Sušenky jsou moje celoživotní láska. Miluju je na všechny způsoby a nedokážu si bez nich představit svou odpolední kávu. Alespoň jednu až dvě si vždy dopřeju. 



Dnes tu mám pro vás recept, který jsem měla už dlouho v plánu. Vlastně vychází z medových tyčinek, které jsem loni pekla na Vánoce. Nadchl mě nápad upéct placku a z ní nakrájet tyčinky. Napadlo mě vyzkoušet to i na sušenkách. A tak jsem hledala vhodné těsto, které by se při pečení moc nerozjelo, a sušenky by byly krásně křehké. A našla jsem. Snad vám nebude vadit, že jsou sušenky opět čokoládové :-). 



ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKOVÉ TYČINKY


INGREDIENCE


140 g hladké mouky

70 g kakaa holandského typu

100 g třtinového cukru

½ lžičky prášku do pečiva

120 g másla

50 g hořké čokolády 75 %

2 bílky

třtinový cukr na posypání (není nutné)



POSTUP


Máslo rozpustíme spolu s hořkou čokoládou a necháme vychladnout.


Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.


V jedné míse smícháme mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Přidáme vychladlé máslo s čokoládou a bílky. Vypracujeme kompaktní těsto a rozdělíme jej na 2 díly. Díly přeneseme na plech a z každého dílu vyválíme placku o tloušťce asi 5 mm. Pokud chceme, posypeme třtinovým cukrem. Dáme péct do trouby na 15 minut.


Vyndáme z trouby (těsto bude ještě trochu měkké) a ihned ostrým nožem nebo kráječem na pizzu nakrájíme tyčinky o šířce cca 1 – 1,5 cm. Necháme zcela vychladnout a až poté jednotlivé tyčinky oddělíme (jinak by se tyčinky polámaly). Uložíme do vzduchotěsné dózy.