Karamel má tendence se při uchovávání v lednici rozpouštět vlivem vnější vlhkosti a dekorativního ovoce. Pokud chystáte dort na společenskou událost, ozdobte jím moučník až na místě. Nahradit ho můžete také čokoládou či kakaovou polevou z mého receptu na brownies – odkaz zde.

You will need:
For the Dough

  • 2 eggs
  • a Pinch of salt
  • 4 tablespoons of smooth flour
  • 1 tablespoon of a cocoa powder
  • 1/2 teaspoon of a spreading powder
  • 1 dcl of milk
  • 1 tablespoon of a powdered sugar 
  • 2 tablespoons of oil

Curd cream:

  • 3 packaging of a curd (3x 150 g)
  • 200 ml of hot milk
  • 1 package of a crushed gelatin (20 g)
  • 3 tablespoons of a powdered sugar 

Salty Caramel:

  • 2 tablespoons of a powdered sugar 
  • 1 tablespoon of a butter
  • 1/5 teaspoon of a salt

+ Fruits for decoration

For dough, divide the egg yolks and whites into two bowls. The egg yolks whip with an oil, a sugar and a warm milk for about 5 minutes. Next, mix the flour with a cocoa powder and spreading powder in a bowl. Add all these loose ingredients to the dough while whipping. If it seems too tough, add a tablespoon of a milk.
From the whites and pinch of salt, create by whipping the snow white. Spoon by spoon, add it gently without use of the mixer into the dough. Then poure the dough into a pre-erased cake-mold and bake for 15 minutes in a preheated oven at 200 ° C.

For the curd cream, first you need to warm up 200 ml of milk. Once the milk starts to squeeze, we take it off the cooker, wait for a while (or pour it into a cold bowl) and stir the bag of crushed gelatin with stirring. Stir until the gelatin dissolves completely. It is important that the milk does not boil when it comes to the contact with a gelatin! (The equivalent could be, for example, hot water from a kettle overflowing into the tea cup.)
Put three cups of curd into the bowl, 3 teaspoons of sugar, and pour the prepared milk with dissolved gelatin. Mix well, taste it and eventually add another sugar. After 5 to 10 minutes, we pour the mass onto the cold cake corpus (in the mold) and store for a several hours in the fridge.

Let’s prepare the last part of our dessert – a salty caramel! You will need the stainless pot. Its preparation is very easy. On the bottom of the pot put the sugar and the salt, wait until the sugar starts to „melt“. Then stir with the spoon, until all the „crumbs“ od sugar has melted. Then add a tablespoon of butter. Stir well, remove from the hot plate and squeeze the prepared dessert with the caramel. Finish the cake with fruits, nuts and a chocolate.

My final tip! Caramel tends to dissolve while storing in the fridge due to an external moisture and decorative fruits. If you prepair the cake for a social event, finish the cake a immediately before the serving. You can also replace it with a chocolate or a cocoa icing.

Mohlo by se Vám také zalíbit:

Co si myslíte o dnešním receptu? Máte již s želatinou zkušenosti? 
A co takové cestování s českými dráhami? 

Mějte se krásně, dobrou náladu a hodně štěstí přeje,
Vaše Štěpánka ?