Myslím, že se jedná o historicky první vyloženě slaný recept na blogu za tu dobu, co ho píšu. Nemám úplně v úmyslu měnit koncept blogu, ale řekla jsem si, že sem tam přidám slaný pečící recept. Většinou to budou zřejmě slané koláče, protože ty nejen ráda peču při různých příležitostech, ale také jsou u nás velmi oblíbené. Navíc jsou skvělým, jak využít přebytky nebo velkou úrodu ze zahrádky.



Právě tyto letní měsíce jsou obdobím, kdy na zahradě dozrává vše zároveň a sami to ujíst nestihneme. Něco rozdáme, něco se zavaří na zimu, ale někdy je toho opravdu hodně. Letos se nám urodilo neskutečné množství rajčat. Proto jsem se opět rozhodla upéct oblíbenou rajčatovou galetku. Je opravdu rychlá a jednoduchá a letních chutí má na rozdávání. Vycházela jsem z klasického salátu caprese, proto je tento recept s mozzarellou, ale funguje i s jinými druhy sýrů nebo s jejich kombinací a pokaždé bude mít trochu jinou chuť. Navíc jsem k pestu přidala dijonskou hořčici a vinný ocet. Tyto dvě ingredience dodají koláči novou chuť.




LETNÍ RAJČATOVÁ GALETKA



INGREDIENCE

(na 1 galetku, pro 2 hladové osoby, pokud chcete nasytit větší množství, udělejte raději dvojitou dávku)



TĚSTO


220 g hladké mouky

125 g studeného másla

½ kávové lžičky soli

1 vejce

1 žloutek

2 lžíce studeného mléka


Tip: do těsta můžete přidat 1 lžíci sušeného rozmarýnu nebo tymiánu



NÁPLŇ


75 g bazalkového pesta

3 lžíce dijonské hořčice

0,5 lžíce červeného vinného octa

200 g mozzarelly nebo jiného sýra (lez použít i fetu, jemný čedar – nejlépe je nastrouhat sýr nahrubo)

500–600 g rajčat (pokud máte možnost, nakombinujte různé druhy rajčat)

1 lžíce olivového oleje



Vejce na potření

Černý sezam nebo jiná semínka na posypání




POSTUP



TĚSTO



Přípravu začneme těstem.


V míse smícháme mouku se solí, případně se sušenými bylinkami. Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a pomocí nože nebo prsty zpracováváme těsto, dokud nevznikne konzistence drobenky. Přidáme vejce a žloutek a dobře zapracujeme, dokud z těsta nevznikne kompaktní koule. V případě, že se těsto nechce spojit, přidáme po lžících mléko. To přidáváme opravdu postupně a po každé lžíci dobře zapracujeme – je možné, že podle velikosti vajíček už nebude nutné mléko ani přidávat.


Takto vypracované těsto zabalíme to potravinové folie a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.



NÁPLŇ



V čase, kdy nám těsto odpočívá v lednici si připravíme náplň.


Pesto smícháme s dijonskou hořčicí a vinným octem.


Sýr nastrouháme nahrubo.


Rajčata nakrájíme na kolečka, menší cherry rajčata stačí rozkrojit na polovinu.




DOKONČENÍ



Troubu si předehřejeme na 175 °C, dolní i spodní ohřev.


Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme na kulatou placku o tloušťce 3-4 mm. Opatrně ji pomocí válečku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.


Směs pesta rozetřeme na těsto, okraje cca 2 cm necháme volné. Rozprostřeme nastrouhaný sýr a poklademe rajčaty (klidně v několika vrstvách).


Opatrně začneme přehýbat okraje těsta na rajčata, překrýváme je a jemně stlačujeme. Rajčata potřeme olivovým olejem. 


Okraje těsta potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamem nebo jinými semínky.


Vložíme do trouby a pečeme cca 40–45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.


TISK RECEPTU





SUMMER TOMATO GALETTE



I think this is my first ever savory recipe on the blog in the time I've been writing it. I don't really intend to change the concept of the blog, but I thought I'd add a savory baking recipe here and there. Most of the time it will probably be savory pies, because not only do I like to bake them on various occasions, but we like them. Plus, they're a great way to use leftovers or a big harvest from the garden.


These summer months are the time when everything ripens in the garden at the same time, and we don't have time to eat it ourselves. We give something to our friends, something is preserved for the winter, but sometimes we have really a lot. This year we had an incredible amount of tomatoes. That's why I decided to bake my favorite tomato galette again. It's quick and easy, and it's full of summer flavors. I started from the classic caprese salad, that's why this recipe is with mozzarella, but it works with other types of cheese or a combination of them and it will have a slightly different taste every time. In addition, I added Dijon mustard and wine vinegar to the pesto. These two ingredients are a gamechanger.



INGREDIENTS

(for 1 galette, for 2 hungry persons, if you want to feed more persons, make a double batch)



SHORTCRUST PASTRY


220 g all-purpose flour

125 g cold butter

½ tsp salt

1 egg

1 egg yolk

2 tbsp cold milk


Tip: you can add 1 tbsp of dried rosemary or thyme to the pastry



FILLING


75 g basil pesto

3 tbsp Dijon mustard

0.5 tbsp red wine vinegar

200 g of mozzarella or other cheese (you can also use feta, fine cheddar – it is best to grate the cheese coarsely)

500-600 g tomatoes (if you have the opportunity, combine different types of tomatoes)

1 tbsp olive oil


1 egg 

Black sesame or other seeds for sprinkling



INSTRUCTIONS



SHORT CRUST PASTRY



Start the preparation with the short crust pastry.


In a bowl, mix the flour with salt and dried herbs. Add the cold butter cut into cubes and work the pastry with a knife or fingers until it has the consistency of crumbs. Add egg and yolk and mix well until the pastry forms a compact ball. If the dough does not want to come together, add milk a spoonful at a time. Add it gradually and work it in well after each spoonful - it is possible that, depending on the size of the eggs, it will not even be necessary to add milk.


Wrap the pastry prepared in this way in food foil and let it rest for 30 minutes in the refrigerator.



FILLING



While the pastry is resting in the fridge, prepare the filling.


Mix the pesto with Dijon mustard and wine vinegar.


Grate the cheese coarsely.


Cut the tomatoes into rounds, just cut the smaller cherry tomatoes in half.




FINISHING


Preheat the oven to 175 °C, upper and lower heating.


Take the dough out of the fridge and roll it out on a floured surface into a 3-4 mm thick large circle. Using a rolling pin, carefully transfer it to a baking sheet lined with baking paper.


Spread the pesto mixture on the pastry, leaving the edges about 2 cm free. Spread the grated cheese and cover with tomatoes (just in several layers).


Begin carefully to fold the edges of the pastry over the tomatoes, overlap them and press gently. Brush the tomatoes with olive oil.


Brush the edges of the cake with beaten egg and sprinkle with sesame or other seeds.


Place in the oven and bake for about 40-45 minutes, until the crust turns golden brown.


PRINT RECIPE