Už jsem vám tady dlouho nesdílela žádnou snídaňovou inspiraci. Takže přišel čas pro granolu, hodně čokoládovou…

Granolu prostě musím mít po ruce vždy. Tvoří asi 90 % mých snídaní. Nejsem totiž po ránu vůbec kreativní člověk a v pracovním týdnu ji snídám v podstatě každý den. Je to takový rituál. S mlékem, jogurtem, ovocem… Receptů na granolu najdete na blogu několik, ale ta čokoládová mi tady chyběla. 

Granolu si připravuju většinou doma a je plná oříšků a semínek. A hlavně mě na ní baví, jak krásně křupe. A tahle je i hodně čokoládová. 

Do zásoby si jí dělám tak 2 litrovou sklenici, pokud tedy nebudete chtít takové množství, klidně si ji připravte z poloviční dávky.



ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA SLAZENÁ BANÁNEM


INGREDIENCE

(hrnek o objemu 250 ml)


2 hrnky ovesných vloček

1 hrnek nahrubo nasekaných mandlí

3 zralé banány (takové, co už mají na sobě hnědé tečky)

4 lžíce holandského kakaa

5 lžic javorového sirupu nebo medu

2 lžíce kokosového oleje

1 bílek

½ lžičky skořice + 1/2 lžičky skořice

špetka soli

50 g hořké čokolády (70% a víc, podle chuti)


POSTUP


Troubu si předehřejeme na 170° C.


Ve větší mísy smícháme vločky, nahrubo nasekané mandle.


V kastrůlku si rozpustíme na mírném ohni kokosový olej, přidáme javorový sirup a kakao. Necháme povařit až se vše spojí do směsi. 


Banány oloupeme, přilijeme tekutou směs, přidáme 1/2 lžičky skořice, sůl a důkladně rozmixujeme.


Tuto banánovou směs přilijeme k vločkám, přidáme bílek a důkladně vše promícháme.


Nachystáme si 2 plechy, které vyložíme pečicím papírem. Směs na plechy rozdělíme a pěkně rozložíme. Povrch ohladíme, aby byl rovnoměrný a při pečení se nic nepřipálilo.


Mezitím si v malé mističce smícháme zbylý javorový sirup a 1/2 lžičky skořice a promícháme s nahrubo nasekanými mandlemi.


Pečeme dohromady 20 – 30 minut. Po 10 - 15 minutách pečení plechy prochodíme a vmícháme nasekané mandle.

Většinou se mi stane, že granola je upečená dřív, proto ve druhé polovině pečení kontroluju častěji barvu, aby se nic nepřipálilo. Plechy poté vyndáme, odlepíme z papíru a rozlámeme na menší kousky.


Granolu necháme zcela vychladnout a nakonec k ní přidáme nahrubo nasekanou čokoládu.


Skladujeme v uzavíratelné sklenici.