Právě z trouby vyndaný!

Rozhodli jste se udělat si hezkej večer u filmu nebo seriálu, ale zjišťujete, že z vašich bandůrkových/tyčinkových/popcornových zásob už nezbyl ani jeden pytlíček? Nebudem si na nic hrát a bez sebemenšího studu si přiznáme, že s jídlem jsou ty filmy nebo seriály vždycky o kus hezčí. Obzvlášť s jídlem chroupajícím, za který by v kině kdekdo zabíjel.

Na sobě už máte pyžamo, pletený ponožky od babči a jít se dobrovolně tulit do obchodu k davu lidí, který si ten hezkej večer u filmu nebo seriálu chtěj taky udělat a stejně jako vy zjistili, že jejich špajz nabízí maximálně kompotovaný švestky namísto vypukaný kukuřice, je momentálně vaše poslední přání. No, dneska máte šťastnej den, protože já na jídlo nezapomínám nikdy a ve stavech nouze otevírám svůj receptář plnej čar a kouzel.

Takže kdo tady chce domácí makový telky?

Suroviny (na 1 plech):

  • 50g gervais light
  • 35g mouka (celozrnná, rýžová, kukuřičná – záleží na vás)
  • lžička oleje
  • mák (hodně máku)
  • sůl
  • kypřící prášek

Postup:

Všechny výše vypsaný ingredience smícháme dohromady v míse. Pokud by bylo těsto moc sypký, přidáme víc gervais případně trochu vody. Pomocí potravinářský fólie vyválíme těsto na tloušťku cca 4mm (ne, tohle není hodina geometrie, schovejte to pravítko zpátky do šuplíku), vykrájíme tvary, ke kterým naše srdíčko tíhne nejvíc nebo tvary, který když náhodou potkáme v práci, informujou nás jenom o tom, co jsme zase neudělali nebo naopak udělali, ale špatně. Vykrojené tvary klademe na plech vyloženej pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 20 minut, dokud telky lehce nezezlátnou.

Tak máme upečeno a jde se na film (nebo seriál)!

 

 

L.