Hrušky u nás k podzimu neodmyslitelně patří a přiznám se, že nejradši je mám právě v koláči. Syrové bývají často tvrdé (a prý jsou i hůře stravitelné), pečením krásně změknou a zesládnou. Křehký koláč je tak skvělý způsob, jak si užít jejich jemnou chuť, navíc v kombinaci se smetanovým krémem. Ten můžete ochutit vanilkou, já jsem poprvé vyzkoušela tonka fazoli. Je to poměrně exotická surovina, kterou zatím v supermarketu neseženete, mít ho ale bude každý větší e-shop s kořením. Na internetu jsem si našla, že tonka fazole/bob chutná a voní po vanilce, mandlích, karamelu a rumu, někdy se jí také říká mexická vanilka. Byla jsem tedy velmi zvědavá, jak bude krém chutnat. Nemůžu říct, že bych rozeznala všechny chutě a vůně uvedené výše, ale krém byl opravdu voňavý a lahodný, nejvíce jsem v něm cítila právě vanilku.


Ingredience

(kulatá forma o průměru 25 cm)

230 g hladké mouky
20 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na plátky/kousky
1 vejce

Náplň

100 ml smetany ke šlehání
4 žloutky
120 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu/špetka nastrouhané tonka fazole
20 g hladké mouky
5 hrušek

plátky mandlí na posypání

*malých hrušek budete potřebovat možná více, plátky ve formě by měly tvořit ideálně 4 vrstvy


Postup 

V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přidáme vejce a ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do fólie a dáme vychladit zhruba na hodinu do lednice.

Tip: "Drobenku" můžete umixovat v robotu se sekacími noži nebo s drátěnou metlou (tu používám já), případně pěkně postaru ručně za pomoci vidličky. 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát přesahující rozměr formy včetně boků (když ho budete vyvalovat přes pečící papír nebo potravinářskou fólii, půjde to lépe). Opatrně ho přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky, přečnívající těsto odřízneme. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme fazolemi a dáme péct na 10 minut. Poté sundáme papír s fazolemi a pečeme ještě 5 minut, aby těsto lehce zezlátlo.

Tip č. 1: Korpus se během pečení musí zatížit, aby se těsto nenafouklo. Můžete si na to koupit speciální keramické kuličky, nebo použít obyčejné fazole. Po upečení je nechte zchladnout a schovejte na příště.

Jakmile dáme korpus péct, začneme chystat náplň. V misce smícháme smetanu, žloutky, cukr, vanilku/tonku a mouku. Hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Předpečený korpus poklademe hruškami, zalijeme smetanou a vrátíme na 30 minut do trouby. Poté ho posypeme mandlemi, případně ozdobíme tvary vykrájenými ze zbylého těsta a pečeme dalších 15 minut. Nakonec koláč necháme zchladnout, aby náplň ztuhla.