Doufám, že se vám tyhle košíčky budou líbit tak jako mně a chutnat ještě víc. Dlouho jsem toužila upéct tartaletky se spoustou ořechů navrch. A co jiného se k nim hodí víc než čokoláda. Alespoň pro mě je to ta nejlepší kombinace. I tabulkovou čokoládu mám nejradši s celými kusy lískových ořechů. Každopádně, naspod křehkého košíčku jsem ještě přidala lžičku jemného ořechového másla, abych zvýraznila chuť ořechů. To jsem zalila sametově hebkou čokoládovou ganache a po zatuhnutí tartaletky bohatě ozdobila praženými oříšky. A teď si představte, jak se do toho košíčku zakousnete...
(25 košíčků o průměru 6 cm)
220 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek
Náplň
cca 200 g ořechového másla*
200 g kvalitní čokolády
200 ml smetany na šlehání
40 g másla
Na náplň si nejdříve rozpustíme čokoládu ve smetaně. Nalámeme ji do misky, smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a kousky čokolády jí přelijeme. Necháme chvíli stát a poté čokoládu rozmícháme dohladka, nakonec vmícháme máslo. Na dno košíčku dáme 1 lžičku ořechového másla, pokud je tužší, lehce ho rozetřeme po dně (případně předtím rozehřejeme v mikrovlnce). Nalijeme na něj čokoládový krém. Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, a dozdobíme ořechy.