Po delší době jsem se zase pustila do pečení dortu. Příležitostí není moc a tak zkouším využívat každé příležitosti, protože pečení dortů mě fakt baví. A taky jejich zdobení, které ne vždycky dopadne podle toho, jak jsem si to představovala. Ale chybama se člověk učí – a vlastně se mi zatím nestalo, že by se dort nesnědl :-).
A protože je stále léto, chtěla jsem upéct nějaký lehký a osvěžující dort. Proto jsem sáhla po klasice a jednoduchosti – nadýchaném piškotovém těstu, lehkém krému z mascarpone, šlehačky a bílé čokolády (ten fakt můžeme) a vše doplnila ostružinama (použít vlastně můžete jakékoli ovoce). Doma moc nemusíme takové ty suché dorty, proto jsem si z části ostružin dopředu připravila pyré, které jsem použila místo marmelády na potření dortu. Zdobení nechávám zcela na vás – i v tomto případě dávám přednost jednoduchosti bez zbytečné přeplácanosti, takže jsem zase skončila u květinové a ovocné výzdoby. Pokud se přípravě dortů pořád vyhýbáte, tento určitě zvládnete zcela hravě.
LETNÍ PIŠKOTOVÝ DORT S OSTRUŽINAMI
Ingredience Korpusy: (*dort je složený ze 3 korpusů o průměru 20 cm), uvedené suroviny platí pro upečení 1 korpusu 3 vejce 3 lžíce moučkového cukru ½ lžičky prášku do pečiva 2 lžíce oleje 3 lžíce polohrubé mouky špetka soli Krém: 600 g mascarpone 300 ml smetany ke šlehání 200 g bílé čokolády 2-3 lžíce ostružinového rozvaru Ostružinový rozvar: 300 g ostružin (čerstvých nebo mražených) 3 lžíce třtinového cukru Ostružiny na ozdobení Postup Pečení korpusů:
Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem a špetkou soli. Po jednom krátce zašleháváme žloutky. Následně zašleháme olej. Pokud jsme používali mixer, nyní použijeme pouze vařečku a postupně zamícháme prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Dno formy si vyložíme pečicím papírem, okraje nepřilnavé formy si vymažeme olejem a vylijeme těsto. Pomocí stěrky urovnáme. Pečeme 12-15 minut. Vyndáme po této době, aby nebylo těsto vysušené.
Takto upečeme všechny 3 korpusy – mám nižší formu, pokud byste pekli vše v 1 vysoké formě, je potřeba přizpůsobit ingredience i dobu pečení.
Příprava krému:
Mezitím, co korpusy chladnou, připravíme si krém. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu. V míse opatrně vyšleháme studené mascarpone a přišleháme smetanu. Opatrně na nízké otáčky zašleháme rozpuštěnou čokoládu. Nakonec jemně vmícháme 2-3 lžíce vychladlého ostružinového rozvaru.
Ostružinový rozvar: Ostružiny smícháme v menším kastrolu s cukrem a na středním plameni je vaříme. Jakmile budou rozvařené, rozmixujeme je pomocí ručního mixeru, aby zůstaly ještě kousky ovoce viditelné. Necháme vychladnout. Dokončení dortu:
Jakmile jsou korpusy vychladlé, naneseme na první spodní korpus polovinu ostružinového rozvaru. Naneseme část krému a urovnáme. Přiložíme 2. korpus, naneseme druhou polovinu rozvaru a další část krému. Přiklopíme posledním korpusem, na který naneseme už jen krém. Krém rozetřeme i po bocích dortu – zvolila jsem ledabylou formu pro efekt polonahého dortu. Pomocí stěrky nebo nože urovnáme boky i horní část.
Nakonec dozdobíme ovocem, květinami, makronkami… prostě tím, co se nám líbí.