Zahrada nás teď zahrnuje svými dary, byla by škoda toho nevyužít. Protože jsem jako dárek od mé žákyně dostala domácí mátový sirup, který nám všem chutnal, rozhodla jsem se ji požádat o recept a pustila se do něj.

Máta nám na zahradě roste, já ji mám ráda spíše ve studeném pití, ale tahle varianta mi také chutná, naopak teplý čaj nějak moc nemusím, v jídle, třeba v mase, už vůbec ne.

Tak pojďme na to:

ingredience

na cca 1 litr sirupu

mátu /tolik, co se do hrnce vejde:-)/
1l převařené vody
2 citrony
4 lžičky kyseliny citronové
1kg cukru

postup

Vodu převaříme a necháme trochu vychladnout, ještě poměrně dost teplou vodou zalijeme mátu tak, aby byla ponořená. Přidáme plátky jednoho citronu. Necháme louhovat 24 hodin.

Scedíme přes utěrku, šťávu dáme na mírný oheň, přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťávu z jednoho vymačkaného citronu. Cukr necháme zcela rozpustit, průběžně mícháme. Poté naléváme do sterilovaných nádob.

…utěrku jsem upevnila k hrnci gumičkou…

Sirupům zdar.

Marcela